• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Хто винен, що землю ми оформлюємо роками?

Хто винен, що землю ми оформлюємо роками?

2013-03-14

/Files/images/бюрократия 2.jpg

У 2012 році в Україні мав з’явитися документ, який би чітко описав процедуру приватизації земельної ділянки. Відповідальним за його створення Державною антикорупційною програмою визначено Держземагенство.

На запит громадської організації «Філософія Серця» до Держземагенства: «То що ж зроблено для визначення чітких правил приватизації», була отримана відповідь - «Питання приватизації земельних ділянок державної власності врегульовано статтями 116, 118 та 121 Земельного кодексу України». Така відповідь наштовхує на думку, що автори антикорупційної програми Земельний кодекс не читали або Держземагенство влаштовує існуюча невизначеність процедур. А невизначеність створює сприятливі умови для корупції.

Насправді, приватизація земельної ділянки досить складний процес, який потребує багато узгоджень: від подачі заяви до внесення відомостей в Державний реєстр.

А відсутність чітко виписаних правил змушує нас роками ходити по коридорах влади.

Саме тому в Антикорупційній програмі розробник і передбачив розробку чітких правил приватизації та поклав цю відповідальну місію на Державне земельне агентство.

Чи задача виявилась не реалістична, чи Держземагенство важке на підйом? Але в результаті, за наявності необхідної законодавчої бази, Порядку оформлення земельних ділянок громадяни так і не отримали.

На думку експерта, при існуванні документу, що визначатиме чіткі правила приватизації, реалістичним терміном оформлення буде 45 днів. Також, має бути передбачена і відповідальність посадових осіб за порушення термінів та процедур.

Так, проект «Державна антикорупційна політика під контролем громадськості», який виконується Transparency International Україна з партнерами, довів, що декларативні програми розробляти не варто. І відповідати за невиконання таких програм органам влади досить складно.

Кiлькiсть переглядiв: 474

Коментарi