• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Відтепер за ненадання інформації влада сплачуватиме штраф від 425 до 1360 грн!

Відтепер за ненадання інформації влада сплачуватиме штраф від 425 до 1360 грн!

2014-05-13

/Files/images/доступ.jpg








Днями одному з найпрогресивніших законів України «Про доступ до публічної інформації» «виконалось» три роки. Цей закон зробив справжній інформаційний вибух та змінив сам підхід влади до інформації, якою вона володіє. І от до річниці народні депутати підготували чудовий подарунок: адміністративну відповідальність за ненадання, необґрунтоване «для службового користування» та ще багато чого обкреслили конкретними цифрами! Юлія Грига - голова громадської організації «Філософія Серця», яка з першого дня опікується виконанням закону на Вінниччині, коментує «Наприклад, не оприлюднення інформації, ненадання інформацій або необґрунтована відмова чи несвоєчасне надання – штраф від 425 до 850 грн., обмеження доступу до інформації або віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, якщо це прямо заборонено законом – від 1020 до 1360 грн!»

Тож у громадян з’явився додатковий стимул звертатися по інформацію, яка їх цікавить, а у органів публічної влади – надавати запитувану інформацію. За словами громадського експерта з доступу Ігоря Розкладая, із запитами до чиновників звернулися понад 100 тисяч осіб! Це вражаюча цифра. Проте влада не має великого бажання розміщувати на сайтах багато інформації.

Завідувачка сектору із доступу до публічної інформації Вінницької облдержадміністрації Ольга Люшнікова повідомляє про повну готовність до виконання новацій законодавства та запевняє, що всі норми закону виконуються адміністрацією в повному обсязі та завжди вчасно.

За європейськими нормами, органи влади оприлюднюють на власних веб-сайтах приблизно 80% інформації, якою вони володіють! Який процент в Україні сказати не може ніхто, нажаль. І проблем ще вистачає. І навіть судова практика вже є. Так, громадська організація «Громадська студія» була змушена через суд отримувати інформацію від департаменту інформаційної діяльності про підписку ОДА.

Тож, сподіваємося, що в цей складний час ми будемо вчитися отримувати-надавати інформацію без судів та штрафів. Хоча наявність таких важелів не може не радувати активних громадян.

Кiлькiсть переглядiв: 488

Коментарi