• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Завершальна точка моніторингу Громадського Ревізору – лікарня швидкої допомоги

Завершальна точка моніторингу Громадського Ревізору – лікарня швидкої допомоги

2018-06-14

Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги стала крайньою точкою команди Громадського Ревізору, яка разом із нашою експерткою Сюзанною Жуковською з ГО «Гармонія» протягом двох останніх місяців відвідувала вінницькі лікарні, щоб подивитись на власні очі як адміністрація лікарень забезпечує доступність до приміщень людям з інвалідністю.

Головний лікар Олександр Фомін та головна медична сестра Валентина Мазур відкрито розповіли про проблемні місця та плани на майбутнє щодо забезпечення інклюзивності.

Щодо туалетів, то на першому поверсі приймального відділення переобладнали один із наявних туалетів, в інших же відділеннях є туалети з поручнями, але жодного, який би відповідав всім нормам. Проте усі палати обладнання спеціальними засобами, для використання яких не потрібно покидати палати. Це необхідно, так як більшість пацієнтів, які потрапляють у лікарню по «швидкій», перебувають переважно у малорухливому стані.

В палатах ліжка є доступними і регулюються на різну висоту, проте немає спеціальних палат, які були б окремо пристосовані для потреб людей на візках – туалети з вузькими проходами, недоступні ванні кімнати.

Однак, як повідомила нам адміністрація закладу, у 2020 році лікарня переїде у нове приміщення, яке зараз будується поряд із лікарнею. Воно відповідатиме всім технічним вимогам та буде доступним для людей з інвалідністю різних нозологій. Зі своєї сторони Громадський Ревізор сподівається, що будівництво нового корпусу якісно відрізнятиметься від аналогічного будівництва лікарні ім. М. І. Пирогова. Адже там, у зв’язку із застарілістю проектно-кошторисної документації, за якою нещодавно збудували лікарню, норм інклюзивності не дотримано. Тому керівництву лікарні швидкої допомоги необхідно пам’ятати, що замовник робіт може вимагати у підрядника виправлення помилок в будівництві, в разі недотримання ним норм в частині інклюзії, які вже не один рік діють в Україні.

Зі своєї сторони команда Громадського Ревізору разом з експерткою Сюзанною Жуковською з ГО «Гармонія» готові сформувати всі необхідні рекомендації, щодо доступності закладу.

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 414

Коментарi