• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Персональні дані: більше проблем чи маніпуляцій?

Персональні дані: більше проблем чи маніпуляцій?

2013-07-15

/Files/images/перс дан.jpg

Хто з нас останнім часом не стикався з необхідністю підписати якусь дивну довідку про захист персональних даних? Зараз їх вимагають скрізь: в лікарнях, школах, установах, на роботі.

Що ж таке персональні дані? Хто і як їх має захищати? Які проблеми є їз застосуванням Закону «Про захист персональних даних»? Відповіді на ці питання шукали учасники конференції «Чи готова Україна захистити персональні дані своїх мешканців?». Організувала конференцію громадська організація з Кіровограду «Територія успіху».

Розпочала конференцію представниця Міністерства юстиції Золотарьова Оксана. «Закон «Про захист персональних даних» з’явився в Україні в 2011 році. Перший його варіант був компромісним для різних політичних сил. Тоді ці два слова «персональні дані» були зовсім не зрозумілі» - зазначила пані Оксана.

«Закон «Про захист персональних даних» дотичний Закону «Про доступ до публічної інформації», а виконання останнього є одним з напрямків діяльності нашої організації» - підкреслила керівниця «Території успіху» Інга Дуднік.. За словами організаторки, інформація, якою володіє держава апріорі має бути відкритою, а от інформація про особу має бути закритою і держава має гарантувати нам цей захист.

Представник Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Олександр Павліченко розповів учасникам конференції про велику кількість скарг на закритість органів місцевого самоврядування. «Часто ОМС закривається інформація про виділення бюджетних грошей, земельних ділянок. Офіс Уповноваженого в таких випадках намагається роз’яснювати та знаходити аргументи для надання запитуваної інформації. Проте, зараз у нас немає достатніх важелів впливу для виправлення ситуації. Але з 1 січня 2014 року у нас буде більше повноважень і ми плануємо новий формат роботи» - розповів пан Олександр.

На завершення Олександр Гавриленко, голова Кіровоградської обласної громадської організації «Правозахист» порадив представникам невеликих установ та організацій зберігати бази персональних даних на електронних носіях, чим мінімізувати ризик їх втрати.

Тож громадські організації з Вінниччини «Філософія Серця» та «Громадська студія» зрозуміли, що необхідно вести потужну роз’яснювальну роботу як серед тих, хто забезпечує захист персональних даних, так і серед громадян, які часто не розуміють, що відповідно до закону держава гарантує захист таких даних.

Кiлькiсть переглядiв: 452

Коментарi