• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Два мільйони бюджетних грошей на приватний будинок?

Два мільйони бюджетних грошей на приватний будинок?

2015-09-09

/Files/images/2177a8c95604.jpg

Хто з нас не пам’ятає сюжет кінофільму «Іронія долі або З легкою парою» про існування однакових будинків з однаковими квартирами в Москві та Ленінграді? Схоже, що у Вінниці готувалися до зйомок власного варіанту історії про будинки-двійники, адже саме у цьому місті вони таки існують, причому – на одній вулиці.

Департамент житлового-комунального господарства, енергетики і транспорту Вінницької облдержадміністрації 17 червня 2015 року оголосив тендер на переоснащення котельні, яка знаходиться за адресою: м. Вінниця, вулиця Блюхера, 20 з газу на альтернативне паливо, вартістю робіт більше двох мільйонів гривень.

/Files/images/rk_2015/11805849_927355667310928_1090577166_n.jpgАле коли громадські активісти, які моніторять державні закупівлі в рамках проекту «Відкритий бюджет» за підтримки Європейського Союзу, приїхали за вказаною адресою, то побачили лише квартал приватних забудівель. Різні пошукові системи показували нам одне й теж місце на карті Вінниці. Котельні тут не було ніколи…

Розшукувану котельню нам змогли показати лише начальник обласного департаменту – замовник реконструкції Анатолій Вакар та головний інженер комунального підприємства Вінницької міськради «Вінницяміськтеплоенерго», на балансі якого і знаходиться котельня, Володимир Хоменко. Розташована вона біля школи №20 та багатоквартирного будинку № 252. Це – на іншому кінці вулиці Блюхера.

На запитання громадських експертів щодо існування будівель-двійників, начальник обласного департаменту перевів стрілки на Вінницьку міську раду:

- Документацію на котельню нам надали з міської ради, там було вказано, що вона знаходиться по вулиці Блюхера, 20.

Громадським експертам вдалося відшукати документацію, датовану 2005 та 1994 роками. Перший документ – це рішення виконкому вінницької міськради від 12 серпня 2005 року «Про передачу основних засобів Комунального підприємства Вінницької міської ради «Вінницяміськтеплоенерго» та розірвання договору оренди з Обласним комунальним підприємством «Вінницятеплокомуненерго», в додатку до якого під №51 вказана котельня за адресою Блюхера,20». Інший документ – це паспорт одного з котлів, встановлених в цій котельні. Там теж в розділі 7 «Відомості про місцезнаходження котла» записано, що він становлювався в жовтні 1994 року за адресою: Блюхера, 20.

Таким чином, більше двадцяти років на одну адресу – Блюхера, 20, списується заробітня плата, використаний газ, електроенергія, кошти на утримання котельні, і на тут ж саму адресу нараховується плата на утримання приватного будинку, користування земельною ділянкою, комунальними послугами, електроенергією, там прописані люди…

Яким чином переможець цього тендеру, ФОП Янченко Михайло Володимирович буде оформляти акти на виконані роботи, сказати сьогодні важко. В складній ситуації опинився підприємець: дізнавшись про існування двійників, він звернувся за письмовими роз’ясненнями до департаменту ЖКГ: за якою ж адресою проводити роботи? Адже ситуація насправді не комічна. Ось як її коментує юрист Олексій Мусіровський:

- На одній вулиці не може бути двох будівель за однією адресою. В разі виконання робіт на такому об’єкті державні контрольні органи матимуть право стягнути з підрядника всю суму, яку він отримає на реконструкцію.

А тим часом замість пошуку конструктивного виходу з цієї ситуації і уникнення дублюючого нумерування чиновники намагаються малювати картини жахливого майбутнього. Що не придумаєш, аби виправдати небажання привести все у відповідність до вимог законів? Так, наприклад, директор обласного департаменту Анатолій Вакар готовий відмінити тендер, «якщо до нього така підвищена увага громадськості, але тоді котельня залишиться без альтернативного джерела енергії». Тобто чиновник не думає про виправлення виявленої помилки, а будь-якою ціною намагається освоїти виділені кошти на реконструкцію.

/Files/images/rk_2015/11998444_946190162094145_694375599_n.jpg Остання телефонна розмова з очільником обласного департаменту взагалі виявила його амнезію:

- Я не знаю нічого про існування приватного будинку за адресою: Блюхера, 20!

Громадські активісти сподіваються, що керівники і обласної і міської влади все ж таки розберуться, яка з цих двох будівель знаходиться за адресою: місто Вінниця, вулиця Блюхера, 20, а вже потім бюджетні кошти, призначені на реконструкцію цієї котельні, будуть використані без порушень законодавства.

Інформація підготовлена в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет». Виконавцем проекту є ГО «Центр політичних студій та аналітики». Проект фінансується Європейським Союзом. Регіональний партнер проекту у Вінницькій області – ГО «Філософія Серця», медіа-партнер - ВОГО «Громадська студія».

Відео тут:

https://www.youtube.com/watch?v=xuyCZOQpAPc&feature=youtu.be

Кiлькiсть переглядiв: 644

Коментарi

  • Світлагна

    2015-09-11 16:47:57

    Ще було б добре дізнатися, хто ж проживає у приватному будинку і на кого списувалися всі кошти, надані ніби котельні весь час існування подвійної адреси! А винних притягнути до кримінальної відповідальності та повернути кошти....