• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Українська національна платформа: локомотив чи паровоз на шляху до Європи

Українська національна платформа: локомотив чи паровоз на шляху до Європи

2016-11-16

/Files/images/2016_rk/Новый управляющий комитет.jpg

70 учасників, оновлений керівний комітет, нова стратегія розвитку та амбітний план дій на 2017 рік - ось не повний перелік досягнень щорічної конференції “Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, яка завершила свою дводенну роботу у Києві, 12 листопада 2016 року.

Довідкова інформація: Східне партнерство, це одна з ініціатив в рамках Європейської політики сусідства, яка була започаткована країнами Європейського Союзу 7 травня 2009 року під час саміту у Празі (Чеська Республіка). Метою Східного партнерства є підтримка реформ у економічних, соціальних та політичних сферах в таких країнах, як Азербайджан, Вірменія, Грузія, Республіка Білорусь, Молдова та Україна, задля приведення їх у відповідність до стандартів Ради Європи та Європейського Союзу.

Форум громадянського суспільства (ФГС) є важливим інструментом для імплементації Європейської політики сусідства за допомогою залучення організацій громадянського суспільства та їх представників. Більш детально можна ознайомитися тут: http://eap-csf.org.ua/eastern-partnership/pro-shidne-partnerstvo/

По закінчені заходу залишилось багато яскравих вражень від дружньої /Files/images/2016_rk/Визия развития УНП_2.jpgатмосфери серед учасників, що панувала під час проведення конференції, гарячих дискусій щодо перспектив розвитку євроінтеграційної політики в Україні, невизначеності самої ініціативи Східного Партнерства, впливу конфлікту на Сході України на подальші відносини з країнами ЄС та солідарне вирішення проблем забезпечення безпеки у країнах Східного Партнерства. Саме тому ми хочемо поділитися з вами цією актуальною, на нашу думку, інформацією, висловити свою думку щодо перспектив розвитку Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства (далі УНП ФГС СхП або Платформа), та спроможності громадськості впливати на політику держави у сфері євроінтеграції через участь у роботі платформі.

Почнемо з перспектив розвитку Платформи її сильних сторін та позитиву. По-перше, в неї вже є потенціал стати дієвим інструментом для об'єднання зусиль громадянського суспільства, спрямованих на активну участь в розробці та реалізації державної політики щодо Європейської інтеграції. По-друге, до складу Платформи приєдналась достатня кількість громадських організацій, які мають бажання та можливості до вироблення спільних аналітичних продуктів (policy documents) та конкретних дій щодо їх впровадження. По-третє, на період дільності з 2016 до 2019 років роботу Платформи буде забезпечено фінансовою підтримкою з боку Європейського Союзу. Оператором використання коштів визначено Міжнародний фонд “Відродження”. По-четверте, більшість громадських організацій, що входять до складу Платформи мають гарні партнерські зв'язки в країнах ЄС та Східного партнерства, а також досвід з реалізації міжнародних проектів. Ще один позитив, Платформа має експертну та аналітичну підтримку від інших українських мережевих об'єднань та налагоджені партнерські стосунки з владними інституціями.

На наш погляд, гарні стартові позиції для якісного росту Платформи та її подальшого розвитку. Однак не слід забувати про ризики, що можуть завадити цьому. Аналіз діяльності Платформи протягом 2016 року та Оцінка її організаційної спроможності, що здійснено в рамках проекту “Громадська синергія” за підтримки МФ “Відродження” свідчить про наступні недоліки. По-перше, потребує вдосконалення комунікація. По-друге, немає впізнаваних продуктів, вироблених Платформою. По-третє, спостерігається низька активність з боку учасників. На нашу думку, однією з причин цього є недосконалість у побудові комунікації, відповідальність за яку повинні нести координатори робочих груп. А іншою причиною може бути недостатня зацікавленість деяких координаторів робочих груп у просуванні та захисті інтересів, як групи в цілому так й окремих потужних громадських організацій, що входять до її складу. На наш погляд, це важливе дискусійне питання, яке потребує подальшого обговорення та кінцевого вирішення. По-четверте, не здійснено оцінки ефективності діяльності відповідно до зрозумілих для всіх учасників Платформи критеріїв. Й останнє про недоліки для рівноваги з сильними сторонами: немає чіткої стратегії розвитку та оперативного плану дій, до кінця не сформульовано й не затверджено пріоритети роботи на наступний період роботи Платформи.

/Files/images/2016_rk/Партнерство_я_Животовский.jpg Підсумовуючи, слід зазначити, що всі перелічені недоліки можна спокійно подолати за умови злагодженої співпраці учасників Платформи та чіткої координації дій з боку керівного комітету. Під час проведення конференції “Філософія Серця” висловила готовність долучитися до завершення процесу стратегічного планування та виступила з деякими ініціативами в рамках робочої групи 4 “Контакти між людьми”. Про це та дещо інше в наступній частині. (Далі буде).

Кiлькiсть переглядiв: 553

Коментарi