• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Новини партнерів: Скільки % громад не отримають коштів на відновлення

Новини партнерів: Скільки % громад не отримають коштів на відновлення

2022-10-04

Тема Стратегій регіонального розвитку на багатьох навіває сум. Але… ця тема зараз надактуальна. Війна. До чого тут Стратегії розвитку регіонів та громад? А питання у відбудові. В тому, що план відбудови буде розроблятись, прийматись та реалізовуватись в руслі стратегування. За тими самими нормативними вимогами. І буде фактично частиною Стратегії розвитку. Звісно, у зруйновних громадах, для початку питання буде про відновлення. А вже потім про розвиток.

І ось тут починається саме цікаве. Бо кошти на відбудову отримають лише ті громади, у яких є Затверджена Стратегія розвитку.

А таких громад в Україні 87%. Всі області мають затверджені Стратегії регіонального розвитку. За формальним принципом, ні, але вони матимуть доступ до зовнішніх коштів на відновлення. А далі може бути відкладений соціальний конфлікт через відмову у фінансуванні відновлення наприклад, житлового будинку або ТЕС, школи чи амбулаторії в громаді без затвердженої Стратегії розвитку. Бо вони фінансування можуть не побачити. Картину за даними Мінрегіону про кількість та відсотки затверджених/підготовлених/не розроблених Стратегій громад з розбивкою по регіонам можна побачити нижче.

При цьому, кошти на відбудову надаються громадам, які знаходяться в зоні бойових дій чи тимчасово окуповані. Що визначається та актуалізується Наказом Мінреінтеграції.https://www.minre.gov.ua/doc/doc/96 Останній Наказ №206 від 13.09.2022 визначає що станом на 13 вересня 2022 року до оновленого переліку входить 327 громад з 9 областей:

Донецької (66),

Харківської (56),

Дніпропетровської (10),

Луганської (37),

Запорізької (56),

Херсонської (49),

Миколаївської (26),

Сумської (22),

Чернігівської (5).

З переліком цих громад можна ознайомитись тут: https://www.minre.gov.ua/sites/default/files/field/docs/dodatok_do_nakazu_0.pdf

Перелік доповнився Марганецькою міською територіальною громадою Нікопольського району Дніпропетровської області.

Зазначений перелік формується за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних та Київської міської військових адміністрацій. У процесі визначення таких територій спираються на три ключові критерії. Це:

території, що є тимчасово окупованими;

території, що перебувають в оточенні (блокуванні);

території, на яких тривають активні бойові дії.

Усі внутрішньо переміщені особи з цих громад отримають грошову допомогу від держави.

Але не всі зможуть отримати кошти на відновлення. А лише ті, чиї громади мають затверджену Стратегію розвитку громади і розроблений та затверджений План відновлення. Переліку цих громад у відкритому доступі нам не вдалося знайти. А обласним радам, облдержадміністраціям, Мінрегіону варто було б забезпечити відкритий доступ до переліку цих громад.

Тож, для отримання коштів на відновлення, згідно ЗУ “Про засади державної регіональної політики», Постанови КМУ №932 необхідно:

Бути у переліку громад, розташованих в районах проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні та Мати затверджену Стратегію розвитку громади і План з відновлення.

На сьогодні законодавство встановлює саме такі рамки.

Без переліку громад, що мають затверджені Стратегії розвитку важко порахувати кількість громад, що зможуть отримати зовнішнє фінансування на відновлення в Чернігівській, Сумській, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївських областях.

Але вже зрозуміло що на таке фінансування зможуть претендувати:

у Харківській області-30% громад;

у Луганській області-62%;

у Донецькій області-50%;

у Херсонській області-49;

Тож всім, хто оперативно не займався стратегуванням, зараз доведеться пришвидчитись. Це стосується як органів влади, так і мешканців. Які вже зараз можуть задавати владі питання чи є Стратегія, План з відбудови, як прийняти участь у створенні цих дороговказів для відбудови та подальшого розвитку. А щоб вам було легше, ми створили відео-посібник. Який є у відкритому доступі: https://www.youtube.com/playlist?list=PLwTfcQBCaT7KPZSkJ7tcvojLR4LdAK0Xl

І про це потрібно думати вже зараз.

Більше інформації на нашому Youtube-каналі — https://www.youtube.com/watch?v=uTM__Vw3hr8&t=607s

Та веб-сайті- www.захист.zp.ua

Статтю розроблено ГО «Народний Захист» в рамках проекту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Норвегії.

Проєкт ГО «Народний Захист»- «Стратегічний роз-ПИЛ».

Думка та позиції, висловлені у цьому відео не обов’язково відображають позицію МЗС Королівства Норвегії та Інституту висвітлення війни та миру (IWPR).

Кiлькiсть переглядiв: 54

Коментарi