• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Тепло з Кіпру для дитячої лікарні або опалення по-Новому!

Тепло з Кіпру для дитячої лікарні або опалення по-Новому!

2015-01-09

/Files/images/2177a8c95604.jpg

Наприкінці грудня минулого року Вісник громадських закупівель вже повідомляв про проблеми з опаленням у Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні. Але сказати проблеми – нічого не сказати! Ще у 2013 році лікарню централізовано опалювало КП «Вінницяоблтеплоенерго», аж раптом у 2014 році виявляється лікарня не підключена до централізованих систем, а має власну котельню, яку обслуговує Товариство з обмеженою відповідальністю "ВІНТЕА", зареєстрована в червні 2014 року (№ 1 174 102 0000 012464 від 13.06.2014). Статутний фонд на момент реєстрації склав лише 1500 грн. і його формування планується закінчити 15 червня 2015 року. Тож, всі бажаючи – долучайтесь! Справа то добра, ще й прибуткова.

Але, повернемося до лікарні. Перше питання, яке виникло у громадських /Files/images/Doc8-page-001-1.jpgекспертів – доцільність відключення централізованого опалення та його економічне обґрунтування? Різниця в тарифах "Вінницяоблтеплоенегрго" та "ВІНТЕА" мізерна. А враховуючи відсутність до середини жовтня 2014 року у "ВІНТЕА" ліцензій та необхідність встановлення нового обладнання, напрошуються висновки щодо наявності "інших" інтересів у зміні постачальника тепла для лікарні. А якщо проаналізувати тарифи обох постачальників для населення, складається враження, що альтернанивні види теплопостачання існують виключно для бюджетних установ.

Нагадаємо читачам і про «батьків» ТОВ «ВІНТЕА» (Вінниця): ТОВ «АРТА Управління активами» (Київ) та ТОВ «МАКР-ІНВЕСТ» (Київ). А от «МАКР-ІНВЕСТ» - дитя двох компаній з Кіпру! І як це годиться для справжньої родини, зареєстровані обидві за однією адресою, в одному офісі.

/Files/images/Родовід ВІНТЕА-page-001.jpg

Тепер проаналізуємо обґрунтування лікарні щодо застосування переговорної процедури закупівлі, простіше закупівлі у одного учасника. Лише напочатку грудня лікарня згадала про необхідність укладання договору на опалення! Мабуть вирішення кадрових питань було першочерговим і займало багато часу. А може доробляли папери? Адже ліцензії «ВІНТЕА» отримала лише в жовтні. А ось цитата з тендерної документації від 04.12.2014р.: «Беручи до уваги ту обставину, що опалювальний сезон розпочався, питання забезпечення теплопостачання Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні потребує першочергового та термінового вирішення (від автора: і про це мова в грудні!!!).

Враховуючи ту обставину, що ВОДКЛ не підключено до загальної тепломережі, на території лікарні розміщено власну будівлю котельні, що здійснює теплопостачання через власну тепломережу.

/Files/images/10922535_833418413371321_2574134055974070600_n.jpgВказана будівля котельні являється єдиним можливим джерелом теплопостачання ВОДКЛ, однак не забезпечена устаткуванням для виробництва та постачання теплової енергії.

Діяльність з вироблення та транспортування теплової енергії підлягає ліцензуванню (п. 1 ч. 2 ст. 15 Закону України «Про теплопостачання»).

Власних можливостей вироблення та постачання теплової енергії ВОДКЛ не має.»

Увага, питання! А чи не простіше було залишити централізоване опалення або самим отримати ліцензію і найняти 3-4 працівників котельні? Адже вартість послуг ТОВ «ВІНТЕА» тільки за грудень мала скласти 1701457,11 грн (один мільйон сімсот одна тисяча чотириста п'ятдесят сім грн. 11 коп.)

Але і це ще не все. Дана котельна, окрім теплопостачання лікарні, здійснює постачання теплової енергії 17 закладам та лікарням, розташованих на території мед містечка! Тобто, 17 об’єктів оплачують ТОВ «ВІНТЕА» послуги з опалення окремо! І навіть якщо суми цих послуг будуть менше за лікарняну, це будуть мільйони! А значить ці гроші могли би залишатися в обласному бюджеті, або навіть акумулюватися на рахунку лікарні… якби котельня була лікарняна!

Про ефективність такого господарювання судіть самі! А краще, давайте разом задавати питання обласній раді, бо лікарня – це комунальний заклад обласної ради.

Далі буде! Бо ж головне питання, яке залишилось у громадських експертів – хто і на яких підставах здійснює зараз опалення лікарні, адже вищезазначений тендер провалений і договір не укладено. А також експерти готують аудит ефективності використання бюджетних грошей.

Інформація підготовлена в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет». Виконавцем проекту є ГО «Центр політичних студій та аналітики». Проект фінансується Європейським Союзом. Регіональний партнер проекту у Вінницькій області – ГО «Філософія Серця», медіа-партнер - ВОГО «Громадська студія».

Кiлькiсть переглядiв: 546

Коментарi