Вінниця відкриває свої дані!

2018-06-02

Рішенням Вінницької міської ради «Про затвердження Положення про відкриті дані Вінницької міської ради» від 27 квітня була розпочата систематизація інформації, доступної через мережу Інтернет, у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами без попереднього втручання та/або обробки людиною, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання, в тому числі з комерційною метою.

На виконання цього рішення було створено «Портал відкритих даних Вінниці», згідно розпорядження Вінницького міського голови від 17.05.2018 р. № 70-Р.

Сьогодні, на порталі розміщено дані від 75 установ, організацій і підприємств Вінницької міської ради, серед яких річні плани закупівель комунальних підприємств і закладів, звіти про виконання фінансових планів комунальних підприємств, Перелік розпорядників бюджетних коштів, набори даних по закупівлям і таке інше. Загалом 307 наборів даних.

В той же час на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних розміщені відкриті дані виконавчих органів Вінницької міської ради та комунальних підприємств.

Проте, що дають нам відкриті дані?

Переваги від використання відкритих даних можуть бути дуже - від підвищення державного управління, економічного зростання в приватному секторі до поліпшення соціального добробуту.

Підвищення ефективності процесів та надання послуг міською радою можна досягнути завдяки обміну даними між різними установами та організаціями, які можуть, наприклад, забезпечити зменшення бюджетних витрат. Таким чином продуктивність послуг, які надаються місцевими органами влади, зростає.

Поліпшення соціального добробуту населення може відбутися завдяки вигодам, що громадяни отримують від більш прозорої та доступної інформації. Відкриті дані сприяють зміцненню співробітництва між громадським сектором і владою, а також стимулюють брати участь у процесах прийняття рішень на місцевому рівні.

За словами координатора проекту “Відкритість нон-стоп” Олени Гуменної, такі рішення та інновації Вінницької міської ради, а також їх якісне виконання дозволить піднятись Вінниці у рейтингу Прозорі міста, який укладався Transparency International.

Реалізація проекту «Відкритість нон-стоп» здійснюється ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках проекту «Розбудова прозорості в містах України», що реалізує українське відділення глобальної мережі Transparency International за кошти Фонду демократії ООН (UNDEF). Погляди розробників та виконавців проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією Transparency International Україна та Фонду демократії ООН (UNDEF).

Кiлькiсть переглядiв: 445

Коментарi