• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Аварійно-диспетчерська служба Вінниці працює зі збитками, але при цьому вважає свою діяльність комерційною

Аварійно-диспетчерська служба Вінниці працює зі збитками, але при цьому вважає свою діяльність комерційною

2018-08-29

/Files/images/АДС.jpg джерело: http://my-obolon.kiev.ua

На сайті Вінницької міської ради міститься наступна інформація про міське комунальне підприємство «Аварійно-диспетчерська служба»:

/Files/images/2018_rk/АДС 11.jpg


МКП АДС одне з небагатьох вінницьких КП, яке не визнає себе Замовником в розумінні закону «Про публічні закупівлі» і, відповідно, здійснювало закупівлі на власний розсуд.

У 2017 році МКП АДС провело через електронну систему закупівель Прозорро лише 9 закупівель з очікуваною вартістю 2 626,5 млн.грн. З них 8 – допорогових і 1 – по процедурі звітування. 3 не відбулись.

/Files/images/2018_rk/АДС 1.jpg


Якщо проаналізувати 6 тих, що були успішними, то побачимо, що по 3 закупівлях, які проведені за допороговою процедурою, межі застосування закону не дотримано. Тобто, закупівлі товарів на суму, що перевищує 200 тис.грн. Така ситуація склалась внаслідок того, що законом чітко не визначено, чи є комунальні підприємства замовниками і це визначення вони здійснюють самі.

В статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» замовниками є:

/Files/images/2018_rk/АДС 2.jpg


Ще на початку дії закону Міністерство економічного розвитку і торгівлі надало роз’яснення щодо комерційної або промислової основи:

/Files/images/2018_rk/АДС 33.jpg


Проте, МКП АДС здійснювало закупівлі недотримуючись рекомендацій міністерства.

Так 3 березня 2017 року КП закупило скраплений газ на 280 тис.грн. та дизельне паливо і бензин на 1 293,1 тис.грн., а також 6 червня – знов скраплений газ на суму 280 тис.грн. за допороговою процедурою. Відповідно, жоден документ закупівлі не завірений електронним цифровим підписом та відсутній звіт про виконання договору. Таким чином підприємство приховує інформацію щодо виконання договірних зобов’язань.

Відповідно до фінансової звітності підприємства за 2017 рік собівартість його послуг склала 24 323 тис.грн., а фінансовий результат було отримано з від’ємним значенням, тобто збитками, в сумі 42 тис.грн.

/Files/images/2018_rk/АДС 3.jpg


Але на відміну від комунальних підприємств, Вінницька міська рада чітке бачення «замовників»-КП, тому в березні 2018 року було прийнято рішення виконкому, яким визначено порядок проведення допорогових закупівель. Цим документом Вінницька міська рада поставила крапку в дискусії щодо статусу замовника та зобов’язала здійснювати закупівлі відкрито і з дотриманням всіх вимог закону.

Публікація підготовлена та здійснена в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Кiлькiсть переглядiв: 555

Коментарi