• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • У Вінниці підбили підсумки Громадського Ревізору

У Вінниці підбили підсумки Громадського Ревізору

2018-06-21

/Files/images/2018_rk/29852623_10155341659572011_1607758258_n.png

Проект «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» протягом першого півріччя 2018 року реалізовували дві громадські організації – «Центр громадської активності «Результат» та «Філософія Серця» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

На основі методології, що була розроблена експертами Центру «Ейдос», активісти промоніторили 10 медичних закладів Вінниці на предмет доступності приміщень закладів для людей з інвалідністю, дотримання лікарями принципів професійної етики при спілкуванні з пацієнтами, аналізували дотримання законодавства при проведенні публічних закупівель та оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів, а також оцінили рівень підзвітності медичних закладів Вінниці перед пацієнтом в частині оприлюднення інформації про залишки безкоштовних ліків та використання благодійних внесків. Загалом, методологія була розроблена таким чином, щоб порівнювати ті показники, які є спільними для лікарень різного рівня. Так, наприклад, усі публічні закупівлі мають проводитись відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» і цей закон мають виконувати як лікарні первинного рівня, так і високоспеціалізовані лікарні третинного рівня. Це стосується й інших показників, які вивчали громадські активісти.

Результати проведеного аналізу презентували на Форумі «Громадський Ревізор рекомендує!», що відбувся 21 червня в креативному просторі «Артинов».

Участь у Форумі взяли головні лікарі 10 лікарень Вінниця, які було промоніторено активістами, представники Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради, громадські активісти, представники пацієнтських організацій, журналісти. Загалом – більше 40 осіб.

На початку Форуму координаторка проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» Олена Гуменна презентувала загальні результати моніторингу: «Усі 10 лікарень Вінниці показали доволі високі показники під час перевірки Громадського Ревізору. Проте був виявлений ряд порушень, які необхідно усунути, для того, щоб зробити наші лікарні ще кращими!»

Голова ГО «Філософія Серця» Юлія Грига зауважила, про проблеми у проведенні публічних закупівель, які були виявленні в ході аналізу – проведення закупівель за неконкурентними процедурами, неоприлюдення договорів та накладних/актів виконаних робіт на порталі E-data, а також виявлені закупівлі з високими корупційними ризиками.

Як зазначили представники Громадського Ревізора, усі результати моніторингу по кожній лікарні, а також індивідуальні рекомендації щодо виправлення виявлених порушень будуть надіслані головним лікарям та представникам міського та обласного Департаментів охорони здоров’я для подальшого опрацювання.

Під час Форуму лікарні отримали відзнаки від Громадського Ревізора. Так Міська клінічна лікарня №1 отримала відзнаку у номінації «За зворотній зв’язок із пацієнтами», Центр первинної медико-санітарної допомоги №2, Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. ак. Ющенка та Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги – у номінації «за якість оприлюднення інформації на порталі E-data», МКП «Медичний стоматологічний центр» – у номінації «За доступність закладу для людей з інвалідністю», Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр – у номінації «За прозорість проведення публічних закупівель», Подільський регіональний центр онкології – у номінації «За якість інформування про діяльність закладу», Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня – у номінації «За використання інноваційних підходів у менеджменті». Найвищу ж відзнаку, а саме рекомендацію Громадського Ревізора, отримав Вінницький регіональний клінічний центр серцево-судинної патології, який отримав найбільшу кількість балів у ході моніторингу активістів.

Найменшу кількість балів серед 10 лікарень набрала Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І.Пирогова, тому і не отримала жодної відзнаки від Громадського Ревізора. В даній лікарні були виявлені порушення професійної етики з боку лікарів при спілкуванні з пацієнтами, відсутність доступу до приміщень лікарні для людей з інвалідністю, порушення в проведенні публічних закупівель та ін.

Після оприлюднення результатів Громадського Ревізора та нагородження лікарень сертифікатами від проекту, учасники Форуму розділились на три групи – пацієнтська, лікарська та урядова – і працювали над пошуком шляхів вирішення спільних для усіх лікарень проблем, що були виявленні в ході моніторингу:1. Відсутність вибору призначення благодійного внеску в терміналах для їх оплати.2. Малообізнаність і непоінформованість громадян щодо затверджених та діючих медичних програм в місті та області.3. Відсутність чіткої процедури виділення безкоштовних ліків для пацієнтів.4. Застарілі форми комунікації та зворотнього зв’язку від пацієнтів.

В ході жвавої дискусії у групах, було напрацьовано ряд конкретних пропозицій щодо зміни наявної ситуації у даних проблемних зонах, які будуть надіслані до відповідних органів та структур.

Презентували під час Форуму і «перемогу», яку отримав Громадський Ревізор у співпраці з іншими громадськими активістами, лікарями, депутатами Вінницької міської ради та представниками департаментів, а саме – внесення змін до програми «Здоров’я Вінничан», в рамках якої передбачено виділення у 2018 році 1,133 млн грн на потреби дітей, хворих на цукровий діабет, що проживають у Вінниці.

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 456

Коментарi