• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Бюджетні лабіринти вінницької освіти!

Бюджетні лабіринти вінницької освіти!

2016-08-18

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/Под Контролем - Лого.png

Яку українську родину не хвилює питання якості освітніх послуг, що надають школи або садочки? Мабуть одиниці! І всі прекрасно розуміють, що ця якість напряму пов’язана з фінансуванням.

Саме тому активісти Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» вирішили дослідити, як розподіляються кошти, що виділяються з бюджету на школи та садочки у Вінниці.

Традиційно скориставшись офіційним порталом публічних фінансів Є-дата, активісти дійшли висновку, що майже всі вінницькі школи мають однакові постійні платежі: це зарплата, електро- і теплоенергія, вивіз сміття і харчування дітей. Серед «одноразових» платежів здивувала закупівля комп’ютерів, але про це згодом. Жодних витрат на капітальні ремонтні роботи, окрім трьох шкіл – №№ 20, 34,35, департаментом капітального будівництва не заплановано! Ті витрати, які тягарем лягають на плечі пересічних городян протягом кількох десятків років, забезпечуються із бюджету лише на 3 школи. Доречи, активісти Руху з початком нового навчального року планують дізнатися у батьків, діти яких навчаються у школах-везунчиках, чи зменшилась сума щорічної «благодійної добровільної допомоги»? Бо майже 6 мільйонів гривень вінничани вже сплатили на ремонт цих 3 шкіл.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/скрін школа 1.jpg/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/скрін школа 2.jpg/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/скрін школа 3.jpg




























Найбільше пощастило і садочку по проспекту Космонавтів, 64. На його реконструкцію Департамент капітального будівництва Вінницької міської ради виділив майже 18 млн. грн. За цією самою адресою розташувався чудовий садочок № 73 http://dnz73.edu.vn.ua/ .

«Раніше частина цього садочка була зайнята. Зараз ремонтується саме ця частина. Там робиться капітальний ремонт приміщень, комунікацій, мереж» - прокоментував ситуацію директор департаменту освіти Вінницької міської ради Володимир Буняк.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/скрін школа 4.jpg

Чим здивувала активістів ситуація з харчуванням школярів?

Всі школи у Вінниці – комунальні заклади. Харчування дітей у шкільних їдальнях здійснюють також комунальні, але підприємства: «Меридіан» і «Школяр».

Що це за комунальні підприємства, давайте спробуємо розібратися разом.

Отже, знайомтесь – КП «Школяр», в складі якого працює 18 кондитерів-бригадирів! Саме так. Не поварів, а кондитерів.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/школяр.jpg/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/школяр 2.jpg




















На сайті міської ради зазначено, що керує КП «Школяр» Олексюк Сергій Якович, який до травня 2000 року очолював підприємство «Престиж». Проте, в Єдиному державному реєстрі на сайті Міністерства юстиції, він з 2011 року і дотепер продовжує керувати підприємством «Престиж».

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/скрін ЄДР.jpg

По діяльності КП «Меридіан» на сайті Вінницької міської ради відсутня.

Тепер те, на що варто звернути увагу!

Всі школи забезпечуються харчуванням силами цих двох КП.

Тендери на харчування виграють лише ці два підприємства, хоча заявки подають ще кілька підприємців. Питання до проведення тендерів – це тема окремого матеріалу.

А от питання – чи отримують навчальні заклади орендну плату від КП за використання кухонних приміщень, обладнання, адже їжа готується безпосередньо в школах? Адже моніторинг використання бюджетних коштів показав, що кілька міських шкіл закупили пічі та посуд для приготування їжі.

І головне, про процеси руху коштів між комунальними закладами\підприємствами. Поки бюджетні кошти заходять до комунального закладу – школи\садочку, вони доступні для моніторингу громадськими активістами, коли вони переходять від закладу до підприємства – вони вже не бюджетні!!! І доступу до них немає.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/бюджет_школа_КП.jpg

А це означає, що ми не можемо перевірити, за якою ціною закуповуються продукти харчування дітям, чи є всі відповідні сертифікати…

І наостанок хочеться відмітити роботу фізичної особи-підприємця Мартиненка Євгенія Івановича у сфері освіти. Всі школи, діяльність яких аналізували активісти, закупили у Мартиненка Є.І. комп’ютерну техніку.

Так, 23 школа протягом квітня-червня ц.р. придбала комп’ютерів на 92 632 грн, 31 школа – на 48 520 грн, 1 і 2 школи – по 48 600 грн кожна, 35 школа – 83 024 грн.

Звісно, це чудово, що наші школи за бюджетні кошти забезпечуються комп’ютерами, але питання, яким дивним чином це робить один ФОП риторичне.

Розуміючи, що не на всі питання активісти можуть знайти відповіді самотужки, але маючи на меті зменшити корупційну складову у сфері використання публічних коштів, представники Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» планують шукати відповіді спільно з правоохоронними органами.

Кiлькiсть переглядiв: 575

Коментарi