• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вивчаємо Стратегію доброго врядування разом!

Вивчаємо Стратегію доброго врядування разом!

2015-01-22

/Files/images/video-e1361169590800.jpg

Наприкінці 2014 року в Україні стартувала «Академія громадської участі» – навчання в рамках Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні». Вона спрямована на забезпечення більш ефективного діалогу між владою та громадою з використанням принципів доброго врядування

Учасники Академії мають можливість ознайомитися з напрацюваннями Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи, Європейської платформи країн-членів Ради Європи з доброго врядування, правовою базою Ради Європи з місцевої і регіональної демократії.

Отриманими знаннями та інформацією вони вирішили поділитися з вінничанами.

Саме час починати вивчати матчастину.

Отже, знайомтесь зі Стратегією інновацій та доброго врядування на місцевому рівні. Європейські держави об’єдналися у Раду Європи з метою досягнення більшої єдності для захисту і реалізації ідеалів та принципів, які є їхнім спільним надбанням: демократії, прав людини та верховенства права.

Ці цінності є такими ж актуальними сьогодні, якими вони були і півстоліття назад. Проте очікування людей збільшилися. І добре врядування стало тою парадигмою, яка забезпечує отримання результатів від впровадження цінностей та стандартів демократії, прав людини та верховенства права.

Стратегія є політичною ініціативою Ради Європи, що передбачає одночасне проведення на національному та місцевому рівнях комплексу заходів, спрямованих на активізацію інформаційної кампанії щодо принципів та досягнень місцевої і регіональної демократії у Європі, сприяння обізнаності громадян щодо їх можливостей брати участь у прийнятті рішень з питань місцевого значення.

У 2005 році глави держав та урядів країн – членів Ради Європи під час свого Третього Саміту, який відбувся у Варшаві, декларували, що „ефективна демократія та добре врядування на всіх рівнях є необхідними передумовами для попередження конфліктів, сприяння стабільності, прискорення економічного та соціального прогресу і, відповідно, для створення стабільних громад, де люди бажають жити і працювати сьогодні та у майбутньому.”

Для реалізації цього завдання потрібні зусилля як на європейському, так і на національних рівнях.

12 принципів доброго врядування є частиною Європейської стратегії інновацій та доброго врядування на місцевому рівні, яку було схвалено у 2007 році у Валенсії під час конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве самоврядування. У країнах-членах Ради Європи, які затвердили Стратегію на національному рівні, місцеві влади, що дотримуються цих 12 принципів, можуть отримати відзнаку якості за відмінне врядування (ELoGE).

Добре врядування – це вимога на всіх рівнях публічного управління. На місцевому рівні це є фундаментально важливим, оскільки органи місцевого самоврядування є найближчими до громадян установами, які забезпечують їх основними послугами, і на цьому рівні вони можуть найкраще відчути причетність до публічної діяльності.

Мета Стратегії - мобілізувати та стимулювати діяльність національних та місцевих зацікавлених сторін таким чином, щоб громадяни в усіх країнах Європи могли отримати переваги від доброго демократичного управління на місцевому рівні через постійне підвищення якості послуг на місцевому рівні, залучення населення та впровадження політики, спрямованої на реалізацію їх законних інтересів.

Для досягнення цієї мети Стратегія має наступні три завдання:

1. Громадяни – в центрі всіх демократичних інститутів та процесів;

2. Органи місцевого самоврядування постійно покращують управління за 12-ма принципами, викладеними нижче;

3. Держави (або регіональні влади, залежно від інституційного устрою держав-членів) створюють та підтримують інституційні передумови для вдосконалення управління на місцевому рівні, виходячи при цьому з їхніх чинних зобов’язань стосовно Європейської хартії місцевого самоврядування та інших стандартів Ради Європи.

Норвегія, Болгарія, Франція, Іспанія, Німеччина, Україна та інші країни вже працюють або починають працювати над виконанням Стратегії.

Принципи доброго врядування наступні:

1. Участь громадян у прийнятті рішень. Чесні вибори.

2. Зворотній зв’язок. Послуги відповідають очікуванням громадян.

3. Результативність та ефективність. Наявні ресурси використовуються найкращим чином.

4. Прозорість та відкритість. Доступ до публічної інформації.

5. Верховенство закону. Місцева влада поважає закон і рішення суду.

6. Етична поведінка. Місцева влада діє в інтересах громади і бореться з корупцією.

7. Компетентність та спроможність. Місцева влада постійно покращує навички та методи роботи.

8. Новаторство та відкритість до змін.

9. Сталий розвиток. Місцева влада враховує потреби наступних поколінь.

10. Добре управління фінансами. Міжмуніципальна співпраця.

11. Місцева влада поважає права людини та культурне різномаїття.

12. Підзвітність. Місцева влада відповідає за свої рішення.

Отож, громадо, по-перше – ці принципи потрібно знати. А потім – домагатися їх впровадження. Доброї нам з вами влади!

Кiлькiсть переглядiв: 1586

Коментарi