• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ДИТЯЧІ ТАБОРИ – Є! ГРОШІ – Є! А ЧИ Є ВІДПОЧИНОК?

ДИТЯЧІ ТАБОРИ – Є! ГРОШІ – Є! А ЧИ Є ВІДПОЧИНОК?

2013-07-31

/Files/images/лагерь.jpg

Ви маєте право оздоровити свою дитину влітку за бюджетні кошти? А чи відомо вам, що навіть наявність у казні цільових грошей ще не гарантує вам такий відпочинок?! При тому, що лише кілька дитячих таборів Вінниччини можуть похвалитися близькою до повної завантаженістю маленькими відпочивальниками , інші дитячі оздоровниці не стоять у черзі за можливістю отримати державне замовлення з гарантованим наповненням таборів. Навіть комунальні оздоровчі табори не зацікавлені приймати участь у тендерах на оздоровлення дітей, хоча не завжди можуть конкурувати по своїм можливостям з приватними таборами! Чи це не парадокс? Чому наші діти не завжди можуть відпочити там, де бажають? В цих та інших «чомучках» розбиралися експерти громадських організацій «Філософія Серця» та «Громадська студія», які аналізували організацію дитячого оздоровлення на Вінниччині влітку 2013 року.

Системна робота по організації дитячого відпочинку та оздоровлення з боку держави відсутня. Хоча щороку відповідальні департаменти та управління й рапортують про зростання кількості «охоплених оздоровленням та відпочинком» дітей та збільшення грошей з бюджету на організацію літнього відпочинку дітей шкільного віку. Але про якість такої роботи мають свідчити не зростання кількісних показників, а рівень отриманого задоволення, насамперед – у дітей, а потім – у їхніх батьків.

Що ж відбувається насправді?

На Вінниччині у 2012 році з різних джерел фінансування (кошти державного, обласного, місцевих бюджетів, кошти підприємств, установ, організацій, фондів, батьківські кошти) було використано 63 млн. грн. і оздоровлено 90 765 дітей, або 56% загальної кількості дітей шкільного віку. Нинішнього року проміжні показники демонструють зростання від минулорічних. Але…

Мовою чисел. З чотирьох комунальних дитячих закладів відпочинку лише у дитячому фізкультурно-оздоровчому таборі «Ювілейний» (с. Степашки, Гайсинський район) і перша і друга зміни були заповнені майже на 100%. В трьох інших («Пролісок», Козятинський район, «Фортуна», Барський район та ДОК ім. Загурного, Шаргородський район) – на першій зміні діти заповнили лише від 30 до 75% місць. Показники другої зміни не перевищують 80%. У той же час дитячий табір «Дубки» у Жмеринському районі, яким опікується Укрзалізниця, першу і другу зміну був заповнений повністю, а відомчий дитячий табір УМВС імені Ю.Рибчинської від майже 70% у першій зміні вийшов на майже 100% у другій. А приватний Крижопільский заклад оздоровлення та відпочинку «Мрія», який цього року виграв тендер в області на дитяче оздоровлення, має заповнення по змінам 60 і 90%. На вільних місцях відпочиває вітер?

На проведенні тендерів варто зупинитися детальніше. На Вінниччині є 22 дитячих заклади оздоровлення та відпочинку. Два з них – державні, і належать УМВС та Укрзалізниці. Ще чотири – санаторного типу. Отже, в теорії питання 16 установ , чотири з яких – комунальні, мали можливість приймати участь в тендері на проведення оздоровлення, який оголошувало управління у справах сім’ї та молоді Вінницької ОДА. Але аншлагу не було. Подалися лише три учасники. ЖОДНИЙ комунальний табір навіть не подавав заявку на участь у тендері! Чинне законодавство забороняє відповідальним за проведення тендеру особисто нагадувати потенційним учасникам про оголошений конкурс, цим мають перейматися керівники відповідних установ. Громадські експерти продовжать аналіз такої ситуації і сподіваються на коментарі, в першу чергу, від адміністрацій комунальних оздоровчих таборів області: звідкіля вони очікували відпочиваючих та на які гроші розраховували? Адже справа тут, здається, не лише в тому, що отримувати бюджетні кошти доводиться довго, хоча й платять ЗА ВЖЕ НАДАНІ ПОСЛУГИ.

Лише один учасник подав заявку на участь у іншому тендері, оголошеному управлінням у справах сім’ї та молоді серед невеликих таборів, тому тендер не відбувся. Більше того, для участі у ще одному цьогорічному тендері на відпочинок вінницьких дітей біля моря заявок взагалі не надійшло! Гроші є, діти до моря хочуть, а організувати такий відпочинок не вдалося!!! Не зважаючи на проблеми з доставкою дітей до місць відпочинку за межами області, які доводиться вирішувати і в минулі роки, і очікували в нинішньому, представники управління у справах сім’ї та молоді Вінницької ОДА стурбовані, що табори працюють не на повну потужність і цього року також докладають усіх зусиль і готові вирішувати нові проблемні питання. Але вони обмежені інструкціями та законами, які не дозволяють оперативно реагувати на відсутність заявок на тендери та оголошувати нові конкурси. І літо не чекає – минає! А скількох нервів коштує організація відправки груп дітей в інший регіон потягами Укрзалізниці, яка вимагає купувати іменні квитки, при тому, що списки уточнюються до останніх днів, а квитки до місць відпочинку влітку розкуповуються заздалегідь ?

Відсутня системність і у розподілі путівок на оздоровлення. Звичайно, є певна кількість дітей з показниками здоров’я, що вимагають цілеспрямованого відпочинку. Але ж для інших дітей можна створити умови і систему обліку, за яких дитина протягом кількох років гарантовано могла б потрапити до різних кліматичних та природних зон відпочинку: море, ліс, річка, гори?! На сьогоднішній же день навіть до спеціалізованих змін у МДЦ «Артек» та УДЦ «Молода гвардія» квоти на рівень навіть області приходять не на увесь рік, а напередодні.

Літнім відпочинком дітей нині переймаються і управління у справах сім’ї та молоді, і управління освіти, і соціальні служби, долучені і медичні працівники, культура. Якщо на Вінниччині проживає біля 200 тисяч дітей шкільного віку, працює 22 дитячі оздоровниці, а ще приходять квоти в «Артек» і «Молоду гвардію», то невже не можна за рахунок оптимізації штату адміністрації створити ще один відділ (навіть не управління, і не департамент), який ЦІЛЕСПРЯМОВАНО опікуватиметься якісною організацією такого відпочинку?!

І змістовні наповнення змін відпочинку культурними та освітніми заходами також впливають на бажання дітей їхати в конкретний табір. Хто займається сьогодні централізовано цим питанням?

Це ще не всі проблеми, що доводиться вирішувати посадовцям, які відповідають за літній відпочинок дітей. На думку громадських експертів, до того часу, поки не буде відпрацьований міжвідомчий нормативний документ по організації ЕФЕКТИВНОГО відпочинку дітей шкільного віку, кожного літа доведеться говорити не лише про «битву за урожай», але й про «героїчні подвиги у сфері організації літнього оздоровлення». Поки що кожного року держава не повністю використовує всі можливості для літнього відпочинку наших дітей. На жаль…

Проект «Моніторинг, журналістські розслідування та громадське реагування на корупційні державні закупівлі» виконується завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ЦПСА та необов'язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Кiлькiсть переглядiв: 473

Коментарi