• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Список відмінників з «доступності» очолила Вінницька облдержадміністрація

Список відмінників з «доступності» очолила Вінницька облдержадміністрація

2016-06-07

/Files/images/2016_rk/13401003_1085474064832420_19154786_n.jpg

За результатами моніторингу виконання закону «Про доступ до публічної інформації» Вінницька обласна державна адміністрація і Вінницька обласна рада заслужено отримали найвищі бали! Понад півроку тривала перевірка в усіх областях України. Координував процес Центр демократії та верховенства права. В чотири хвилі монітори проекту «Омбудсман плюс» перевіряли облаштування спеціальних місць для роботи з інформацією, надання «фінансової» інформації, участь громадян на сесіях і оприлюднення інформації, повноту і вчасність надання відповідей.

/Files/images/2016_rk/PK 1.jpg

Регіональний партнер проекту «Омбудсман плюс», голова ГО «Філософія Серця» Юлія Грига розповіла про результати по Вінницькій області. «Мені особисто надзвичайно приємно коментувати високі оцінки обласної влади. Процес комунікації і з радою, і з адміністрацією завжди конструктивний. Всі рекомендації враховуються. Тож і результат відповідний. А от на сесії міської ради ми з колегами не могли потрапити з грудня 2015 року. Та й пошук необхідного рішення займає багато часу, бо документи розташовані хаотично. Щиро сподіваюсь, що зараз ситуація зміниться».

/Files/images/2016_rk/13401501_1085480951498398_835960756_n.jpg

Про «рецепт успіху» Вінницької облдержадміністрації, яка стала беззаперечним лідером в рейтингу розповіли представники профільного відділу.

«Постійна і системна робота з громадськими організаціями, які працюють у сфері доступу до публічної інформації, дала такий результат. Якщо в перший рік дії Закону було більше запитань, ніж відповідей, то зараз ми майже всі запитувачі отримують необхідну їм інформацію» - зазначив начальник відділу по роботі зі зверненнями громадян Вінницької облдержадміністрації Віталій Кудринецький. А його колега – старший інспектор сектору з доступу до публічної інформації Ольга Люшнікова додала: «Ми постійно проводимо спільно з «Філософією Серця» навчання для працівників структурних підрозділів та райдержадміністрацій. Про всі «нестандартні» ситуації, які трапляються у практиці застосування закону громадські експерти розповідають нашим працівникам і ми завжди знаходимо порозуміння».

Вінницька обласна рада, незважаючи на перше місце в списку, має невеликі проблеми з відповідями на запити, які надавало Управління спільної комунальної власності. Через неповну та невчасну відповідь у 2 хвилі моніторингу, бали були трохи нижче. Проте на загальний результат це не вплинуло.

/Files/images/2016_rk/13401424_1085474468165713_1832253178_n.jpg

Проте, не всі розпорядники отримали високі оцінки. Серед таких опинилась Вінницька міська рада.

На достатньо високому рівні у Вінницької міської ради налагоджена робота із запитами. По цим позиціям рада входить до трійки найкращих. Але є у нашого муніципалітету і надзвичайно «слабкі» місця – це участь громадян у сесійних засіданнях та оприлюднення інформації на сайті.

Проекти рішень ради на сайті як окремі документи відсутні! А розміщення самих рішень не впорядковане.

«Ми працюємо над тим, щоб інформація на сайті була впорядкована, але періодичні технічні збої заважають налагодженій роботі. Що стосується доступу громадян на засідання сесій, то вже на червневу сесію буде розміщений перелік вінничан, які виявили бажання відвідати сесію і біля турнікету їх буде зустрічати працівник міської ради, аби забезпечити їм прохід через турнікет» - наголосив заступник начальнику Департаменту правової політики Владислав Телень.

Для того, аби змінювати ситуацію на краще, Уповноваженим Верховної Ради з прав людини було підготовлено рекомендації. Рекомендації були напрацьовані на підставі аналізу проблемних питань, які виявили громадські експерти і опрацьовані Центром демократії та верховенства права.

Детальніша інформація про результати моніторингу на націнальному рівні на саіті Центру демократії та верховенства права: http://medialaw.org.ua/news/cedem-rekomendatsiyi-omdudsman-plus/

Відео тут:

https://www.youtube.com/watch?v=MroMeLVlfOk&list=PLLKKbRCS4sKo6CEw5CQAGrBAhqhTMb_uQ&index=4

/Files/images/2016_rk/13401201_1085475141498979_1656053007_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 517

Коментарi