• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • У Вінниці є можливість піднятися в рейтингу прозорості 100 міст України

У Вінниці є можливість піднятися в рейтингу прозорості 100 міст України

2018-03-21

/Files/images/2018_rk/ТІ ПМ 1.jpg

Вінниця вже протягом декількох років посідає топові місця в різноманітних рейтингах. Так, Вінницю визнають найкомфортнішим містом України. За рейтингом інвестиційної привабливості ми теж на передових позиціях. В 2017 році мера Вінниці визнано мером-інноватором України. Попри це, в рейтингу Transparency International Україна Вінниця зайняла лише 9 сходинку і поступилась таким містам як Ніжин, Кременчуг та Червоноград та ін.


/Files/images/2018_rk/Ті ПМ 2.jpg


Як зазначає координатор проектів ГО “Центр громадської активності “Результат” Олена Гуменна: “Рейтинг прозорості 100 міст України від TransparencyInternationalUkraineвідрізняється від рейтингів, які проводяться іншими організаціями, так як враховує виконання місцевою владою не лише норм законодавства України, а і використання кращих практик прозорості та підзвітності, які існують в Україні та світі.»


/Files/images/2018_rk/ТІ ПМ 3.jpg


Рейтинг прозорості муніципалітетів, укладений Transparency International Україна, оцінює прозорість, кількість проактивно наданої інформації громадянам, якість превентивних заходів з боротьби з корупцією та відкритість по відношенню до громадян, коли вони хочуть знайти інформацію.

Наприклад, при проведенні дослідження аналізувалось виконання муніципалітетами ЗУ «Про доступ до публічної інформації» на предмет публікації проектів рішень та прийнятих рішень міською радою у терміни відповідно до даного закону. У Вінниці ця норма не працює, так як навіть депутати міської ради отримують матеріали сесії за 10 днів, а то й за тиждень до пленарного засідання, що є порушенням, в тому числі і прав громадян на ознайомлення із проектами рішень міської ради.

Під час укладання рейтингу враховувалась також інформація про важливі для громади сфери життя та її оприлюднення на сайті міської ради. Публікація такої інформації не вимагається законом, але потрібна мешканцям для повноти використання тих послуг, які надає місцева влада. Так, наприклад, на сайті відсутній перелік послуг та контактні дані закладів соціальної сфери і соцзахисту, або ж дана інформація викладена не у повному обсязі, немає можливості в тому числі й подати онлайн-заяву на отримання місця або послуги в міських установах соціальної допомоги та відслідкувати таку заявку. Відповідно до рейтингу ТІ Україна «проблемною зоною» у Вінниці є також комунальна сфера, а саме інформація про комунальне майно. Відсутній порядок і у інформації щодо галузі освіти, наприклад, немає можливості відстежувати рух он-лайн черги до дитсадка чи школи. Відсутня в онлайн-доступі черга здійснення капітального та поточного ремонтів житлових будинків, а, наприклад, у Кам’янці-Подільському існує така черга на утеплення будинків.

Були у рейтингу у «каверзні» показники, як наприклад пункт про бюджетні слухання. Вони у Вінниці відбуваються, але у рейтингу для отримання найбільшого балу за це враховувалось ще й те, чи залучаються до слухань різні соціально-демографічні групи, як то жінки, особи з інвалідністю, пенсіонери тощо і чи можна цю інформацію знайти у відкритому доступі.

«Все це не дозволило Вінниці отримати хороші показники в рейтингу прозорості 100 міст України від TransparencyInternationalUkraine. Проте нашою метою є зміна цієї ситуації, в першу чергу для зручності самих містян», - говорить Олена Гуменна.

Цей комплекс проблем з доступністю інформації на сайті міської ради створює дискомфорт для мешканців та не дозволяє їм на повну користуватись послугами через незнання про їх наявність та реалізовувати своє право на інформацію, адже насправді головне не рейтинги, а рівень життя громадян та якість надання їм послуг відповідним органами, установами та організаціями.

Після оприлюднення рейтингу, Transparency International Україна оголосив конкурс проектів з метою залучення місцевих громадських організацій до розбудови прозорості та підзвітності українських міст-учасників рейтингу. В конкурсі взяли участь 33 громадські організації з 25 міст України. Одними з 12 переможців стали представники ГО Центр громадської активності «Результат» в партнерстві з ГО «Філософія Серця» з проектом «Відкритість нон-стоп».

Організації результативно працюють на теренах Вінниччини вже не один рік та мають значний досвід позитивної реалізації адвокаційних кампаній на місцевому рівні у сфері підвищення прозорості та підзвітності місцевої влади.

Отже, з березня 2018 року в рамках проекту «Відкритість нон-стоп» планується підвищити рівень прозорості та підзвітності Вінницької міської ради у сфері діяльності комунальних підприємств, надання соціальних послуг та інших важливих для мешканці галузей, а також покращення позиції Вінниці у Рейтингу прозорості 100 найбільших міст України.Проект відбуватиметься у трьох основних напрямках: дослідницько-аналітичний, інформаційно-адвокаційний та навчально-просвітницький та передбачатиме не лише створення нових інструментів та можливостей для мешканців, а й ознайомлення їх із запровадженими нововведеннями.

ГО “Центр громадської активності “Результат” та ГО “Філософія Серця” завжди відкриті до співпраці та констурктивного діалогу з владою та громадою міста, задля подальших успішних результатів та покращення життя вінничан.

Реалізація проекту «Відкритість нон-стоп» здійснюється ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках проекту «Розбудова прозорості в містах України», що реалізує українське відділення глобальної мережі Transparency International за кошти Фонду демократії ООН (UNDEF).

Погляди розробників та виконавців проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією Transparency International Україна та Фонду демократії ООН (UNDEF).

Кiлькiсть переглядiв: 585

Коментарi