• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Як "Філософія Серця" лідерів готувала

Як "Філософія Серця" лідерів готувала

2014-02-04

/Files/images/лидер1.jpg

"Лідерство – це вміння ефективно спілкуватися й організовувати людей".

Ейдер Джон

Лідерство як соціальне явище відомо людству впродовж всього його існування. Лідерство може бути пасивним і активним. Пасивний лідер не втручається в діяльність своїх підлеглих, не підтримує і не контролює їх. Активний лідер має реальну силу впливу. Це людина, яка надихає людей, довіряє їм, навчає їх та чітко роз’яснює їм завдання організації. Він знає потреби своїх колег і завжди готовий їм допомогти.

Саме про це, яким має бути сучасний молодий лідер і йшла розмова на зустрічі, яку організувала практичний психолог Вінницького технічного коледжу Паламарчук Наталія Миколаївна. На зустріч, що проходила у форматі практичних занять був запрошений тренер Олександр Кожуховський – заступник голови правління громадської організації «Філософія Серця».

Він познайомив учасників тренінгу з головними принципами, яких має дотримуватись лідер та провів з молоддю практичні вправи, які дозволили їм усвідомити, що перш за все лідер має вміти налагоджувати індивідуальні відносини з кожним членом команди та знати його персональні особливості та таланти.

Студенти зрозуміли, що лідер завжди повинен підтримувати та заохочувати своїх однодумців до співпраці. Лідер повинен мати чітку програму дій і вміти донести її до учасників команди, а перед прийняттям будь-якого рішення має обговорити справу в колі та прийняти остаточне рішення.

Присутні на тренінгу заступник директора з гуманітарної освіти та виховання Шевчук Ніна Іванівна та викладач з фінансових дисциплін Українець Наталія Василівна прийняли жваву участь в обговоренні питання, як саме має поводити себе лідер з людьми. Подальша розмова йшла про стилі лідерства.

Так учасники тренінгу з'ясували, що авторитарний стиль передбачає одноосібний спрямовуючий вплив лідера. Головний метод керівництва – директиви, накази і доручення, засновані на загрозі застосування покарання. Від підлеглих вимагається безвідмовне виконання його волі та відданість.

Для лідера, якому притаманний демократичний стиль керівництва характерне урахування інтересів і думок оточуючих його людей, залучення їх до прийняття рішень та стимулювання ініціативи. Головний метод керівництва – заохочення та похвала оточуючих.

Ліберальний стиль відрізняється низькою вимогливістю та проявляється у пасивній позиції лідера при здійсненні ним управлінських функцій і наданні достатньої самостійності виконавцям, а також в бажанні уникнути можливих конфліктів. Основний метод керівництва – прохання, переконання, поради.

Як каже Олександр Кожуховський: «Студенти усвідомили, що у більшості випадків саме безвідповідальність лідера, його пасивна участь у роботі команди і є причиною її низьких результатів».

По завершенню тренінгу його учасники зробили висновок, що подібні зустрічі є надзвичайно важливими не тільки для лідерів і студентів. Вони також надзвичайно корисні і для дорослої досвідченої аудиторії.

/Files/images/лидер3.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 511

Коментарi