Кому вінничани сплачують за газ?

2017-04-24

/Files/images/2017_rk/Абонплата.png джерело: neadm.cg.gov.ua

Всім вінничанам, у кого в оселі є газ, добре знайомі такі документи як «Рахунок за надані житлово-комунальні та інші послуги» (далі Рахунок) та «Заява-приєднання до умов договору розподілу природного газу» (далі Заява).

Громадським експертам з антикрупційної групи Вінницькго партнерства реформ "Відкрита Вінниця" стало цікаво чи про одного й того самого постачальника газу йдеться в цих двох документах.

Розберемося з початку з Заявою. Цей документ передбачений Типовим договором розподілу природного газу побутовим споживачам і затверджений Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015р. № 2498. В п. 6.4 Типового договору зазначається , що послуги оплачуються виключно перерахунком коштів на рахунок Постачальника.


/Files/images/2017_rk/Vінгаз 1.jpg


В бланках самих Заяв у Вінниці це – ПАТ «Вінницягаз». На цьому етапі ніби все зрозуміло: ПАТ «Вінницягаз» поставив нам газ – ми сплатили йому за послугу.


/Files/images/Vінгаз 4.jpg


Далі дивимось Рахунок, в народі його називають «єдиною квитанцією» за житлово-комунальні послуги. В цьому документі зазначається, що нарахування за газопостачання нам здійснює ТОВ «Вінницягаззбут».


/Files/images/Vінгаз 3.jpg


Згідно з оголошенням ТОВ «Вінницягаззбут», воно є офіційним постачальником газу у Вінницькій області.


/Files/images/2017_rk/Vінгаз 5.jpg


ТОВ «Вінницягаззбут» повідомляє нам, що з січня 2016 року Заява має бути підписана саме з ним. По факту вінничани отримували Заяви на підпис з ПАТ «Вінницягаз».


/Files/images/Vінгаз 6.jpg


Тож радимо всім вінничанам перевірити, хто в їх «газових стосунках» є постачальником, а кому фактично вони сплачують кошти.

Нещодавно наші колеги з Власно інфо писали про «родинні стосунки» цих двох газконтор і про те, куди, врешті решт, потрапляють наші гроші. А от підстави для оплати послуг суб’єкту, з яким у вінничан немає правових стосунків – це питання майбутніх розслідувань.

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl нам вдалось з’ясувати, що лише за перший рік (2015) існування, чисті продажі ТОВ «Вінницягаззбут» склали понад 720 млн. грн., а обсяг залучення «Вінницягаззбутом» бюджетних коштів в 2017 році вже перевалив 100 млн.грн.


/Files/images/Vінгаз 2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 772

Коментарi