• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Новини партнерів: Чи є логіка в місцевих Програмах

Новини партнерів: Чи є логіка в місцевих Програмах

2022-10-06

У першому блозі ми відслідковували з вами ланцюжок відповідності Програм цілям Стратегій регіонального розвитку всіх рівнів. У другому- подивимось а чи є логіка в середині Програм взагалі. Бо на фінансування цих Програм ідуть кошти платників податків. І хоч наше законодавство не визнає нас особами, що потерпіли від неефективного чи незаконного використання бюджетних коштів, права контролю, права знати та права на звернення до правоохоронних органів із заявами про злочини, вчинені представниками влади, нас ніхто не позбавляв.

Для прикладу ми взяли Запорізьку область. Напрямок- розвиток фізкультури та спорту. Де ми спостерігаємо архаїчний підхід до розробки та звітування по Цільових Програмах.

Намагаючись протягнути логічний ланцюжок від Стратегічних цілей до заходів, чого в стандартних звітах зробити не завжди вдається, ми скористались ефективним прийомом проєктування- побудовою логічної моделі. В якій більш наглядно видно логічні ланцюжки. При заповнені цієї моделі ми часто вносили заходи, які умовно могли б бути направлені на виконання окремого завдання чи цілі. Бо дослівне формулювання окремих завдань не дозволяє віднести до них ті чи інші заходи. Якщо б ми керувались завданнями дослівно, то навряд чи вивели б стільки логічних ланцюжків. Тож, зараз більшість з ним досить умовна.

Приклад:

При цьому, Проблема має наступне визначення: «Низька ефективність діючого механізму масового залучення дітей до початкових занять спортом, відбору найбільш обдарованих молодих спортсменів та удосконалення їх майстерності на етапах багаторічної спортивної підготовки. Не набуло соціально важливого значення розв’язання проблем, пов’язаних з нагальною необхідністю створення розгалуженої мережі сучасних спортивних споруд для потреб фізичної культури та спорту вищих досягнень. Для її подолання визначається мета Програми, за допомогою якої ця проблема має бути вирішена.

Програма розвитку спорту:

Страница 1 / 20
Масштаб 100%
Страница 1 / 20
Масштаб 100%

Метою визначено: «Максимальної реалізації здібностей обдарованої молоді у дитячо- юнацькому, резервному спорті, спорті вищих досягнень та виховання її в дусі олімпізму.

Вже бачимо нестиковку. Проблема залучити дітей, а метою ставиться залучити молодь.

Завдання ж:

1. підвищити якість відбору обдарованих осіб до системи резервного спорту, створювати умови для розвитку індивідуальних здібностей спортсменів на етапах багаторічної підготовки;

2. удосконалити систему роботи дитячо-юнацького спорту;

3.забезпечити будівництво сучасних спортивних споруд, реконструкцію та модернізацію діючих;

При цьому в обгрунтуванні Програми не зазначено вади системи роботи дитячо-юнацького спорту.(для розуміння що саме треба покращувати ).

Не існує критеріїв визначення «обдарованої особи» і не зрозуміло хто, колі і в який спосіб це визначає. На відміну від завдання «забезпечити будівництво сучасних спортивних споруд, реконструкцію та модернізацію діючих». І хоча тут не можливо визначити на споруди чийого підпорядкування плануються витрачати кошти, загалом напрям руху зрозумілий.

Очікує

Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької ОДА від реалізації цього заходу:

1.Збільшити обсяг рухової активності учнівської та студентської молоді до 8-12 годин на тиждень;

2.досягти насичення спортивними спорудами у кількості та якості, що дасть змогу створити необхідні умови для залучення різних категорій громадян області до занять фізичною культурою і спортом і підвищити рівень забезпеченості населення спортивними залами, плавальними басейнами ти спортивними майданчиками.

Тобто, під час руху логічним ланцюжком цільова аудиторія Програми суттєво змінилась: з дітей в Меті, нас привели до різних категорій громадян.

При цьому, в 2020 році на подолання цієї проблеми кошти виділено лише на Проведення та забезпечення участі у змаганнях різного рівня всіх вікових груп вихованців обласних ДЮСШ.

А в результатах відсутня конкретика куди саме і скільки витратили коштів. Якого показника результативності хоча б Програми досягнуто. Нічого немає.

В Програмі соц-економ. розвитку ми знаходимо таки один показник- «Залучені до фізкультури та спорту в громаді 14,3 %». При тому, що мова при плануванні йшла про години. Про який контроль, про яке ефективне використання бюджетних коштів може йти мова, коли тут «мухи з котлетами» змішані в усьому. Відслідковуючи навіть побіжно один єдиний ланцюжок, ми бачимо що він купи не тримається.

Далі ми бачимо що на подолання наступної визначеної проблеми навіть мета не визначена. Але заходи профінансовано. При тому, що ані очікувані показники результативності, ані індикатори, ані навіть інформація про досягнуте у Програмі та Звіті відсутні.

Наступні строчки ви можете оцінити самотужки. Побачивши наприкінці скільки заходів профінансовано просто так. Бо вони не направлені на подолання визначеної проблеми. Відповідно мають бути визнані нецільовим використанням коштів. Що є кримінальним злочином. І це ми ще не прив’язали профінансовані заходи до цілі Стратегії. Де при обгрунтуванні необхідності реалізації Програми на досягнення цілей Стратегії регіонального розвитку Запорізької області визначається лише 1 слабка сторона: недосконала система пропаганди фізичної культури і спорту серед широких верств населення через засоби масової інформації. Не фактичного залучення, не хоча б процесу залучення. А пропаганда. І як ми бачимо жодного заходу на вдосконалення невідомої системи пропаганди в Запорізькій області не реалізовано. Відповідно, можна зробити висновки що у 2020 році Департамент розвитку фізичної культури та спорту Запорізької області 7 219 566 грн. використав з ознаками нецільового використання.

Звіт- 08_04_65

08_04_65_1

08_04_65_2

А депутати обласної ради своїм рішенням його прийняли і рекомендували Програму для подальшої реалізації.

І це не розглядаючи завдання: Підтримувати та удосконалювати діяльність КЗ «Запорізька обласна школа вищої спортивної майстерності» Запорізької облради, КЗ «Запорізька спеціалізована школа-інтернат спортивного профілю» Запорізької облради, КЗ «Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Запорізької облради, Запорізького регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», КУ «Обласний лікарсько-фізкультурний диспансер» Запорізької облради.

На виконання чого чомусь було реалізовано: Підтримка спортивних споруд обласних фізкультурно-спортивних товариств та забезпечення діяльності ФСТ «Динамо».

Розслідування, проведене за допомогою аналітичної системи Уoucontrol, показало що це: ПІДПРИЄМСТВО «УПРАВЛІННЯ СПОРТИВНИХ СПОРУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ФСТ «ДИНАМО» УКРАЇНИ»(код 31425902). Недержавна власність. Директор КАЛАНТАРОВ ГІЯЗ ГАХРАМАН-ОГЛИ є одночасно директором ( 31011248) ТОВ «ДИНАМО-СЕРВІС». Основний вид діяльності 46.69 Оптова торгівля іншими машинами й устаткуванням. Відповідно, направлення коштів, що заплановані і затверджені сесією, на забезпечення діяльності комунальних установ, на фінансування сторонніх організацій, має ознаки нецільового використання коштів обласного бюджету.

Додатково варто зазначити про термінологію. Таких понять, як «покращення взаємодії…», «досягти насичення», «підтримка споруд», «необхідні умови», «створення належних умов», «створення цивілізованих умов»… в заходах не має бути. Тим більше, в індикаторах та очікуваних результатах. Бо якщо перші два не можливо виміряти, а третє зрозуміти, то останні три містять оціночні судження і сприяють дискреції посадових та службових осіб, залишаючи на їх розсуд розуміння що таке належність чи цивілізація. Наприклад для рашистів, що вкрали ковдри в будинках українців, і застелили ті підвали чи свинарники, де вони жили, ковдрами, це може і цивілізація. А для українців навіть їх будинки без вкраденого – це неналежний рівень. Що при розпорядженні публічними фінансами не можливо. Має бути чітко зазначено що і на скільки має бути покращено чи піднято. При цьому враховано чи сприяє це досягненню стратегічної цілі.

І якщо формулювання завдань можуть носити обтікаєму форму, які одним реченням узагальнюються в меті, то активності мають містити чітку інформацію що саме буде зроблено. З конкретизацією показників результативності в очікуваних результатах.

А якщо проблемою визнається «Повільне впровадження у практику роботи передові технології, досягнення спортивної науки та спортивної медицини. Потребує удосконалення система пропаганди фізичної культури і спорту серед широких верств населення через засоби масової інформації», то це визнання низького рівня пропаганди саме через ЗМІ, а не необхідності залучення громадян до фізкультури та спорту.

При цьому, сама Програма має внутрішні невідповідності: в 5 пункті та в Розділі ІІІ зазначена різна мета Програми. Як і заходи.

Нажаль, навіть в середині Програм нам рідко вдається побачити чіткий логічний зв’язок між метою та досягнутим результатом. Не говорячи вже про логічний зв’язок між Стратегією і місцевою Програмою. Що свідчить про низький рівень проєктної та програмної підготовки у структурному підрозділі ОДА, що впроваджує в області політику розвитку фізкультури та спорту, що в кінцевому результаті має сприяти покращенню здоров’я людей. І такий же рівень депутатів, які затверджують такі програми і такі звіти.

І це не дивлячись на те, що Управління звітує за формою № 2-ФК, затвердженою Наказом Міністерства молоді та спорту № 3589 від 27.09.2021 «Про затвердження форми звітності № 2-ФК (річна) «Звіт із фізичної культури і спорту» та Інструкції щодо її заповнення».

Таким чином, спостерігаються ознаки розробки обласної програми з розвитку фізкультури та спорту за принципом переписування дат, без орієнтації на досягнення цілей Стратегії регіонального розвитку Запорізької області.

Ми рекомендуємо:

  1. При розробці обласних цільових Програм їх мету корегувати з цілями та напрямами СРР та ДСРР, ув’язуючи в логічну модель та дерево цілей Стратегії.
  2. Уніфікувати найменування Проєктів та Програм регіонального розвитку, а також обласних цільових Програм зі Стратегічними цілями та завданнями СРР.
  3. Запровадити практику відкритого звітування про реалізацію СРР, Плану з її реалізації та обласних цільових та бюджетних Програм.
  4. Передбачити заходи з проведення освітніх заходів для депутатів обласної ради та службових осіб місцевого самоврядування з питання стратегування та забезпечення доступу до публічної інформації.
  5. Обласній раді прийняти та використовувати в процесі бюджетування бюджетний регламент.

Логічна модель Програми:

Більше інформації на нашому Youtube-каналі — https://www.youtube.com/watch?v=uTM__Vw3hr8&t=607s

Та сторінці на ФБ- https://www.facebook.com/NGO.NarodnyyZakhyst/posts/pfbid038JS6AJczKqHWZXGY3brqZytv6F1EgxBUUnFTz5TT6HPbRZf9wYB9KodnBPDBLxaNl?comment_id=490778989618208&reply_comment_id=782615739628372&notif_id=1665139885705861&notif_t=feed_comment&ref=notif

Статтю/блог розроблено ГО «Народний Захист» в рамках проекту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Норвегії.

Проєкт ГО «Народний Захист»- «Стратегічний роз-ПИЛ».

Думка та позиції, висловлені у цьому відео не обов’язково відображають позицію МЗС Королівства Норвегії та Інституту висвітлення війни та миру (IWPR).

Кiлькiсть переглядiв: 168

Коментарi