• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Ліга “НІКА” виявила, що «Вінницягаз» безпідставно донарахувало споживачам 98 млн гривень

Ліга “НІКА” виявила, що «Вінницягаз» безпідставно донарахувало споживачам 98 млн гривень

2019-03-13

/Files/images/2019_rk/Ніка газ.jpg

Після звернення коаліції громадських організацій Ліга "НІКА" прокуратура Вінниччини відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання посадових осіб газорозподільної та газопостачальної компаній. Громадські активісти, а згодом і прокуратура підрахували, що «Вінницягаз» безпідставно донарахував побутовим споживачам області об'єми природного газу на загальну суму понад 98 млн гривень.


/Files/images/2019_rk/54256445_311239729575869_7657743078916096000_n.jpg


З початку 2019 року представники коаліції громадських організацій Ліга “НІКА” ретельно вивчали проблеми, з якими зіштовхнулись побутові споживачі з постачанням природного газу від постачальника ПАТ «Вінницягаз». 30 січня вони провели громадські обговорення щодо структури тарифу на розподіл природного газу ПАТ «Вінницягаз», за результатами яких споживачам не вдалось порозумітись з монополістом.


/Files/images/2019_rk/Вінгаз 4.jpg


Як вказували у своєму листі до прокуратури активісти, лише за 2018 рік «Вінницягазом» надано послуг з постачання газу на суму 3,75 млрд грн. В середньому орієнтовно за 1 місяць вартість послуг склала 0,313 млрд грн, а за 6 місяців опалювального періоду, сума мінімально становить 1,875 млрд грн.

Середнє значення коефіцієнта за опалювальний період складає 1,055. Відповідно фактична вартість спожитого газу складає 1,777 млрд грн. Таким чином, сума переплати з жовтня 2018 року за неправомірним застосування коефіцієнтів коригування показників лічильника щодо приведення об’єму використання природного газу до стандартних умов споживання за підрахунками Ліга “НІКА” складає щонайменше 98 млн грн.

З такими висновками представників Ліги Ніка погодились у прокуратурі Вінниччини:

Установлено, що, з жовтня 2018 року, газопостачальним підприємством області обсяги спожитого побутовими споживачами газу приведені до стандартних умов (побутові споживачі – фізичні особи, які придбавають природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень).

Унаслідок цього, виміряний лічильниками громадян об'єм газу збільшено на коефіцієнти приведення (до 1,08).

Приведення до стандартних умов передбачає корегування обсягу виміряного побутовими лічильниками газу в холодні місяці в бік збільшення, оскільки за низьких температур газ стискається та звичайні лічильники рахують його об'єм в стисненому стані.

Коефіцієнт приведення від 0,97 до 1,08 залежить від відстані, яку проходить газ до лічильника по газопроводу над землею зовні опалювальних приміщень, та місяця, за який здійснюється нарахування.

Однак, такі дії щодо побутових споживачів суперечать законодавству.

Так, Правила постачання природного газу, затверджені постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496, передбачають, що приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов проводиться лише для споживачів, які не є побутовими (пункт 9 розділу ІІ).

Пунктом 2 Методики приведення об'єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 26.02.2004 № 116, яка застосовується газорозподільною та газопостачальною організаціями, передбачено, що дія цієї Методики поширюється на суб'єкти господарювання.

Неправомірність застосування вказаної методики для перерахування природного газу побутовим споживачам також підтверджено Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Крім цього, постановою НКРЕКП № 14787 від 23.11.2018 газорозподільній компанії області заборонено при здійснені обліку природного газу, використаного побутовими споживачами, приводити об’єми природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами.

Згідно попередніх розрахунків газопостачальна компанія безпідставно донарахувала побутовим споживачам області об'єми природного газу на загальну суму понад 98 млн гривень.

Варто зазначити, що самі громадські активісти просили у прокуратури перш за все «негайно вжити заходів до ПАТ «Вінницягаз» щодо припинення незаконного застосування коефіцієнтів». Натомість, прокуратура вирішила доручити досудове розслідування слідчому управлінню Головного управління національної поліції України та здійснити оперативний супровід Управління захисту економіки у Вінницькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

На жаль, іноді такі досудові розслідування можуть тривати роками…

ПАТ «Вінницягаз» вже нещодавно було фігурантом матеріалу журналістів стосовно непрозорості своїх дій – підприємство влаштовувало фейкові громадські слухання, де ухвалювало рішення про збільшення «власної долі» у тарифі. Також днями чиновника з «Вінницягазу» затримали на хабарі співробітники СБУ.

Прес-служба Ліги "НІКА"

Кiлькiсть переглядiв: 807

Коментарi