• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Закупівлі без ускладнень або як вчасно забезпечити лікарню всім необхідним?

Закупівлі без ускладнень або як вчасно забезпечити лікарню всім необхідним?

2021-06-25

/Files/images/2021_rk/203802327_959378958239096_1724099132916989329_n.jpg

24 червня у Вінниці було презентовано першу закупівельну політику як окремий документ, який врегульовує всі організаційні питання для проведення ефективних закупівель Вінницькою міською клінічною лікарнею швидкої медичної допомоги.

Заступники міського голови Андрій Очеретний і Галина Якубович схвально оцінили запровадження алгоритму дій для всіх задіяних осіб у проведенні закупівель закладу, який впорядковує закупівельний процес і мінімізує ризики неуспішних закупівель.


/Files/images/2021_rk/203488477_2969488776674003_7660882869645312476_n.jpgІдею впровадження закупівельної політики запропонували представники громадської організації «Філософія Серця». Будучи регіональними представниками моніторингової мережі Дозорро у Вінницькій області, аналітики «Філософії Серця» під час моніторингів закупівель в системі Прозорро виявили ряд недоліків в організації закупівельної діяльності замовників в цілому. Тому наступним кроком вирішили запропонувати розв’язання проблемних питань прийняттям базового документу, який виправляє всі недоліки комплексним підходом.


Голова ГО «Філософія Серця» Юлія Грига окреслила проблемні питання, так звана ситуація зі знаком «-». Як наприклад, подання заявки на закупівлю «голки в асортименті», ліки без зазначення дозування і форми випуску (таблетки чи розчин) і багато інших. Така ситуація відбувається чи не в кожному медичному закладі і це значно ускладнює закупівлю необхідних товарів.

Координатор моніторингової мережі Дозорро Ярослав Пилипенко презентував учасникам зустрічі аналітику по Вінницькій міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. За даними модулю аналітики лікарня за 3 роки провела 536 на очікувану вартість 314 мільйонів гривень. Економія на всіх закупівлях склала 18 млн. грн. Загалом за три роки на закупівлі лікарні було лише 7 скарг від учасників, з яких 3 задоволені і з боку Державної аудиторської служби був лиш 1 моніторинг, за результатами якого порушення не було підтверджено.



/Files/images/2021_rk/Screenshot_2.jpgАналітик ГО «Філософія Серця» Олена Поліщук представила учасникам структуру закупівельної політики і шаблони документів. «Ми розробили бланк заявки на проведення закупівлі, в якому ініціатор має зазначити технічні і якісні характеристики предмету закупівлі, кількість, номенклатуру і обов’язково підпис ініціатора» - зазначила Олена.


В цілому закупівельна політика передбачає врегулювання взаємодії всіх учасників організації закупівель на всіх етапах – від планування до укладання договору та навіть із зазначення строків зберігання документів.

Представники інших медичних закладів і департаменту охорони здоров’я виявили зацікавленість у впровадженні закупівельних політик.

Також на заході були присутні представники ДП «Медичні закупівлі», які запропонували співпрацю та розповіли про можливість проводити «складні або великі» закупівлі не власними силами, а через централізовану закупівельну організацію - ДП «Медичні закупівлі».

Підсумовуючи зустріч Андрій Очеретний зазначив, що такі документи, як закупівельна політика варто запроваджувати не тільки в медичних закладах, а й у всіх замовників Вінницької міської ради.

Вкладення
Кiлькiсть переглядiв: 508

Коментарi