• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Віртуальну «Галерею абсурду» від влади започатковують громадські організації

Віртуальну «Галерею абсурду» від влади започатковують громадські організації

2014-10-30

/Files/images/Козятин доступ.jpg

Справжні «шедеври» відкритості і прозорості органів влади активісти громадських організацій «Філософія Серця» та «Громадська студія», які вони отримали у відповідях на запити, вирішили узагальнити і зібрати в одному місці. Це місце – так звану віртуальну «Галерею абсурду» пропонують наповнювати всім небайдужим з усієї України.

А зараз зустрічайте першу п’ятірку в списку:

Перше місце беззаперечно займає Козятинська міська рада, яка додумалась для налагодження співпраці надіслати запит на публічну інформацію «Громадській студії». Хотіли козятинські чиновники дізнатися про місію, структуру, функції, повноваження, основні завдання, напрями діяльності та фінансові ресурси громадської організації. Своїм запитом міськрада дуже озадачила представників організації, бо за три з половиною роки дії Закону «Про доступ до публічної інформації» такий «шедевр» було отримано вперше! Вся зазначена інформація міститься на сайті організації і за бажанням будь-хто може з нею ознайомитись, але як дотумкали чиновники, що вони можуть (вірніше, дуже хочуть) бути запитувачами – це питання!

Друге місце займає комунальне підприємство «Вінницька транспортна компанія». Виявляється, її представники уявлення не мають, чому отримали гроші від Вінницької міськради на безкоштовне перевезення пасажирів у день міста, як розраховувати пасажиропотік, економічне обґрунтування вартості зазначеної послуги в сумі 143644, 61 грн. та інші питання. За відповідями громадських моніторів відправили до міськради.

На третє місце потрапила Олександрійська міська рада з Кіровоградщини з вимогою підтвердити статус громадської організації для отримання запитуваної інформації.

Четверте місце займає департамент фінансів Вінницької облдержадміністрації, який на пропозицію співпрацю в проекті «Відкритий бюджет» відповів, що всі бюджетні документи є на сайті (хоча це далеко від істини) і поставив жирну крапку. Громадські експерти сподіваються, що це «відкритість» лише даного департаменту, а не всієї адміністрації, і обласний бюджет все ж таки буде «відкритим».

Закриває п’ятірку Вінницька міська рада з бізнесовим підходом до публічної інформації. Тут не тільки додумалися виставляти рахунки за електронні копії, а ще й підвищувати вартість вдвічі, якщо один запит розбити на кілька! Так, за однаковий об’єм інформації в різних запитах вартість ЕЛЕКТРОННИХ копій склала від 542,90 до 980,88 грн.

Як бачимо, більшість «перлів» готують органи місцевого самоврядування. Оскаржувати таки «перли» можна в прокуратурі або в суді. А ми спробуємо попрактикувати «громадський суд».

Долучайтеся! Галерея може бути національною!

/Files/images/Олександрія.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 457

Коментарi