• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Хотіли говорити про гроші, а вийшло …

Хотіли говорити про гроші, а вийшло …

2014-11-21

/Files/images/НБ фг1.JPG

З нагоди святкування Всесвітнього дня заощаджень та Всеукраїнського тижня фінансової грамотності Управління Національного банку України у Вінницькій області разом з ГО «Філософією Серця» провели навчально-просвітницький захід з підвищення фінансової грамотності у Вінницькій гімназії №1, який був організований для того, щоб навчити молодих людей розумно розпоряджатись власними заощадженнями.

Представники банку розповіли гімназистам і гімназисткам про функції Національного банку України та разом з ними з’ясували у чому важливість ведення сімейного бюджету. Старшокласники досить активно прийняли участь в обговорені/Files/images/НБфг-4.JPG теми кишенькових грошей та власних заощаджень. Саме ж заняття проходило у цікавій ігровій формі. Дівчата і хлопці були об’єднані в команди, яким необхідно було надзвичайно оперативно виконати завдання, запропоновані організаторами, так молодь мала скласти бюджет поїздки на одноденний пікнік за містом із трьома друзями та скласти бюджет Дня народження для 10 друзів.

Виконуючи завдання гімназистки і гімназисти визначились, що конкретно їм потрібно для відпочинку і яку саме суму грошей необхідно витратити на транспорт та продукти. Під час обговорення завдання з’ясувалось, що транспортні витрати залежать від того на чому вони планують їхати за місто на автобусі чи електричці, а може на авто одного з батьків. Виникло запитання, а чи треба закладати в бюджет гроші на бензин. У повсякденному житті, як правило, витрати з боку батьків приймаються, як належне. Але ж витрати на бензин, не говорячи про саме авто – то є непередбачені витрати вже з родинного бюджету. Молоді люди починають розуміти, що родина одного з їх компаньйонів зробить внесок з власного бюджету, а це є неприйнятним коли їх дозвілля оплачують сторонні люди. Команди починають шукати рішення. А далі починається ще цікавіше – презентація власного бачення бюджету витрат. «А скільки грошей Ваша команда виділила на закупівлю соку, води або чаю. Витрати на розваги. Чи закладена дана стаття витрат у вашому бюджеті? – запитували учасники заходу тих, хто в цей момент захищав свій бюджет. – Навіть якщо ви просто збираєтеся пекти картоплю на вогнищі, то слід взяти з собою сірники, папір для розпалювання вогню, саму картоплю, олію, сіль, бажано фольгу для запікання та вологі серветки для рук. Ви це все порахували? А якщо ви ловитимете рибу, то слід попіклуватися про вудочки, гачки, наживку тощо. В когось вдома вони є?» Цікавим на заході було й те, що на відміну від уроку, де потрібно «підбадьорювати» учнів задавати запитання, на зустрічі виникла необхідність встановлювати чергу, хто першим запитує.

/Files/images/НБфг.JPG Метою тренінгу була навчити дітей заощаджувати гроші, але разом з цим ми досягли ще однієї мети – зміна відношення до батьків, повага до їх праці та бажання допомогти.

А як часто кожен з нас замислюється над тим, чи всі витрати будь на що ми беремо на себе. Чи не просимо ми у бабці скажімо картоплі, у тата підвезти, у мами посуд…. І саме головне, як довго ми пам’ятаємо про їх допомогу. А чи задаємо ми собі запитання, чому вони нам допомагають. Мабуть розраховують, що і ми їм дамо каструльку з картопелькою. Ні? Тоді чому? Чи не тому, що найголовнішою цінністю у родині все ж таки є не гроші, а любов до своїх рідних. Любов, яку ми маємо зберігати один до одного на протязі у всього нашого життя. Пам’ятаймо, друзі, про тих хто з нами і цінуймо їх турботу про нас.

Кiлькiсть переглядiв: 602

Коментарi