• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про ТОП-5 «ляпів» в закупівлях Вінниччини

Про ТОП-5 «ляпів» в закупівлях Вінниччини

2019-09-12

/Files/images/2019_rk/підсумки гол.jpg

З появою системи електронних закупівель Прозорро, яка працює за принципом «всі бачать все», у громадськості з’явилась можливість контролювати хто і як витрачає бюджетні кошти. Тож, майже одразу з такою можливістю зорганізувалась мережа небайдужих громадських активістів, які розпочали непросту моніторингову діяльність. Це спільнота Дозорро, учасники якої моніторять закупівлі по всій країні. У Вінницькій області представником Дозорро є громадська організація «Філософія Серця». Про результати роботи за підсумками 3 років роботи говорили на прес-конференції 12 вересня 2019 року.

Серед головних своїх перемог громадські монітори зазначили відмову від авторизаційних листів в медичних закупівлях. Поки в решті областей медичні заклади під час закупівлі ліків вимагають такі листи від учасників, у Вінниці дозорівці дійшли згоди з місцевою владою щодо негативних наслідків такої практики та рекомендували всім медзамовникам не вимагати від учасників авторизаційних листів. На це була політична воля першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації та Департаменту фінансів і департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради.

Щодо «ляпових» ЗАКУПІВЕЛЬ, то була складна задача обмежитись п’ятьма, але обрали найцікавіші і, водночас, найризикованіші.

Тож по черзі.

На 5 місці закупівля медичного обладнання. У жовтні 2017 року дві вінницькі лікарні: Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова та Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, майже одночасно закуповували медичне обладнання - монітори, інфузійні насоси, пульсоксиметри, Апарат ШВЛ (штучної вентиляції легенів), монітор життєво важливих параметрів пацієнта. Лікарня ім. Пирогова закупила обладнання на 50-70% дорожче ніж міська лікарня швидкої медичної допомоги.


/Files/images/2019_rk/Підсумки 1.png


Економія коштів обласного бюджету лише на одній цій закупівлі могла скласти 2,5 млн.грн.!

На 4 місці закупівля сміттєвоза сільською радою Рахнів Лісових. Для вирішення проблем із вивозом сміття сільська рада витратила 880 тис. грн. Закупили старенький ГАЗ 3309 “Сміттєвоз С” 1995 року за 880 тис.грн. у ФОП ЦИМБАЛЮКА О.І. В реєстрі декларації Національного Агентства із запобігання корупції міститься декларація судді Чернівецького районного суду Вінницької області ЦИМБАЛЮК Лариси Петрівни, яка проживає в м. Шаргород. За даними декларації чоловіком судді зазначено ЦИМБАЛЮКА О.І. Задекларовано і згадуваний вище сміттєвоз, але за 40 тисяч гривень. І право власності на нього пан Цимбалюк набув 02.06.2017р., тобто після оголошення закупівлі. Окремо варто зазначити, що 800 тис.грн. на придбання сміттєвоза було виділено з обласного бюджету.

На 3 місці закупівля термомодернізації вінницького дитячого садочка № 30, яку проводив Департамент капітального будівництва Вінницької міської ради. Під час цієї закупівлі було безпідставно дискваліфіковано учасника з найнижчою ціною, та обрано іншого. На всі звернення самого учасника, представників Дозорро до Департаменту та Вінницької міської ради було надано відповідь про відсутність порушень. За зверненням ГО «Філософія Серця» Управлінням Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області було розпочато моніторинг закупівлі. Жодного пояснення Департаментом на запит контролюючого органу надано не було, що також є порушенням закону.


На 2 місці закупівлі газу в сфері освіти у Вінницькій області. По більшості відділів освіти райдержадміністрації такі закупівлі проводились по однаковій схемі: демпінг переможця до аномально низької ціни для одержання перемоги та доведення ціни до, іноді, аномально високої. При цьому часто зустрічаються випадки, коли за ціною договору жодного кубометру газу не закуповували, а одразу збільшували ціну.


І на 1 місці закупівлі Тростянецької селищної ради.

Закупівлі цієї ОТГ на 76,5% складаються із закупівель робіт. Це мало б свідчити про відбудову життєво важливих для громади об’єктів.


/Files/images/2019_rk/підсумки 2.png


Увагу моніторів привернули закупівлі ФОП Аветисян Артур Аветикович, ФОП Саргсян Саргіс Мгерович та ТОВ «ВИСОЧАНСЬКИЙ АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД». Разом ці учасники освоїли понад 6 млн. грн. на 13 закупівлях. За даними пошуково-аналітичної системи YouControl Аветисян Артур є засновником та керівником ТОВ «ВИСОЧАНСЬКИЙ АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД», а Саргсян Саргіс є працівником заводу.


/Files/images/2019_rk/підсумки 3.png

скрін з YouControl


Щороку в Тростянецькій громаді ремонтуються одні й ті самі вулиці, борди та стоянки. На думку експертів, на витрачені кошти на ремонт вулиці Соборної та стоянок вздовж неї, шар асфальту мав бути близько 1 м та вся вулиця мала бути облаштована стоянками.


/Files/images/2019_rk/підсумки 4.png


Також відзначили закупівлю автомобілю Renault TRAFIC 2019 року випуску. Запланована ціна була 920 тис.грн. В цей же час на сайті РЕНО вартість такого авто коливається від 750 900,00 до 788 500,00 грн., а на інших автомобільних сайтах ще нижча - від 690 900, 00 до 728 500,00 грн. Викликали підозри і учасники закупівлі. Вони обидва є дистриб’юторами РЕНО та жодного разу не понизили ціну на аукціоні.

По всіх зазначених фактах було скеровано звернення до контролюючих та правоохоронних органів. Громадські монітори сподіваються, що у разі підтвердження порушень, будуть вжиті відповідні міри, а озвучені факти не залишаться лише новиною у місцевих ЗМІ.

І наостанок представники Дозорро-Вінниця презентували співпрацю з Вінницьким обласним молодіжним центром «Квадрат», який планує спробувати закупівлі через використання електронних каталогів. Це має стати гарним прикладом для закладів, які здійснюють переважно допорогові закупівлі та спростить роботу тендерних комітетів.

/Files/images/2019_rk/підсумки 5.jpg/Files/images/2019_rk/підсумки 7.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 850

Коментарi