• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • "Університет третього віку - вікно у світ". Українські перспективи" - новий соціальний проект "Філософії Серця"

"Університет третього віку - вікно у світ". Українські перспективи" - новий соціальний проект "Філософії Серця"

2013-04-29

/Files/images/DSC_1835.JPG

Сучасний світ цифрових технологій спонукає нас все частіше думати про необхідність постійного оновлення знань у цій сфері. Ми розуміємо, що принцип навчання впродовж всього життя стає все більш актуальним.

Мотивують й невтішні прогнози вчених - деморгафів, які говорять самі за себе. Як ствержують науковці, вже у 2025 році на кожного пенсіонера буде припадати всього по 1-2 працюючих. Для нормального економічного розвитку це співвідношення має буди на рівні 6-8.

Швидке старіння націй у Європі, Росії та Україні говорить про те, що в недалекому майбутньому характеристикою країни може стати як раз характеристика людини пенсійного або передпенсійного віку. Наскільки вона дієздатна, має фаховий досвід, навички використання сучасних інформаційно-комунікативних технологій, як вміє адаптовуватися до складних викликів сучасного життя. Все це буде грати суттєву роль для країн, які швидко "старіють".

Саме тому, розуміючи ризики та працюючи на випереження у вирішенні проблеми, ми розпочали впровадження пілотної частини Всеукраїнського соціального проекту "Уніветситет третього віку - вікно у світ". Українські перспективи" - зазначив Олексій Сініцин, заступник голови правління "Філософії Серця" в рамках презентації проекту директорам територіальних центрів соціального обслуговування.

Ми побачили, як ця проблема вирішується у Польші та вирішили впровадити позитивний досвід наших западних сусідів в Україні - додав пан Олексій. Все дуже просто. Місцева влада опікується питаннями активного соціального включення людей пенсійного віку у вирішення проблем місцевого рівня. Вона зацікавлена в тому, щоб людина була задіяна у соціальних процесах.

Люди в 55 - 60 років ще активні, мають досвід та відповідні напрацювання у тій сфері де вони працювали. Вони можуть й повинні буди корисні суспільству. Але все це може бути за умов, коли держава та місцева влада системно будує політику у цьому напрямі - говорять фахівці у цій сфері з числа присутніх на презентації проекту.

Не можна не погодитися з цим. Тому "Філософія Серця" розробила та запропонувала Міністерству соціальної політики України спільно реалізовувати проект спрямований на розширення та вдосконалення соціально-педагогічної послуги "Університет третього віку", яка надається через територіальні центри соціальної допомоги.

Варто зазначити, що реакція на пропозицію була швидкою. Ініціативу підтримано й ми розпочали діяти.

Пілотну частину проекту буде реалізовано в Вінницькій, Житомирській та Одеській областях на базі Вінницького, Козятинського, Хмельницького, Житомирського, Ізмаїльського та Ренійського терцентрів.

Ми почнемо зі створення факультетів інформаційно-комунікативної компетенції (ІКК) у вказаних установах. Нашими партнерами в реалізації проекту виступають відомі бізнес компанії. Ми дуже вдячні, що нашу ідею підримано Корпорацією "Intel". Зараз, спільно з фацівцями Корпорації розробляється стратегія соціально-корпоративного партнерства для реалізації даного проекта.

Також парнером в проекті є відома на ринку освітніх послуг компания "Видавництво "Розумники", яка є розробником навчальної мультімедійної програми з ІКК. Варто зазначити, що компанія зробила важливий соціальний внесок в розвиток проекту. Передбачене в рамках проекту навчання тренерів з ІКК, фахівці фірми "Розумники" будут проводити на безоплатній основі.
"Ми бачимо перспективу вкладення подібних соціальних інвестицій, в так зване, "покоління третього віку" - зазначає виконавчий директор компанії Ігор Каплаушенко. Спільно з "Філософією Серця" ми відкриємо нові емоції та нові можливості самореалізації для наших "online бабусь-дідусів" - додав пан Ігор.

Ми хочемо, щоб про наш проект знало багато людей у всіх регіонах України. Для висвітлення процесу реалізації проекту, для проведення широкої інформаційної кампанії щодо результатів даного проекту ми запросили до співпраці нашого постійного медіа партнера громадську організацію "Громадська Студія".

В рамках презентації пілотної частини проекту, її керівник Анатолій Тобілко розказав присутнім про важливість проведення інформаційного супроводження будь якого проекту або заходу. Він продемонстрував видео материали щодо презентації проекту "Філософії Серця" на колегії Департаменту соціальної допомоги Вінницької ОДА, який був відзнятий та підготовлений тиждень тому.
"Краще один раз побачити, ніж 100 раз послухати" - зазначив пан Анатолій.

Підсумовуючи захід, Олексій Сініцин зазначив, що спільними зусиллями, відкривши світ цифрових технологій людям передпенсійного та пенсійного віку, ми зможемо подарувати їм нові можливості та нові надії на продовження свого соціального значення в особистому житті та житті країни, самореалізації й виходу на новий рівень емоцій через спілкування з усім світом - бо Інтернет не має кордонів.

Кiлькiсть переглядiв: 583

Коментарi

  • Utku

    2013-08-12 04:00:28

    This inormoatifn is off the hizool!...

  • Deepak

    2013-08-10 03:07:41

    I don't even know what to say, this made things so much earise!...

  • Aulia

    2013-08-08 04:17:28

    You make thnigs so clear. Thanks for taking the time!...