• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Врегулювання конфлікту інтересів по-вінницькі: змінити батька на сина

Врегулювання конфлікту інтересів по-вінницькі: змінити батька на сина

2017-04-13

/Files/images/2017_rk/КІ.jpg джерело малюнку vmisti.in.ua

Спочатку один чоловік очолює комунальне підприємство і комерційне з аналогічним видом діяльності, а після наших зауважень комерційним підприємством керує його син. Вуаля! На думку керівництва комунального підприємства конфлікт інтересів подолано. Та чи насправді все так просто?

У серпні минулого року ми писали про комунальне підприємство «Школяр», яке здійснює харчування вінницьких учнів та невідповідність інформації з сайту Вінницької міськради про очільника КП з даними Єдиного державного реєстру. Тоді наші експерти з’ясували, що директор «Школяра» Олексюк Сергій Якович одночасно керував комерційним підприємством «Престиж».

Незважаючи на те, що тоді конфлікту інтересів в такому стані справ ніхто не вбачав, станом на 20 серпня 2016 року ТОВ «Престиж» вже мало нового керівника. Ми навіть зраділи такій свідомості, проте не надовго. За допомогою пошукової системи YouControl шукаємо нового керманича «Престижу» і знаходимо Олексюка Максима Сергійовича.


/Files/images/2017_rk/Школяр 1.jpg


Збіг? Однофамілець? Перевіримо.

Засновником ТОВ «Престиж» є Олексюк Сергій Якович, що проживає за адресою: проїзд Константиновича,9.


/Files/images/2017_rk/Престиж.jpg


Шукаємо адресу проживання Максима Сергійовича. І що знаходимо? Ще одне підприємство, яке займається ресторанами та мобільним харчуванням – приватне підприємство «Школярик плюс». Його засновником і керівником є Олексюк Максим Сергійович. На ресурсі YouControl знаходимо адресу його реєстрації - також проїзд Константиновича,9. Тож сумнівів щодо родинних зв’язків у нас не залишилось.


/Files/images/2017_rk/Школярик.jpg


Якщо проаналізувати дані про керівників цього підприємства, можна стверджувати, про успішний родинний бізнес Олексюків, який вже багато років процвітає.


/Files/images/2017_rk/Олексюки.jpg



На думку громадських експертів фактів, що підтверджують наявність конфлікту інтересів більш ніж достатньо. Адже фактично половина шкільного «харчовчового» бізнесу: КП «Школяр» - ТОВ «Престиж» - ПП «Школярик плюс» зосереджена в руках однієї родини. Крім конфлікту інтересів, на думку громадських експертів варто провести комплексну перевірку на наявність корупційної складової в діяльності всіх цих фігурантів. За відсутності інформації про повні об’єми закупівель, реальну потребу у кількості продуктів для харчування дітей в школах та ціни закупок продуктів харчування складаються майже парникові умови для чергового успішного сімейного бізнесу у Вінниці.

Що ж Закон України «Про запобігання корупції» визначає як конфлікт інтересів?

Ст. 1 Закону визначає реальний конфлікт інтересів як суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень. А ч.2 ст. 3 визначає осіб, які не є державними службовцями, посадовими особами місцевого самоврядування, але надають публічні послуги як таких, на яких поширюється норма про конфлікт інтересів.

Які б мали бути вжиті дії після виявлення конфлікту інтересів?

Якщо особа самостійно не врегулювала конфлікт інтересів, до неї застосовується зовнішнє врегулювання. Хто може його здійснити – керівник або засновник, а також Нацагентство з питань запобігання корупції.

Тож аби в даному випадку врегулювати конфлікт інтересів так, як це передбачає Закон, громадські експерти антикорупційної групи "Відкрита Вінниця" Вінницького партнерства реформ направили до Вінницької міської ради, яка є засновником КП «Школяр» та до НАЗК заяви з проханням провести перевірку зазначених фактів, надати їм правову оцінку та врегулювати конфлікт інтересів.

/Files/images/2017_rk/тДЦ 18 ¦Ч¦-TП¦-¦- ¦Э¦Р¦Ч¦Ъ ¦Ъ¦Ж ¦и¦¦¦-¦¬TПTА-1.jpg/Files/images/2017_rk/тДЦ 19 ¦Ч¦-TП¦-¦- ¦Т¦Ь¦а ¦Ъ¦Ж ¦и¦¦¦-¦¬TПTА-1.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 662

Коментарi