• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • НеПрозорро по-вінницьки: Бабчинські Непублічні закупівлі

НеПрозорро по-вінницьки: Бабчинські Непублічні закупівлі

2018-03-05

/Files/images/2018_rk/НеПрозорро.jpg

В той час, як окремі Замовники вдосконалюють свій професійний рівень в проведенні закупівель через систему електронних закупівель ProZorro, існують і такі, які взагалі не користуються системою.

Про одного такого замовника піде мова. Знайомтесь – Бабчинська сільська рада Чернівецького району Вінницької області на чолі з сільським головою Зварич Ніною Павлівною. Бабчинецька територіальна громада складається із п’яти населених пунктів: село Бабчинці, село Вазлуївка, село Гамулівка, село Нове Життя та село Майорщина.

На сайті сільської ради рішення про затвердження бюджету знайти не вдалось, але є програма соціально-екнономічного розвитку, яка містить такий розділ:

Не зважаючи на складну економічну та суспільно-політичну ситуацію в державі, планується лобіювати реалізацію таких проектів:

- реалізація проекту «Газифікація села Бабчинці Чернівецького району Вінницької області (І черга ) – будівництво »;

- капітальний ремонт Бабчинецької СЗШ І-ІІІ ст.. по вул.. Незалежності;

- проведення капітального ремонту будівель « Вила –Ярузького НВК СЗШ І-ІІІ ст..- дитячий садочок»;

- створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу по збору та первинній переробці молока;

- поетапне забезпечення зовнішнім освітленням населених пунктів громади;

- зміцнення матеріально-технічної бази КП “Надія” шляхом купівлі ритуальної машини та іншої необхідної техніки;

- купівля 2 автобусів для забезпечення обслуговування приміських маршрутів на території громади.

- Будівництво водогону в с. Вила-Ярузькі, Бабчинці та встановлення 2 водонапірних башнів;

- Капітальний ремонт будинків культури в с. Бабчинці та клубу в с. Букатинка.

Тож плани на розвиток громади у сільської ради досить амбітні. Тому мали б бути прозорі і відкриті інструменти використання коштів. Натомість Бабчинецька сільська рада не провела через систему ProZorro жодної закупівлі.


/Files/images/2018_rk/Бабчинці 1.jpg


Але про рух коштів легко знайти інформацію на порталі використання публічних коштів E-data.

Проаналізувавши інформацію лише за 4-й квартал 2017 року, бачимо, що операцій, які б мали бути здійснені через ProZorro чимало. Нагадаємо, що ч. 1 ст. 2 закону «Про публічні закупівлі» містить вимогу інформацію про закупівлі сумою понад 50 тис. грн. відображати в системі шляхом розміщення звіту про укладений договір, а понад 200 тис. для товарів і послуг та 1,5 млн.грн. для робіт здійснювати по процедурі визначеній Законом.

В 4 кварталі 2017 року найбільшими і найактивнішими контрагентами Бабчинської сільської ради стали:

ФОП Бзнуні К.Б. з ремонтами дорожнього покриття.


/Files/images/2018_rk/Бабчинці 2.jpg


ФОП Дяк О.В. та ФОП Черепій О.Л.


/Files/images/2018_rk/Бабчинці 3.jpg


Та ТОВ «Сістембуд лтд», який в передостанній день року отримав чималий аванс на придбання матеріалів для будівництва водогону в с. Вила Ярузькі.


/Files/images/2018_rk/Бабчинці 4.jpg


Ускладнює отримання інформації по всіх цих закупівлях відсутність інформації не тільки на ProZorro, але й відсутність договорів та підтвердження їх виконання на E-data.


/Files/images/2018_rk/Бабчинці 5.jpg


Під час телефоної розмови бухгалтер сільської ради не змогла пояснити ситуацію.

Неоприлюднення інформації, обов'язкове оприлюднення якої передбачено законами України «Про доступ до публічної інформації» та «Про відкритість використання публічних коштів» тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ч. 1 ст. 212-3 КУпАП.

Частина 7 статті 2 закону «Про публічні закупівлі» забороняє придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом.

Для з’ясування причин такої ситуації в новоствореній громаді активісти Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» передали наявні матеріали до правоохоронних органів.

Довідково: про наявність договору між Бабчинецькою сільською радою і ФОП Дяком О.В. стало відомо під час аналізу закупівлі капітального ремонту частини приміщення поліклініки третього поверху по вулиці Київська 68, м. Вінниця комунальним підприємством «Міський лікувально-діагностичний центр».

Кiлькiсть переглядiв: 1182

Коментарi