• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Чи піднялась Вінниця у рейтингу прозорості?

Чи піднялась Вінниця у рейтингу прозорості?

2018-09-27

27 вересня 2018 року у Вінницькій торгово-промисловій палаті відбулась презентація змін у Рейтингу просторості 100 міст України, який в 2017 році укладало Українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International. Участь у презентації взяли представники Департаменту економіки та інвестицій, Департаменту правової політики та якості Вінницької міської ради, а також громадські активісти, які спільно працювали з міською радою над підвищенням прозорості діяльності ВМР. Але спочатку про рейтинг прозорості 100 міст.

Дослідники з Transparency International Ukraine вивчали 13 критеріїв та визначали повноту та доступність оприлюдненої інформації по 13 сферах.

В 2017 році Вінниця посіла лише 9 місце в цьому рейтингу та отримала цінні рекомендації щодо необхідності внести ряд змін в свої нормативно-правові акти, а також реорганізувати офіційний сайт міської ради в метою підвищення доступності громадян до інформації.

В 2018 році Вінницька міська рада внесла цілий ряд змін і, за підрахунками активістів, зможе піднятись аж на 26 пунктів у рейтингу.

Олена Гуменна, координатор проекту «Відкритість нон-стоп», зазначає, що найбільше балів Вінниця «додала» за рахунок оприлюднення інформації про комунальні підприємства та комунальне майно. Так, зараз на сайті міської ради можна знайти усю інформацію щодо діяльності комунальних підприємств міста – починаючи від статутів та інформації про керівництво, закінчуючи фінансовою звітністю за останні 3 роки та аудиторськими висновками. Також підключення міста до системи Прозорро.Продажі дозволило покращити показники розділу «комунальне майно», так як тепер саме через цей майданчик проводяться електронні аукціони з оренди та продажу комунального майна і там же можна ознайомитись із результатами таких аукціонів.

Юлія Грига – голова ГО «Філософія Серця» – відзначила наскільки вдосконалився розділ про публічні закупівлі міської ради: «Наразі на сайті міської ради можна знайти інформацію про актуальні закупівлі усього міста (ради, виконавчих органів, структурних підрозділів, КП, установ та організацій), яка акумульована в єдиному місці зі зручних інтерфейсом. Також не менш важливим є розміщення прямого посилання на портал Дозорро, де видно скарги на закупівлі, а також реакцію уповноважених органів на ці скарги. Є на сайті й узагальнена інформація про результати закупівель за попередні три роки (конкурентні /неконкурентні, допорогові/надпорогові, кількість та сума контрактів, топ закупівельники/переможці). Для мене, як для людини, яка щодня моніторить законність проведення закупівель це є дуже важливими нововведеннями. Корисною ця інформація буде і для містян».

Щодо інновацій в оприлюднені інформації про депутатів міської ради відзначили розміщення звітів та відгуків щодо кожного депутата. Проте, як зауважила Олена Гуменна, є проблема з контактною інформацією депутатів. Так, не усі оприлюднили свої телефони та адреси електронної пошти, а деякі контакти є недійсними, тому цей розділ потребує доопрацювань та актуалізації. Поряд з цим з’явились дані щодо витрачання депутатами коштів з депутатських фондів.

Водночас з документами міської ради досі є проблеми, так як протоколи засідань комісій та сесії знаходяться в одному розділі, а проекти рішень та прийняті рішення ради і виконкому – в іншому, що ускладнює роботу із ними. Не вирішеним залишається і питання оприлюднення проектів рішень за 20 днів до прийняття їх на сесії, що є порушенням ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Існує і проблема із допуском громадян на засідання сесій та комісій. Проте в ході обговорення домовлено про продовження роботи за цим напрямком.

В сфері житлової політики було актуалізовано дані щодо засідань громадської комісії та протоколи. Проте не вдалось створити он-лайн чергу на житло та капітальний ремонт житлових приміщень. Як пояснює заступник директора Департаменту економіки та інвестицій Ірина Черната, у Вінниці є система розподілу муніципального житла за допомогою жеребкування у два тури, що забезпечує прозорість його отримання містянами.

В той же час заступник начальника інформаційно-аналітичного відділу Департаменту правової політики та якості Володимир Хорошев зауважує, що створення он-лайн черги на проведення ремонтних робіт є не зовсім доречним, так як у місті діє програма співфінансування ремонтів у будинках, де створене ОСББ і будинки фінансуються у порядку того, як швидко зберуть мешканці свою частину співфінансування.

Відзначили представники проекту «Відкритість нон-стоп» і ті новації, які не входили у рейтинг transparency International Ukraine, але які можуть стати в нагоді вінничанам, такі як, наприклад, сервіс пошуку гуртків для дітей у закладах позашкільної освіти міста.

Загалом же громадські активісти високо оцінили роботу, яку провела міська рада щодо підвищення прозорості своєї діяльності та виконання рекомендацій експертів. «Саме ці інновації дозволять місту піднятись у рейтингу прозорості 100 міст України на 26 балів» – підкреслює Олена Гуменна.

З інформаційними матеріалами щодо результатів моніторингу відкритості та прозорості діяльності Вінницької міської ради можна ознайомитись в холі міської ради на стенді «Наші вісті».

«Реалізація проекту «Відкритість нон-стоп» здійснюється ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках проекту «Розбудова прозорості в містах України», що реалізує українське відділення глобальної мережі Transparency International за кошти Фонду демократії ООН (UNDEF)Погляди розробників та виконавців проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією Transparency International Україна та Фонду демократії ООН (UNDEF)»

Кiлькiсть переглядiв: 458

Коментарi