ТОП-5 «чудес» закупівель Вінниччини

2013-08-14

/Files/images/DSC_0464.JPG

13 серпня 2013 року у Вінниці в Центрі підвищення професійної кваліфікації працівників органів державної влади відбулося засідання круглого столу на тему «Можливості громадського впливу на доброчесність закупівель». Під час роботи учасникам було представлено результати громадських досліджень та презентовано ТОП-5 «чудес» закупівель на Вінниччині.

Відкрила засідання голова громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига, яка розповіла про результати досліджень державних закупівель в освітній сфері. «Наш проект був спрямований на виявлення порушень та зловживань в закупівлях за державні гроші. Ми досліджували підпорогові закупівлі, освітню, медичну сферу та відпочинок і оздоровлення дітей. За результатами нашої роботи ми склали рейтинг «найцікавіших» закупівель та визначили п’ятірку «кращих» - розповіла пані Юлія. За її словами лідером п’ятірки стала Погребищенська міська рада з асфальтуванням доріг на 390 тис. з освітянського бюджету. А керівником місцевого райавтодору є голова депутатської комісії райради Янчук В.П.

А загалом, "великолепная" п'ятірка виглядає так:

5. Бершадська РДА . «Овочі та фрукти» – 2012. 203000 грн.

4. Хмільницька МР «Вершкове масло» – 2012. 345000 грн.

3. Вінницька РДА. «Овочі та фрукти» – 2012. 814030 грн.

2. Бершадська РДА. «Чай» - 2012. 85000 грн.

1. Погребищенська міська рада. " Ремонт доріг" - 2012. 390000 грн.

Анатолій Тобілко, медіа-партнер проекту розповів учасникам про проблеми відпочинково-оздоровчої кампанії на Вінниччині. Зокрема, він звернув увагу на проблеми проведення тендерів та участь у них комунальних таборів, яких на Вінниччині всього 4 з 22. «На конкурс з відпочинку дітей на морі цього року, нажаль, взагалі не було подано жодної заявки. Наповненість таборів комунальної власності в середньому не перевищую 75% і це наштовхує нас на питання про ефективність роботи таких закладів» - відзначив пан Анатолій.

Прийняв участь в обговоренні і голова комісії з питань зміцнення законності, правопорядку, боротьби з корупцією, охорони прав і свобод громадян Вінницької обласної ради Віталій Мрачковський. Після ознайомлення з результатами громадського моніторингу, пан Віталій звернувся до представника фінінфспекції та правоохороних органів з пропозицією перевірити факти та вжити заходів. «Невже не можна сісти і перевірити та порівняти кілька цифр? Це питання до контролюючих органів, яких є біля 5 десятків. Зараз в області проводиться колосальна робота в соціальній сфері і такі факти, про які ми почули сьогодні зводять на нуль всі зусилля влади. Я буду готувати подання на голову облдержадміністрації для реагування на виявлені факти» - наголосив депутат.

Ніхто з учасників, серед яких були представники управлінь та департаментів освіти, контролюючих та правоохоронних органів не зміг пояснити чому за одним найменуванням суми закупівель різняться в 19 разів у порівнянні двох років. Аргумент, що міг бути залишок з попереднього року, прозвучав не дуже переконливо. Бо якщо на рік закуповується чаю на 85 тис. грн., яким має бути залишок, щоб наступного року закупити його лише на 4, 5 тис.? Чи то неправильно розрахували, чи недодали чаю діткам з’ясувати так і не вдалось. А як може бути залишок по «овочах» та «вершковому маслу» на думку організаторів взагалі питання до санстанції.

А от що стосується притягнення до відповідальності за порушення в держзакупівлях, ситуацію прокоментував представник відділу по взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації Євген Татарчук. «Цього року відкрито три кримінальні справи проти трьох посадових осіб відділів освіти райдержадміністрацій по фактам виявлення порушень під час закупівель. Чим закінчаться ці справи я не знаю. Може і нічим. Минулого року таких фактів підтверджено не було» - підкреслив чиновник.

Відповідальна за доступ до публічної інформації Вінницької ОДА Ольга Люшнікова ознайомила учасників з станом виконання закону "Про доступ" на Вінниччині та запропонувала подати заяву на облдержадміністрацію щодо ненадання інформації "невідкритими" РДА. Також пані Ольга акцентувала увагу присутніх на важливості "доступу" у моніторингових проектах громадських організацій.

Також, учасники говорили про проблеми отримання інформації та тотальну закритість інформації, що стосується використання бюджетних грошей, спільно шукали варіанти вирішення проблеми закритості органів влади. В повному обсязі запитувану інформація надав лише департамент освіти і науки Вінницької облдержадміністрації, але і власних закупівель він майже не здійснює.

Організатори:

Громадська організація «Філософія Серця»

Вінницька обласна громадська організація «Громадська студія»

Центр політичних студій та аналітики

Партнери:

Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій Вінницької області

Комісія з питань зміцнення законності, правопорядку, боротьби з корупцією, охорони прав і свобод громадян Вінницької обласної ради

Відділ роботи із зверненнями громадян апарату Вінницької облдержадміністрації

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ЦПСА та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Кiлькiсть переглядiв: 378

Коментарi