Стоматологія для всіх?

2018-06-13

/Files/images/2018_rk/стомат 1.jpg

Попри засилля приватних стоматологічних клінік, у Вінниці працює Міське комунальне підприємство “Медичний стоматологічний центр”. Заклад, в який звертається напевне кожен другий мешканець міста, щоб отримати стоматологічні послуги за помірну вартість. Команда Громадського Ревізора завітала до закладу, щоб перевірити, чи доступний він дійсно для кожного? Чи може людина на візку скористатись послугами стоматологічного Центру?

Біля центрального входу в Центр пандус відсутній, проте на дверях є великі жовті кола для людей із слабким зором. Тому варто було також на центральних дверях розташувати табличку із зазначенням того, що пандус знаходиться у внутрішньому дворі. Наша експертка Сюзанна Жуковська з ГО «Гармонія» скористалась ним без проблем, але рекомендувала поручні зробити круглі для більш зручного користування.

Пандус веде до підвального приміщення, де розташований туалет для людей з інвалідністю, про що свідчать відповідні інформаційні листи. Хоча текст є не коректним, адже такого поняття як «люди з обмеженими фізичними можливостями» та «для інвалідів» наразі не використовують. Доречними будуть позначення «Туалет для людей з інвалідністю». Сам туалет є доволі просторим та зручним, проте потребує встановлення додаткового відкидного поручня з правої сторони.

З підвального приміщення до поверхів, де розташована реєстратура та лікувальні кабінети, можна піднятись, скориставшись ліфтом, який, як в інших лікарнях він був збудованих ще за радянських часів, тому ним може скористатись людина на лише вузькому візку.

Поруч із виходом з ліфта на першому поверсі є пандус, який веде до реєстратури. Проте він непридатний для користування людиною на візку, так як розташований під дуже великим кутом, а поручні носять переважно декоративний, а не функціональний характер.

Сама стійка реєстратури має висоту 115 см, що є перевищенням норм, так як її висота має бути не більше 80 см для зручного користування.


/Files/images/2018_rk/стомат 2.jpg


Та найголовніше питання було – чи зможе людина з інвалідністю отримати безпосередньо стоматологічні послуги, де основним елементом, а отже і потенційною перешкодою могли стати стоматологічні крісла. Проте в центрі стоїть сучасне обладнання, яке робить послуги доступними для всіх.

МКП “Медичний стоматологічний центр” зробив чимало для зручності своїх клієнтів і вже зовсім скоро адміністрація лікарні зможе отримати напрацьовані рекомендації для виправлення недоліків, адже немає меж для вдосконалення.

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 580

Коментарi