• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Гендерному Закону 9 років. А які результати його виконання?

Гендерному Закону 9 років. А які результати його виконання?

2014-06-10

/Files/images/2_10.06.jpg












Про успіхи і проблеми 9-річного застосування Закону «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» говорили учасники і учасниці круглого столу, що організувала громадська організація «Філософія Серця» в партнерстві з Центром політичних студій та аналітики. Захід проведений в рамках проекту «Проведення громадського функціонального обстеження місцевих органів влади для підвищення ефективності державної ґендерної політики». Засідання відбулось в Центрі перепідготовки держслужбовців Вінницької області.

Громадська організація «Філософія Серця» досліджувала стан виконання державної гендерної політики 25 органів влади у Вінницькій, Київській, Кіровоградській та Черкаській областях. «Багато норм Закону декларативні і потребують удосконалення. Тому, говорячи про спроможність органів влади в його реалізації , варто зазначити, що досить складно практично використовувати декларативні норми. От же результатом засідання круглого столу мають стати рекомендації по «оживленню» Закону і об’єднанню зусиль громадських організацій, які працюють в цьому напрямку і профільних органів влади» - наголосила модератор Юлія Грига.

Приєдналась до обговорення заступниця голови Вінницької облдержадміністрації Людмила Щербаківська. «Важливо об’єднувати зусилля влади і громадських організацій в реалізації гендерної політики» - зазначила пані Людмила. Розповіла про Вінницьку регіональну гендерну програму учасникам заходу заступниця начальника управління у справах сім’ї та молоді Наталія Богданова. «При розробці програми ми намагалися врахувати інтереси всіх цільових груп та позитивний досвід» - сказала вона.

А презентували результати дослідження Олександр Кожуховський (Філософія Серця) і Анатолій Тобілко (Громадська студія). Так, на думку Олександра, Київська «гендерна» програма, яка називається «Назустріч дітям», досить дивно поєднує в собі проблеми «дитинства», насильства, торгівлі людьми і гендеру. І така тенденція була експертами помічена і на районному рівні. Також, експерти відмітили, що в усіх досліджуваних органах влади згідно отриманих даних, не було отримано жодної заяви щодо факту дискримінації за ознакою статі.

Ще учасники ознайомились з думкою провідної гендерної експерти з гендерних питань Олени Суслової, яка хоч і не змогла відвідати захід, проте, у відео зверненні прокоментувала ситуацію з виконанням Закону.

Окремо хочеться відмітити і той факт, що на круглому столі представництво жінок і чоловіків було майже 50% на 50%, і чоловіча половина учасників активно включилась в напрацювання рекомендацій змін до Закону та до регіональної програми. Так, Євген Зільберт (ГО «Контроль ради справедливості) запропонував запровадити систему пільг для бабусь або дідусів, які будуть доглядати онуків, щоб дати молодій мамі можливість повернутися до роботи. Багато учасників підтримали пропозицію законодавчо закріпити квоти жіночого представництва в органах влади на всіх рівнях. Наразі, збір пропозицій триває і всі бажаючі можуть надіслати їх на адресу «Філософія Серця» philofh@meta.ua .

/Files/images/4_10.06.jpg/Files/images/3_10.06.jpg/Files/images/1_10.06.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 343

Коментарi