• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Молдова та Казахстан вивчили досвід побудови “Цифрової армії” пенсіонерів України.

Молдова та Казахстан вивчили досвід побудови “Цифрової армії” пенсіонерів України.

2014-12-19

/Files/images/izmail_181214/IMG_0269.JPG
Що таке “цифрове третє покоління”, Університет третього віку, IT Хакатони для тих кому за 50, Start Up соціальних проектів для пенсіонерів, методики та особливості навчання комп'ютерній грамотності літніх людей, громадські ініціативи щодо розроблення та впровадження в Україні інновацій в державній соціальній політиці.

/Files/images/izmail_181214/IMG_0126.JPG

Про все це, вперше, дізналися представники громадських організацій Молдови та Східного Казахстану, які на запрошення громадської організації “Філософія Серця” взяли участь у Міжнародному круглому столі: “Інноваційний розвиток державної соціальної політики в інтересах людей пенсійного віку. Проблеми, досвід, перспективи в регіональному аспекті.

Захід відбувся 18 грудня 2014 року в приміщенні Придунайської філії Міжрегіональної академії управління персоналом в рамках реалізації соціального проекту “Університет третього віку-вікно у світ. Українські перспективи”, що адмініструється громадською організацією “Філософія Серця”.

Актуальність теми круглого столу полягає в тому, що перед державою та пересічними громадянами, зокрема літнього віку постають нові сучасні виклики. Перш за все, це старіння населення внаслідок демографічної кризи, політична та економічна нестабільність, зниження рівня соціального захисту, стрімкий розвиток цифрових технологій, швидке зростання інформаційних потоків.

Допомогти людям пенсійного віку своєчасно адаптуватися до перелічених викликів є одним з важливих завдань нашого проекту, спрямованого на допомогу державі у побудові інноваційної системи неформальної освіти та соціальної адаптації людей пенсійного віку на основі використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

/Files/images/izmail_181214/Колаж_Конкурс_240913_Винница.png

Довідка: соціальний проект “Університет третього віку-вікно у світ. Українські
перспективи” розпочато в липні 2013 року за підтримки Міністерства соціальної політики України. Впровадження пілотної частини проекту здійснюється на території Вінницької та Одеської областей з метою навчання людей літнього віку комп'ютерній грамотності. За цей час, в рамках реалізації проекту, біля 1000 пенсіонерів отримали відповідні знання. Навчальний процес організовано на базі трьох територіальних центрів соціального обслуговування у Вінницькій області, а також Придунайської філії Міжрегіональної академії управління персоналом і Ренійської дитячої бібліотеки у Одеській області.

Учасники круглого столу, серед яких були представники місцевої влади, науковці,
громадські діячі, представники бізнесу та закордонних громадських організацій отримали інформацію про те, як за допомогою нових знань літні люди долають стан депресії, стають активними громадянами, починають розробляти та впроваджувати свої власні ідеї, які потім зростають до соціальних проектів на користь місцевим громадам, знаходять нових друзів та однодумців.

/Files/images/izmail_181214/IMG_0112_1.jpg

Про методичне забезпечення навчального процесу, залучення студентів-волонтерів, досвід та інші особливості реалізації проекту в Придунав'ї присутнім розповіли регіональний координатор проекту, голова партнерської громадської організації ЦСКТ “Гармонія” Марина Талько та директор Придунайської філії МАУП Тамара Гуменникова.

/Files/images/izmail_181214/IMG_0122_1.jpg

Під час круглого столу, одне з важливих питань щодо взаємодії з місцевою владою в процесі реалізації проекту було піднято депутатом Ізмаїльської міської ради Анатолієм Фуфаєвим. Його пропозиція щодо спільної розробки та внесення до розгляду на сесії міської ради відповідної програми була схвалена представниками громадськості. Цікавим для всіх учасників виявилось питання залучення студентів-волонтерів для роботи в соціальній сфері.

/Files/images/izmail_181214/IMG_0116_1.jpg

Досвідом Молдови з цієї проблеми поділилася виконавчий директор громадської асоціації “VESTA” Антонина Волкова. Присутні дізналися, як працює соціальна мережа волонтерів та соціальних педагогів “М-Ліга”, яка створена при асоціації. До програми її діяльності входять міжкультурні обміни, інформаційні семінари, навчальні тренінги, творчі майстерні на багато іншого.
Учасники круглого столу були приємно вражені зацікавленістю щодо українського досвіду навчання пенсіонерів комп'ютерній грамотності казахськими
партнерами “Філософії Серця”, яких представляла директор “Східно-Казахстанської обласної асоціації молодіжних організацій” Ельзіра Жунусова. Для цього вона подолала більше ніж 5,5 тис. кілометрів і не пожаліла.

/Files/images/izmail_181214/IMG_0086_1.jpg

“Я відчула величезну користь від візиту, вивчення досвіду українських колег, відвідання історичних та культурних місць, насолоду від спілкування з людьми зарядженими позитивною енергією та широко відкритою українською душею” - так висловила свої враження Ізмаїльському телебаченню пані Ельзіра під час інтерв'ю.Наприкінці роботи круглого столу Олексій Сініцин, заступник голови правління “Філософії Серця”, національний координатор проекту “Університет третього віку-вікно у світ. Українські перспективи” підвів підсумки наголосивши на тому, що плідна співпраця всіх партнерів проекту, а саме: територіальних центрів соціального обслуговування у містах Вінниця, Козятин та Хмільник, громадських організацій “Громадська Студія”(Вінниця), “Територія ділових людей”(Одеса), ЦСКТ “Гармонія”(Ізмаїл), “Наше наследие”(Рені), Придунайської філії Міжрегіональної академії управління персоналом та Ренійської дитячої бібліотеки сприяла виходу проекту на Міжнародний рівень. /Files/images/izmail_181214/IMG_0108_1.jpg

“Відтепер наш спільний досвід щодо побудови “Цифрової армії” пенсіонерів буде впроваджуватися на території Молдови та Східного Казахстану, що зафіксовано у Меморандумі про співпрацю, який було підписано представниками України, Молдови та Східного Казахстану по закінчені круглого столу”- завершив свій виступ заступник голови правління “Філософії Серця” Олексій Сініцин.

Кiлькiсть переглядiв: 477

Коментарi