• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Не врятували навіть програмісти та торговці: на Вінниччині скоротилася кількість ФОПів

Не врятували навіть програмісти та торговці: на Вінниччині скоротилася кількість ФОПів

2019-05-30

/Files/images/2017_rk/інвесиції.jpg

Кількість ФОПів у Вінницькій області за 2018 рік зменшилася на 0,8%. Падіння не вдалося уникнути навіть з тим, що в ІТ-сегменті та окремих видах торгівлі був помітний приріст. Про це йдеться у дослідженні YouControl.

За підсумками 2018 року, кількість фізичних осіб-підприємців (ФОПів) у Вінницькій області зменшилася майже на 0,5 тис., що є падінням на 0,8%. Для порівняння, у Харківській області цей показник навпаки виріс на 9%, у Львівській на 8%, у Дніпропетровській на 5%, а в Одеській на 3,2%. Причому загальний приріст в Україні сягає 4%.


На початок 2019 р., за даними аналітиків системи для перевірки контрагентів YouControl, в Україні налічувалося 1,91 млн дрібних підприємців, з них 64,3 тис. припадає на Вінницьку область. Звичайно, за рік ФОПи як відкривалися, так і закривалися. Протягом 12 місяців у Вінницькій області було зареєстровано 10,2 тис. фізичних осіб-підприємців, а ліквідувалося – 10,7 тис., що врешті призвело до загального падіння в регіоні.

/Files/images/2019_rk/Вінниця_ФОПи_YouControl (1).png

Зі всіх ФОПів, що працюють на Вінниччині, найбільше – 8,5% – зареєстровані за видом діяльності “Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами, напоями та тютюном”. Далі за кількістю ФОПів йдуть такі види діяльності, як “Інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах” та “Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами”. На них припадає 5,2% та 4,6% відповідно. Інші категорії, що потрапили в ТОП-10 КВЕДів, отримали від 1,9% до 4,3%.


Рейтинг видів діяльності, де прослідковувався найбільший приріст ФОПів за підсумками 2018 року, очолює “Комп’ютерне програмування”. Кількість підприємців, зареєстрованих за цим КВЕДом, збільшилася на 523 ФОПа (або ж на 24%). Це найвищий кількісний показник приросту в області. А от у відсотках найбільші зросла категорія “Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет” – аж на 73%. Однак такий приріст не зміг “перемогти” загальне падіння кількості ФОПів в регіоні.

/Files/images/2019_rk/Вінниця_ФОПи_YouControl (2).png

Найбільше ж ліквідувалося дрібних підприємців, а саме – 447, що працювали за КВЕДом “Роздрібна торгівля з лотків і на ринках”. Загалом падіння в цій категорії склало 27,3%. В той же час скорочення кількості ФОПів з видом діяльності “Діяльність автомобільного вантажного транспорту” за відсотковим показником було більшим – на 37%.

/Files/images/2019_rk/Вінниця_ФОПи_YouControl (3).png


Загалом Вінницька область є досить активним діловим регіоном, однак і близько не наздоганяє Львівську, Харківську чи Дніпропетровську області за кількістю дрібного підприємництва і навіть демонструє протилежний їм тренд щодо приросту. Хоча вона підтримала тренд щодо швидкого збільшення чисельності ФОПів, що працюють в ІТ-секторі.

В той же час, збільшення кількості ФОПів має позитивне значення для економіки країни та окремого регіону, тож Вінниччині варто сприяти цьому процесу.


“Ключова роль малого та середнього бізнесу – це утвердження ринкових відносин через підтримку конкуренції та “креативне руйнування” монополій, що залишились у спадок від Радянського Союзу. Чим більш розвинений малий бізнес, тим ближчою до споживача є економіка, тим краще виробництво реагує на потреби людей. Саме малий і середній бізнес часто є джерелом інноваційних продуктів. Також це гарне рішення проблеми безробіття і підвищення економічної активності населення”, – запевнив Роман Корнилюк.

Кiлькiсть переглядiв: 535

Коментарi