• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Для друзів все, для інших Положення про допороги?

Для друзів все, для інших Положення про допороги?

2018-11-16

/Files/images/2018_rk/друзям все.jpg

Так перефразовуючи відомий вислів «Друзям все, ворогам Закон» можна охарактеризувати закупівлі систем очистки води у вінницькі школи. Але все по порядку.

Законом «Про публічні закупівлі» визначено лише порядок проведення закупівель, сума яких перевищує так звані «пороги»: 200 тисяч грн. для товарів і послуг, 1,5 млн. грн. – для робіт.

Тому прогресивні місцеві органи влади самостійно визначають порядок проведення закупівель, сума яких менша за «пороги». Такі закупівлі називають допороговими. У Вінниці такий порядок був виписаний у відповідному Положенні і прийнятий виконкомом Вінницької міської ради наприкінці 2016 року. В березні 2018 року його вдосконалили. Загалом експерти цей документ оцінюють досить високо.

Чи завжди він застосовується? Давайте розбиратись.

Положення містить чіткий перелік випадків, на які не поширюється його дія. Для них діє лише норма Закону про розміщення в системі Прозорро звіту про укладений договір, якщо сума такої закупівлі перевищує 50 тис.грн.

Решта закупівель від 30 тис.грн. мають проводитись на конкуретній основі через систему Прозорро.

Цього року Вінницька міська рада ухвалила рішення про встановлення систем очистки води в усіх школах. Намір благий і дуже необхідний.

У вересні журналісти і городяни почали активно цікавитись компанією «Аквасет», яка за інформацією міськради займалась встановленням систем. Тоді з’ясувалось, що такої компанії не існує взагалі. Про юного підприємця, який виявився крутою інноваційною компанією та зареєструвався ФОПом після прийняття «чистоводного» рішення міськради ми вже писали.

Лише школа-гімназія № 30 розмістила звіт про закупівлю такої системи очисти в Прозорро. Загальна вартість "апаратів для дистилювання, фільтрування та ратифікації" в кількості 15 штук склала для школи 49 964 грн.

На нашу думку це єдина школа, яка провела закупівлю відповідно до Положення про допороги. Адже сума перевищує 30 тис.грн. і встановлення систем очистки води не підпадає під жоден випадок, на який не поширюється дія Положення.

Для того, аби з’ясувати чому решта навчальних закладів не вчинили так само і не провели закупівлю з дотриманням рішення виконкому, представниками нашої організації було направлено звернення до Вінницької міської ради з проханням надати пояснення.

Заступник міського голови Микола Форманюк повідомив, що закупівля була здійснена без застосування системи Прозорро в зв’язку із нагальною потребою.


/Files/images/2018_rk/000111 (1).jpg/Files/images/2018_rk/0002_LI (1).jpg



Положення дійсно передбачає можливість здійснення закупівлі за нагальною потребою без застосування системи Прозорро, АЛЕ для ліквідації аварій або форс-мажорних обставин.


/Files/images/2018_rk/Положення допороги.jpg


Чим викликана така позиція заступника та чи співпадає вона з позицією керівництва міста?

Хто зацікавлений аби закупівлі систем очистки води відбулись не конкурентно та не прозоро?

Сподіваємось, що відповідь на ці питання керівництво міста все ж таки надасть.

Також маємо відзначити позицію іншого заступника міського голови – Галини Якубович. За її словами на 2019 рік планується забезпечити чистою питною водою всі вінницькі дитячі садочки і ці закупівлі точно будуть здійснюватися на конкурентних засадах, як це передбачено Положенням про допороги.

Кiлькiсть переглядiв: 1043

Коментарi