• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про що не будуть мовчати комунальники Вінниці з 1 серпня

Про що не будуть мовчати комунальники Вінниці з 1 серпня

2017-06-15

/Files/images/2017_rk/жкг.jpg

З 1 серпня комунальні підприємства, що підпорядковані Вінницькій міській раді, відкриють інформацію про свою господарську та фінансову діяльність для Вінничан. Відповідне рішення було прийняте 15 червня на засіданні виконкому міської ради – «Про порядок оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств Вінницької міської ради в мережі Інтернет».

Протягом декількох місяців даний проект рішення розроблявся спільною робочою групою. Ініціаторами запровадження змін у підходах до діяльності комунальних підприємств Вінниці стали представники Вінницького Партнерства Реформ – Юлія Грига (ГО “Філософія Серця”), Христина Коваленко (Інститут “Республіка”) та Регеша Олена (ГО “Центр громадської активності “Результат”). Депутатський корпус міської ради представляли депутати з кожної фракції у міській раді, а саме Олександр Колісник (ПП “Об’єднання “Самопоміч”), Василь Паненко (ВО “Свобода”), Роман Андронійчук (ПП “Вінницька Європейська Стратегія”), Вадим Кудіяров (ВО “Батьківщина”) та Михайло Лепей (ПП “Опозиційний блок”). Активну участь у розробці проекту рішення брали працівники Департаменту економіки та інвестицій міської ради та його директор – Віталій Погосян, депутат міської ради від ПП “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Саме тому дане рішення є консолідованою позицією трьох сторін, які над ним працювали.

Документ є відповіддю на високий інтерес вінничан до діяльності комунальних підприємств, які створюються міською радою, фінансуються з бюджету міста та покликані забезпечувати нормальну його життєдіяльність. Також документ має забезпечити дотримання конституційного права вінничан на інформацію. Це дозволить мешканцям міста чітко розуміти, які послуги надає їм те чи інше КП, а громадським активістам – вільно моніторити процес використання коштів громади та надавати свої пропозиції щодо підвищення ефективності цього процесу.

Відповідно до Порядку оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств до 1 серпня 2017 року КП мають розмістити на своїх сайтах (за наявності), та на сайті міської ради інформацію про свою господарську і фінансову діяльність. Так, наприклад, підприємства мають оприлюднити квартальну та річну фінансову звітність за останні три роки, включаючи (за наявності) видатки на виконання некомерційних цілей державної політики та джерела їх фінансування; реєстр боргових зобов`язань підприємства; аудиторські висновки щодо річної фінансової звітності; обсяги бюджетних призначень; укладені договори; інформацію про тарифи; біографію керівника та багато іншого. Також на сайтах з’явиться можливість написати он-лайн скаргу на того керівника, який не розміщує інформацію або не оновлює її.

Невиконання або неналежного виконання, а також порушення термінів виконання, цього рішення, буде підставою для депреміювання та позбавлення інших видів заохочень керівнику підприємства у тому періоді, в якому буде вчинено/виявлено порушення умов цього рішення, або для притягнення його до інших видів відповідальності відповідно до чинного законодавства.

Дана практика оприлюднення інформації КП вже ефективно працює в Києві, Чернівцях, Львові, Луцьку, Івано-Франківську та Полтаві. Ми, представники Вінницького Партнерства Реформ, сподіваємось, що такий “ребрендинг” комунальної сфери Вінниці дозволить підвищити рівень прозорості і підзвітності використання бюджетних коштів підприємствами та покращити рівень сервісу для Вінничан!


Кiлькiсть переглядiв: 687

Коментарi