• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вперше на Вінниччині «партизанський» конкурс для громадських організацій!

Вперше на Вінниччині «партизанський» конкурс для громадських організацій!

2013-05-17

/Files/images/конкурс.png

14 травня 2013 року на сайті Вінницької облдержадміністрації з’явилось оголошення про перше засідання конкурсної комісії з визначення програм (проектів, заходів) розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, яке має відбутися 20 травня.

І от дивна річ, складу комісії ніхто не знає, хоча наказ на сайті і розміщено, проте ссилка на сам документ не активна і подивитися його неможливо. Наша організація з минулого року стурбована підготовчим процесом проведення конкурсу та його результатами. Тому наприкінці 2012 року , ми з колегами з партнерської організації «Громадська студія» провели громадський моніторинг виконання Програми сприяння розвитку громадянського суспільства (далі Програма), в рамках якої і проводився Конкурс. Моніторинговий звіт ми надіслали в облдержадміністрацію та облраду, також презентували його на засіданні профільної депутатської комісії. На засідання була запрошена і начальник Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Світлана Василюк, але запрошення вона проігнорувала. Та і відповідь адміністрація на лист з моніторинговим звітом не надала. Це мабуть нові стандарти співпраці з громадськістю.

Тож про Конкурс.

З прийняттям Програми, Конкурс став одним з її пунктів. Тому ми запропонували привести його у відповідність. Нас не почули.

Цього року про проведення Конкурсу громадські активісти дізналися випадково і тільки після розголосу на сайті ОДА з’явилося оголошення про його проведення. І знову Положення про Конкурс ніхто не переробляв. Але чиновники створили робочу групу (правда статус її не відомий досить, жодних документів про її створення не було) і зібрали рекомендації від громадськості. Наша організація наполягала на визначенні пріоритетів Конкурсу відповідно до Програми та встановлені граничного розміру фінансування, що вимагає Постанова КМУ № 1049. Нас знову не почули. А от із конкурсної комісії нашого представника виключили, нічого не пояснюючи.

Тому, на засіданні правління нашої організації було прийняте рішення про проведення громадської експертизи діяльності Департаменту, а саме дотримання Порядку проведення Конкурсу. І вже за попередніми результатами можна говорити про безвідповідальне ставлення осіб, що проводять Конкурс, так як в одному з протоколів засідання конкурсної комісії підроблено підпис голови «Філософії Серця» Юлії Григи. Тож, зараз ми розглядаємо можливість звернення до прокуратури для вжиття заходів для прозорого проведення Конкурсу.

Таємничість та закритість діяльності Департаменту щодо проведення Конкурсу нагадує більше підпільний загін. Можливо комусь дуже хочеться гроші розподілити серед «своїх організацій», можливо є ще якість причини – невідомо. Проте, наша організація обіцяє пильно стежити за кожним етапом проведення Конкурсу та інформувати про це громаду. Бо це ж витрачаються наші гроші на проекти, що мали б вирішувати соціальні проблеми Вінниччини.

Кiлькiсть переглядiв: 454

Коментарi

  • Malona

    2013-08-09 11:12:13

    I really wish there were more arctelis like this on the web....

  • Teatro

    2013-08-07 22:56:50

    Posts like this brheitgn up my day. Thanks for taking the time....