Мобілізація громадських експертів

2014-05-05

/Files/images/Грига 5 05.05.jpg

Сьогодення України терміново вимагає від суспільства системних та скоординованих змін. І це задача не тільки для влади. Відповідальними і послідовними мають бути і громадяни та їх об’єднання, які беруться владу контролювати. Однією з форм такого контролю, визначеною законодавчо, є громадська експертиза. І хоча досі вона не набула шаленої популярності, цей інструмент, при правильному застосуванні, може стати «чарівною паличкою» в руках громадянського суспільства. Зараз сформувалася сила силенна різних форм громадського контролю: Народні ради, Народні трибунали, Антикорупційні та люстаційні комітети. Точної їх кількості не знає ніхто, так саме як і функції, які вони виконують. Але в багатьох з них працюють громадські активісти, яких сміливо можна назвати експертами. І цей факт дає нам шанс отримати потужний орган громадського контролю з чітко визначеними функціями, системним і відповідальним підходом, стратегічним баченням та фаховим потенціалом.

5 травня 2014 року в інформаційному агентстві «Укрінформ» за круглим столом зібралися громадські експерти, які мають досвід проведення громадських експертиз, знають всі слабкі та вразливі місця Постанови КМУ № 976, якою затверджений порядок проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади. До обговорення також долучилася представниця Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ Тетяна Андрійчук та керівник проекту ПРООН «Демократизація і права людини в Україні» Василь Романюк.

За словами Тетяни Андрійчук, дуже важливо саме зараз проводити такі заходи, які об’єднують громадян. «Для нинішнього Уряду така політики відкритості є не просто формальність, а потужним викликом, який треба з честю реалізувати. За дорученням Прем’єр-міністра були проведені зустрічі з громадськістю майже всіма міністрами. А 30 квітня було презентовано створення громадського центру підтримки урядових реформ, який незабаром запрацює і має стати ще однією точкою доступу громадських експертів до роботи уряду» - зазначила пані Тетяна.

Василь Романюк відзначив, що дуже приємно бути свідком відновлення роботи громадянського сектору з представниками органів влади після певного затишшя. «Є надія, що така співпраця переросте в справжнє партнерство задля об’єднання зусиль громадського сектору і влади безпосередньо на подолання проблем, які стоять зараз перед суспільством. Ідеї громадянського суспільства мають стати ідеями влади» - сказав пан Василь.

Директор Одеського інституту соціальних технологій Андрій Крупник розповів присутнім про три основні етапи проведення громадської експертизи: це підготовчий етап, проведення самої експертизи і найпроблемніший – етап врахування та впровадження пропозицій. На думку експерта, має бути експертно-громадський супровід реалізації заходів з врахування пропозицій.

Ініціювала обговорення громадська організація «Інформаційно-правовий центр «Наше Право». За словами експерта організації Юлії Стасюк, Центром було отримано інформацію про 39 громадських експертиз, з них лише 28 розміщені на сайті «Громадянське суспільство і влада». «Практично аутсайдерами у використанні інструменту громадських експертиз стали профспілки та ЗМІ. З їх представниками були проведені інтерв’ю, які свідчать що чверть опитаних вважають цей інструмент неефективним» - розповіла Юлія. Продовжуючи тему ЗМІ, голова «Громадської студії» Анатолій Тобілко зазначив необхідність громадським експертам готувати цікавий та актуальний матеріал, щоб журналісти могли швидко використати їх напрацювання, не витрачаючи свій час на власні аналітичні дослідження.

Про необхідність відповідально та послідовно ставитись до такої діяльності ініціаторам громадських експертиз наголосила голова громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига. «Зараз вже сформувалося експертне середовище. І тільки об’єднавши зусилля, вивчаючи позитивний досвід та обмінюючись практиками ми можемо зробити громадську експертизу дієвим інструментом участі громадян в реалізації державної політики. Але основною метою експертизи має бути вдосконалення роботи органів влади, а не зведення рахунків з чиновниками» - підсумувала пані Юлія.

За результатами засідання було підготовлено Резолюцію , яка констатує необхідність вдосконалити Постанову КМУ № 976та рекомендує внести зміни до ЗУ «Про місцеве самоврядування» щодо закріплення на законодавчому рівні обов’язковості громадської експертизи для органів місцевого самоврядування.

/Files/images/Грига 3 05.05.jpg/Files/images/експерти.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 392

Коментарi