• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Ревізія на візку в лікарні ім. О.І. Ющенка

Ревізія на візку в лікарні ім. О.І. Ющенка

2018-05-15

/Files/images/2018_rk/Фото-1-e1526412056386-225x300.jpg

Наприкінці грудня 2017 року головною лікаркою Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка призначили Софію Кучерук. За словами Софії Олегівни, одним з основних напрямків її кандидатської програми на керівника лікарні було створення доступності медичного закладу для людей з інвалідністю.

Громадський Ревізор вирішив завітати в гості та проаналізувати ситуацію станом на сьогоднішній день.

Для фахової оцінки доступності лікарні Громадський Ревізор запросив Сюзанну Жуковську – експертку з ГО “Гармонія”.

Перше, на що звернули увагу представники Громадського Ревізору – складність орієнтації між корпусами на території закладу, який є досить великий. Якщо перед входом в головний корпус є карта закладу, то на території майже немає вказівників, що ускладнює пошук потрібного відділення.

В головному корпусі зараз проводиться ремонт, яким передбачено встановлення пандусу. За словами головного лікаря, складність проведення будь-яких ремонтних робіт та реконструкцій полягає в тому, що приміщення лікарні є пам’яткою архітектури і будь-які роботи можна проводити виключно з дотриманням норм охоронного законодавства.

З тильної корпусу, всередині приміщення, є пандус, але він придатний не для всіх типів візків.

Громадський Ревізор відзначив, що майже на всіх корпусах встановленні спеціальні дзвіночки для людей на візках для виклику персоналу і отримання допомоги з в’їздом у приміщення.

В нейрохірургічному відділенні є пандус, але він не відповідає будівельним нормам, так як знаходиться під високим кутом нахилу і навіть з допомогою сторонніх осіб на нього дуже важко заїхати. Оглянувши ванну кімнату, Сюзанна Жуковська надала головному лікарю низку рекомендацій по виправленню незначних відхилень від стандартів щодо доступності та зручності користування приміщення для людей на візках.

Підсумовуючи результати огляду будівель лікарні, експертка Сюзанна Жуковська порекомендувала встановити переносні пандуси (телескопічні), які є більш зручними у використанні та дешевшими. Хоча такі пандуси є лише тимчасовим вирішенням проблеми доступності приміщень і не можуть повноцінно замінити стаціонарні пандуси. Проте Громадський Ревізор відзначає бажання керівництва лікарні ім. ак. Ющенка дотримуватись принципів інклюзії і буде відслідковувати в подальшому, які заходи проводитиме адміністрація закладу для покращення наявної ситуації із доступністю приміщень.

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 424

Коментарi