• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 780 мільйонів хоче служба автодоріг на 9.5 тис. км Вінниччини

780 мільйонів хоче служба автодоріг на 9.5 тис. км Вінниччини

2015-02-23

/Files/images/rk_2015/1835082.jpg

Тільки на минулому тижні пройшло розкриття конкурсних пропозицій з експлуатаційного утримання доріг на 620 млн. грн.: 600 мільйонів гривень з державного бюджету і 20 з місцевого! Ще 160 млн. в черзі на 11 березня.

Громадські контролери не могли оминути такі подій і завітали на розкриття. Пояснити таку солідну суму їм ніхто з представників служби автомобільних доріг так і не зміг. На всі питання щодо економічного обґрунтування суми в 600 млн. у відповідь лунало лише: «ми просто стільки просимо, нам все одно стільки не дадуть». Дивна форма управлінських рішень.

Щодо 20 місцевих мільйонів пояснення теж було досить непереконливе: ніби то ці гроші передбачені обласною програмою. Проте, програмою передбачено 13 млн., а чому тендер проводиться на 20 млн. – питання також без відповіді.

Але трохи прояснила ситуація минулорічна стаття «Ремонт та утримання доріг – пріоритет Вінниччини у 2014 році» на сайті Вінницької обласної ради http://www.vinrada.gov.ua/remont-ta-utrimannya-dorig-%E2%80%93-prioritet-vinnichchini-u-2014-roci.htm . Так, за словами тодішнього голови ради Сергія Татусяка у 2013 році на ремонт доріг було витрачено 105 млн. грн. з різних джерел фінансування, а за інформацією тодішнього голови облдержадміністрації Івана Мовчана напрацьовано новий формат роботи, завдяки якому здійснили технічну модернізацію об’єктів соціальної сфери на 696 млн. грн., з яких 417 – позабюджетні.

Звідси мабуть і апетити так розігралися у служби автомобільних доріг! І все б добре, якби дійсно всі ці гроші доходили до практичного використання.

І ще одне, про що хотілось би поділитися після участі у засіданні тендерного /Files/images/rk_2015/IMG_2955.jpgкомітету служби автомобільних доріг. Було подано всього дві пропозиції: ТОВ «Шляхбудматеріали» і ДП «Вінницький облавтодор». І якщо перший постачальник планує надавати власними силами, то облавтодр хоче залучати чотирьох субпідрядників: одеситів ТОВ БК «Дорлідер» і три київські фірми ДП «ШРБУ-100», ТОВ «Роад-лайн» і ТОВ «Укрдорпласт». Кому і чому надасть перевагу тендерний комітет побачимо згодом.

Також побачимо скільки фактично буде виділено грошей на утримання і ремонт доріг у Вінницькій області, бо станом на 20 лютого гроші на ці потреби не передбачені ні місцевим, ні державним бюджетом. Шкода, бо якщо фінансування все ж таки відбудеться в повному обсязі, на 1 кілометр дороги буде витрачено 82105грн.! Здається немала сума, аби дороги були майже європейськими.

Інформація підготовлена в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет». Виконавцем проекту є ГО «Центр політичних студій та аналітики». Проект фінансується Європейським Союзом. Регіональний партнер проекту у Вінницькій області – ГО «Філософія Серця», медіа-партнер - ВОГО «Громадська студія».
Кiлькiсть переглядiв: 484

Коментарi

  • Бершадь

    2015-02-23 15:10:32

    А в нас частково ремонт доріг зробив депутат. То що, за ці дороги Автодор собі гроші в карман покладе?...