• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • В доступі до публічної інформації на Вінниччині починають формуватися свої традиції

В доступі до публічної інформації на Вінниччині починають формуватися свої традиції

2013-01-30

/Files/images/DSC_0688.JPG

В травні минулого року, до річниці дії закону «Про доступ до публічної інформації», громадською організацією «Філософія Серця» було презентовано результати громадського моніторингу виконання Закону про доступ. Протягом двох місяців активісти перевіряли відкритість земельних питань на районному рівні. Для цього було надіслано 31 інформаційний запит. Два райони: Томашпільський та Чечельницький , просто проігнорували запити. Проблеми застосування нового Закону, намагалися вирішити представники громадських організацій та облдержадміністрації, прокуратури та адмінсуду. Тоді «Філософія Серця» вперше звернулася до облдержадміністрації, як до органу вищої інстанції з пропозицією вжити заходів до районних адміністрацій, що порушили Закон і знайшла порозуміння. З цього почалася конструктивна співпраця та був розроблений план просвітницьких та інформаційних заходів.

Протягом восьми місяців обласна адміністрація навчала і контролювала своїх підлеглих, а «Філософія Серця» продовжувала надсилати запити, яких за 2012 рік було більше 200.

А до другої річниці прийняття Закону про доступ за круглим столом зібралися всі сторони процесу «відкриття влади»: обласна, районні адміністрації, юристи та громадські активісти, щоб підсумувати спільні здобутки . Завдяки злагодженій роботі влади і громадськості, за результатами національного моніторингу серед органів влади, Вінниччина в 2012 році впевнено трималася в п’ятірці лідерів.

Проте, залишаються і спірні питання, такі як надання інформації про виділення коштів, державного або комунального майна із зазначення конкретних осіб, що їх отримують. Позицію Конституційного суду з цього питання про необхідність закривати персональну інформацію озвучив учасникам начальник юридичного відділу облдержадміністрації Олександр Кобзар. «Майже відсутня судова практика з спірних питань. Сподіваємося, коли вона сформується, буде більше ясності» - зазначив пан Олександр.

«Філософія Серця» входить до всеукраїнської мережі захисників доступу до публічної інформації, яка надає як консультативну підтримку, так і судовий супровід. Можливо, у поточному році, організація спробує вирішувати спірні питання в суді при підтримці колег-юристів.

Кiлькiсть переглядiв: 492

Коментарi