• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Ти можешь брати участь в управлінні державою. З бібліотеками це просто.

Ти можешь брати участь в управлінні державою. З бібліотеками це просто.

2013-04-02

/Files/images/images9.jpeg

"Якщо ти хочешь брати участь в управлінні державою. Якщо ти хочешь впливати на процес прийняття управлінських рішень. Ти повинен знати, як це зробити. В цьому тобі зможуть допомогти лідери громадських організацій, діяльність яких спрямовано на розбудову відповідального, зрілого громадянського суспільства. Своїм розумом ти приймаешь, своїм серцем ти відчуваешь, що сучасна система державного управління не працює в повному обсязі на реалізацію твоїх прав, свобод та можливостей.

Що робити в даному випадку? Який механізм вирішення проблеми? Знання - це сила, а практика - це крітерій істини! Де знайти ці знання? В кого спитати, як їх використовувати?"- так розпочав свій виступ заступник голови правління ГО "Філософія Серця" Олексій Сініцин під час участі в експертному обговоренні питання "Роль бібліотек у забезпеченні вільного доступу громадян України до інформації та електронного урядування".

Захід відбувся 02 квітня 2013 року у приміщені Комітетів ВРУ на Садовій 3-а, за спільної ініціативи Української бібліотечної асоціації та Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності за підтримки Програми сприяння Парламенту ІІ.
"Відповідь на ці питання можна знайти у сучасній бібліотеці, яка має всі необхідні ресурси для надання інформаційних, комунікаційних та освітніх послуг для зацікавлених осіб" - додав пан Олексій.

Він зазначив, що на початку цього року громадська організація "Філософія Серця" мала нагоду перевірити це на власному досвіді, під час проведення тренінгу: "Можливості участі громадян у законотворчому процесі на основі вільного доступу до офіційних інформаційних ресурсів органів державної влади", який відбувся на базі Центральної міської бібліотеки міста Ізмаїл за підтримки Програми сприяння Парламенту ІІ.

Президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко надала присутнім вичерпну інформацію щодо ресурсів українських бібліотек, визначила проблеми та перспективи розвитку бібліотечної справи Україні.

Директор Програми сприяння Парламенту ІІ Елеонора Валентайн відмітила ефективність співпраці з Українською бібліотечною асоціацією у реалізації спільного проекту "Інформація органів влади для громадян у бібліотеці: пошук, доступ, консультування".
В рамках проекту було створено більше 800 пунктів доступу громадян до офіційної інформації на базі бібліотек різних видів і різних форм власності - зазначила пані Елеонора.

Варто зазначити, що дискусія із зазначеної проблеми відбулась у конструктивному та професійному форматі. Депутати профільного Комітету Верховної Ради України запропонували представникам бібліотек та громадських організацій співпрацю у питаннях внесення необхідних змін до чинного законодавства, а також висловили готовність до активного дій, спрямованих на забезпечення їх прийняття у Парламенті.

Під час обговорення, учасниками було окреслено коло проблемних питань, серед яких можна виділити таки, як недостатьне финансування, неузгодженість дій представників влади, працівників бібліотек та громадських організацій у процесі вирішення зазначених проблем, недосконалість законодавства, слабке висвітлення діяльності та ресурсів бібліотек у засобах масової інформації, відсутність або мала кількість соціальної реклами відносно діяльності бібліотек.
Окремою проблемою за словами учасників круглого столу є проблема збереження та відродження сільських бібліотек.

Поряд з проблемами було сказано й про механізми їх вирішення. А це консолідація зусиль всіх зацікавлених сторін процесу - влади, працівників бібліотек, громадських активістів та коаліцій громадських організацій, які здійснюють діяльність у зазначеній сфері, а також активних і відповідальних громадян, що користуються послугами бібліотек.

Наприкінці обговорення всі учасники прийшли до висновку про необхідність проведення Парламентських слухань з актуальних питань щодо стану та перспектив розвитку бібліотечної справи в Україні. Всі погодилися з тим, що це потрібно зробити у найближчий час.

Ми чітко розуміємо, яким потужним інформаційним, комунікаційним, освітнім та виховним потенціалом володіють бібліотекі й тому бачимо прекрасну перспективу розвитку нашої співпраці у вихованні свідомого, активного та освіченого громадянина нашої країни, здатного брати беспосередню участь в управлінні державою - завершив свій виступ Олексій Сініцин, заступник голови правляння ГО "Філософія Серця"

Кiлькiсть переглядiв: 590

Коментарi

  • Leonardo

    2013-08-15 03:38:25

    That's an expert answer to an intseerting question...

  • Namdev

    2013-08-13 15:36:51

    I was struck by the honetsy of your posting...

  • Anbu

    2013-08-08 05:29:59

    Wow! Talk about a posting knnkoicg my socks off!...