• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Тендер провалили. Гроші "згоріли". Діти не відпочили.

Тендер провалили. Гроші "згоріли". Діти не відпочили.

2014-09-20

/Files/images/73E902D7-EEA7-4135-AFA7-85FAB90E97A7_mw1024_mh1024_s.jpg А пляж міг би бути заповнений дітками!

111 вінницьких дітей Вінниччини цього року не скористалися гарантованою можливістю відпочити та оздоровитися за кошти місцевих бюджетів.

Виявляється, що організація літнього відпочинку та оздоровлення дітей для вінницьких чиновників, які за це відповідають, є великою проблемою, з розв’язанням якої вони не можуть справитися не перший рік.

Минулого, 2013 року наші експерти вже з’ясовували, чому провальними виявилися тендери на організацію відпочинку та оздоровлення дітей пільгових категорій, які проводило управління у справах сім’ї та молоді Вінницької ОДА. Нагадаємо, тоді не відбувся тендер серед невеликих таборів, і тендер на відпочинок вінницьких дітей біля моря.

Яка ж ситуація була цього літа?

21 квітня 2014 року вказане управління розмістило на сайті www.tender.me.gov.ua заявку на проведення відкритих торгів для «Оздоровлення дітей пільгових категорій в позаміських закладах оздоровлення та відпочинку, розташованих на побережжі Чорного моря (Миколаївська область)». Але у зв’язку з подачею менше двох конкурсних пропозицій, 22 травня торги були відмінені, про що через чотири дні з’явилося повідомлення на сайті державних закупівель. І лише 7 липня на тому ж сайті було розміщене оголошення про закупівлю таких же послуг від оздоровниць, розташованих вже у Одеській області. Дивно, але посадові особи управління у справах сім’ї та молоді так і не змогли зрозуміло пояснити, чому ще в першому оголошенні, датованому квітнем, не було вказано одразу обидві області. А взагалі, вихід до моря в Україні мають не лише ці дві області.

У підсумку, після другого тендеру, з дотриманням терміну про проведення відкритих торгів – не менше 30 днів , майже в середині останнього літнього місяця, а саме - 11 серпня переможцем тендерна комісія управління визнала Ренійську міжгосподарську дитячу оздоровчу установу "Аист", яка за 1 396 500 грн.(без ПДВ) взялася оздоровити 350 вінницьких дітей пільгових категорій, про що сторони і підписали договір 26 серпня. До завершення літа залишалося п’ять днів!

Але це – лише частина історії. До Рені ж поїхало 284 відпочивальники (із 350 заявлених!). І було це вже на початку осені, за рахунок шкільного часу.

І хоча кошти були перераховані лише за фактично виконану роботу, тобто частина коштів так і залишилася невикористаною у місцевому бюджеті, можна говорити про те, що організація відпочинку та оздоровлення дітей у 2014 році знову провалена.

Провівши все ж таки тендер на оздоровлення, 66 дитини з Вінниччини так і не побачили моря. У то й час, за повідомленням обласної прокуратури, «встановлено, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, не оздоровлюються в повному обсязі. У Бершадському, Липовецькому, Томашпільському та Мурованокуриловецькому районах - найбільше. Так, із 64 дітей-сиріт, які проживають у Бершадському районі, в 2014 році оздоровлено лише 17.» Є обґрунтовані претензії у прокуратури і до того, що не організовано оздоровлення дітей-інвалідів та дітей-чорнобильців.

Незадовільним є і організація відпочинку та оздоровлення дітей з багатодітних родин. Вони в нашій державі ще й поділені на «багатодітні родини» та «багатодітні малозабезпечені». Наші експерти так і не змогли знайти такі списки. Спілкування з журналістом всіляко уникала начальник відділу та секретар тендерного комітету Лариса Закревська, яка заявила, що буде розмовляти з нами лише з дозволу керівництва. Мимоволі пригадалася розмова з директоркою іншого департаменту Вінницької ОДА, яка скаржилася на завантаженість підлеглих саме через велику кількість запитів: приходьте і запитуйте, будемо давати інформацію, але не закидайте департамент паперами. Ось і виходить, що у кожного департаменту чи управління цієї ОДА – свої правила. І як тут розібратися?

На розмову з експертом погодилася директорка обласного центру сім’ї та молоді Олена Стоялова, яка до реорганізації очолювала управління у справах сім’ї та молоді Вінницької ОДА . Олена Володимирівна визнала недоліки в організації тендерних закупівель послуг з відпочинку та оздоровленні дітей пільгових категорій, і головною причиною цього назвала велику завантаженість підлеглих та відсутність навчання членів тендерного комітету після зміни законодавчих актів з державних закупівель. Але ж, чому залишилися невикористаними 66 путівок до моря, ґрунтовних пояснень ми не отримали. До речі, як і про те, чому невикористаними залишилися і 45 путівок для відпочинку у Вінницькій дитячо-юнацькій спортивно-оздоровчій базі «Колос».

Таким чином, 111 вінницьких дітей цього року не скористалися гарантованою можливістю відпочити та оздоровитися за кошти місцевих бюджетів. Чому? На це запитання, разом з конкретним переліком заходів, як не допустити таких ситуацій у майбутньому, ми чекаємо відповідь від керівництва Вінницької обласної державної адміністрації.

А поки що, в очікуванні відповіді, ми запитали у кількох батьків з багатодітних родин області, чи відпочивали/оздоровлювалися їхні діти за рахунок бюджету?

Одразу кілька багатодітних мам з Бершаді, зокрема Олександра Гук (4 дітей) та Лариса Безкуцька (3 дітей) лише від нас почули про можливість оздоровити дітей за рахунок державних коштів, і стверджували, що вони не одні в райцентрі не отримували ніяких запрошень. Багатодітна мама Левчук з Козятина теж не отримувала інформації про оздоровлення та відпочинок дітей.

Такою ж була і відповідь на наше запитання Олени Павлової, вінничанки, матері трьох дітей:

- Багатодітна мама я вже 13 років, більше того, вже 12 років як мої діти мають статус напівсиріт, бо ми втратили тата. Але жодного разу не отримували пропозиції про відпочинок за рахунок держави від соцслужб. І жодного разу діти не оздоровлювались за рахунок місцевого бюджету.

І що далі? Дуже хочеться, щоб нинішнє реформування управління допомогло залишити ці питання у минулому, а надалі вінницькі діти будуть відпочивати та оздоровлюватися повноцінно. І громадськість, і батьки і діти цього чекають.

Публікацію було створено в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет», який впроваджується Центром політичних студій та аналітики в партнерстві з ГО «Філософія Серця» за фінансової підтримки Європейської Комісії в Україні.

Анатолій Тобілко,

медіа-експерт проекту.

Кiлькiсть переглядiв: 457

Коментарi