В пошуках лікаря

2018-04-26

/Files/images/2018_rk/29852623_10155341659572011_1607758258_n.png

З 2 квітня 2018 року в Україні стартував один із етапів медичної реформи – вибір лікаря первинної медичної допомоги в рамках кампанії “Лікар для кожної родини”.В рамках цієї кампанії українці повинні підписати декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. На основі цих документів пацієнта закріплять за конкретним лікарем, який буде одержувати оплату в залежності від кількості пацієнтів, а нарахування оплати за цим принципом почнеться з липня.На разі, за даними Національної електронної системи охорони здоров’я “eHealth”,на Вінниччині вже підписали декларацію 165 тисяч осіб.Першим кроком до підписання декларації з сімейним лікарем є обрання цього самого лікаря. Багато українців обирають того фахівця, у якого обслуговувались до реформи. Проте як обрати іншого лікаря для підписання декларації? Де знайти інформацію про його фаховість, досвід та відгуки про нього пацієнтів?Громадський Ревізор спробував знайти відповідь на ці питанняВідвідавши один із Центрів первинної медико-санітарної допомоги, вдалось дізнатись, що на разі існують лише два реальні способи дізнатись про сімейних лікарів, з якими можна підписати декларацію – це інформаційні стенди в самих лікарнях та сайт Вінницької міської ради. Деталі дивіться у відео.

Як бачимо, на сьогодні отримати повну інформаційну картину про сімейних лікарів немає можливості, адже тих даних, які зазначені на стендах в лікарнях та на сайті міської ради просто недостатньо для формування об’єктивної думки про того чи іншого лікаря.Громадський Ревізор звернувся до Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради з пропозицією внесення змін до процесу інформування громадян про сімейних лікарів, наприклад створення системи рейтингування чи можливості містянам писати свої коментарі щодо досвіду обслуговування у того чи іншого лікаря. Також Громадський Ревізор пропонував додати до вже наявного переліку інформацію про приватних лікарів, з якими, згідно реформи, теж можна підписати декларації.На даний час Департамент ОЗ немає єдиного бачення вирішення цієї проблеми, проте розуміє її важливість.Тому Громадський Ревізор звертається до вінничан з пропозицією висувати свої ідеї щодо того, яка б система оцінювання сімейних лікарів була б для вас оптимальна?

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 454

Коментарi