• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вінниччина впевнено тримає позиції в трійці лідерів «з доступу» серед органів виконавчої влади.

Вінниччина впевнено тримає позиції в трійці лідерів «з доступу» серед органів виконавчої влади.

2014-04-16

/Files/images/10168512_643387529066589_1992766865_n.jpg

Такий результат Вінницька область має завдяки кільком факторам. Це і відповідальність та професіоналізм працівників, що працюють з доступом до публічної інформації, і постійна та методична співпраця з громадськими організаціями, і системне навчання.

10 квітня 2014 року в приміщенні Вінницької обласної бібліотеки ім. Тімірязєва відбувся семінар «Організація доступу до публічної інформації в органі влади». Цим семінаром стартував другий етап проекту «Навчання державних службовців виконанню норм Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Україні». Організатори семінару – Центр політичних студій та аналітики і громадська організація «Філософія Серця» мали на меті надання експертної допомоги /Files/images/10168401_643387635733245_796033759_n.jpgпредставникам місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації». Саме тому в якості експертів були запрошені представники Офісу уповноваженого з прав людини Верховної Ради, Кабінету Міністрів та профільних громадських організацій.

Так, Роксолана Стадник, працівниця Управління забезпечення доступу до публічної інформації Секретаріату Кабінету Міністрів, розповіла учасникам, що кількість запитів до органів виконавчої влади склала понад 120 тисяч. «І якщо в 2012 році була велика проблема розрізнення громадянами Закону про доступ і Закону про звернення, і більше 60% людей не розуміли різниці між запитом і зверненням, то в 2013 році це відсоток склав вже 40. Це відбулось завдяки роз’яснювальній роботі» - зазначила пані Роксолана.

На семінарі виступила представниця Секретаріату Уповноваженого з прав людини – Уляна Швець. Вона ознайомила присутніх зі стратегічними напрямами діяльності Омбудсмана в частині парламентського контролю за додержанням права на доступ до публічної інформації. «На жаль, у більшості випадків представниками органів влади громадський контроль часто розцінюється як спроба дискредитувати роботу органу та погіршити імідж її співробітників. На думку Уповноваженого з прав людини, це хибний шлях, оскільки ґрунтовна й компетентна критика з боку громадськості завжди була і є потужним інструментом забезпечення дотримання прав і основоположних свобод людини і громадянина», – зазначила представник Секретаріату Уповноваженого.

Ціла секція семінару була присвячена і так званому «трискладовому» тесту, який на практиці майже не застосовується. Саме про необхідність виконувати цю норму ст. 6 Закону розповідав Ігор Розкладай – експерт Інституту Медіа права. «Чим більше інформації ви відкриєте і розмістите на своєму сайті, тим менше запитів будете отримувати» - наголосив експерт.

Про необхідність спільної роботи влади і громади говорив начальник відділу звернень апарату Вінницької облдержадміністрації Віталій Кудринецький. «В цій роботі органи влади і громадські організації є партнерами, і саме завдяки такій роботі влада стає відкритішою і прозорішою» - констатував пан Віталій.

Одна з учасниць семінару Галина Суходоля, яка відповідає за доступ в Тиврівській райдержадміністрації, і досі користується брошурами, які були підготовлені і роздані учасникам першого навчання в 2011 році.

Загалом в семінарі прийняли участь 43 представники райдержадміністрацій, департаментів та міських рад Вінниччини. Всі вони отримали сертифікати про навчання. Досвід показує, що такі заходи сприяють як налагодженню конструктивної співпраці між владою і громадянами, допомагають краще розуміти один одного та вдосконалюють систему влади в цілому.

Проект «Навчання державних службовців виконанню норм Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Україні» реалізується Центром Політичних Студій та Аналітики у співпраці з Офісом уповноваженого з прав людини за підтримки Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі» (за фінансового сприяння Уряду Канади).

Кiлькiсть переглядiв: 382

Коментарi