• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вінницька міліція відкрита до громадських перевірок

Вінницька міліція відкрита до громадських перевірок

2013-02-25

Згідно міжнародних норм, існують певні мінімальні стандарти діяльності міліції, які стосуються етики поведінки міліціонерів, стандартів поводження із затриманими, принципів проведення розслідувань, тощо. Правоохоронні органи мають виконувати насамперед сервісну функцію, бути прозорими і підзвітними суспільству. В лютому 2013 року – в Росії, Молдові, Таджикистані, Вірменії, Білорусі та Україні одночасно та узгоджено проходить міжнародна кампанія з громадського моніторингу роботи правоохоронних органів.

Одна з головних цілей моніторингу – перевірити наскільки готова міліція працювати на користь людині, а не на шкоду їй», – пояснює один з ініціаторів проекту Вадим Пивоваров – виконавчий директор Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органах (Асоціація УМДПЛ).

У Вінниці громадські організації «Філософія Серця» та «Громадська студія» перевіряли чергові частини міліції та патрульні служби з 13 по 24 лютого.

Громадські монітори були приємно вражені готовністю міліціонерів до спілкування. В чергових частинах Вінниці є все, що передбачено законодавством: книги скарг та пропозицій, правила прийому заяв, графіки прийому керівниками, кімнати для прийому громадян.

Проте, було виявлено й недоліки. Так, в жодній черговій частині працівники хоча й спілкувалися ввічливо, але забували представлятися. Не побачили ми й бейджів чи жетонів на їхній формі. Важко потрапити у приміщення чергових частин людям на візках через відсутність пандусів.

Результати вінницького моніторингу увійдуть до загальноукраїнського звіту, який буде презентовано на міжнародному рівні.

Кiлькiсть переглядiв: 412

Коментарi