• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Орган влади, раз, два, три…інформацію відкрий або «трискладовий тест» в дії

Орган влади, раз, два, три…інформацію відкрий або «трискладовий тест» в дії

2014-09-29

/Files/images/IMG_7856_1.jpg

29 вересня 2014 року в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Центром політичних студій та аналітики за підтримки ПРООН був ініційований круглий стіл до Всесвітнього дня «Право знати».

Про стратегічні плани Секретаріату Омбудсмена щодо парламентського контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації учасникам розповіла Ірина Кушнір, представник Уповноваженого – начальник управління з питань підготовки конституційних /Files/images/Kushnir.jpgподань та дотримання права на доступ до публічної інформації. Так, Офіс уповноваженого готовий підтримати мережу громадських організацій, які опікуються доступом до публічної інформації, розробити план спільних заходів, визначити формат співпраці.

/Files/images/Dasha.jpgЕксперт Центру політичних студій і аналітики Дар’я Слизьконіс презентувала результати моніторингу наповнення сайтів міських рад обласних центрів та відкритості органів влади в частині надання інформації на запити. Так, за результатами оцінка наповнення сайту Вінницької міської ради складає 37%, а от що стосується відкритості, то з оцінкою в 76,2% рада потрапила до списку недостатньо відкритих. З результатами дослідження можна ознайомитись тут:

http://access-info.org.ua/files/Vidkrytist_organiv_vlady_veresen_2014.pdf

http://access-info.org.ua/files/napovnennja_saytiv_veresen_2014.pdf

/Files/images/IMG_7889_1.jpgПро «комерційний» підхід відділу доступу Вінницької міської ради розповіла голова громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига. «Вартість однакового об’єму інформації в електронному вигляді коливається від 546 до 980 грн. І це при тому, що жодного нормативного документу, яким передбачена оплата електронних копій не існує!» - наголосила Юлія.

/Files/images/IMG_7892_1.jpgЗа словами представниці Інституту медіа права Віти Володовської, майже неефективним механізмом оскарження порушень права на доступ є звернення до вищестоячої інстанції і. А от судова практика налічує вже 40 справ (2 з яких – вінницькі).

Представник Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба наголосив на проблемах, що накопичились за три роки: неприйняття постанови про приведення у відповідність законодавства, відсутність зміни регламентів органів місцевого самоврядування, не застосування трискладового тесту і відсутність розробки уніфікованого програмного забезпечення для ведення реєстру інформації.

І головне, що відбулось на заході – це презентація посібників із застосування «трискладового тесту» і «Службова інформація: порядок віднесення та доступу» . Обидва видання довгоочікувані як громадянами, так і працівниками із доступу підготували експерти Центру політичних студій та аналітики. І якщо громадянам посібники просто допоможуть зрозуміти процедуру, то для чиновників вони можуть стати рятівним кругом, бо саме вони часто стають заручниками недосконалих актів і практик та тримають удар від активної громадськості.


Електронні версії підручників можна скачати за цим посиланням:

http://access-info.org.ua/publications/grupa/179

Тож, сподіваємось, що активне включення Уповноваженого у вирішення проблем з доступу до публічної інформації, створення громадської платформи з доступу та методичний супровід провідними експертами зроблять нашу владу дійсно прозорою і відкритою.

Кiлькiсть переглядiв: 438

Коментарi