• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • В Україні регіональні антикорупційні програми є, але тільки на папері!

В Україні регіональні антикорупційні програми є, але тільки на папері!

2013-07-31

/Files/images/ПВУ 2.jpg

На 55 відсотків відкритішим став за рік Кабінет Міністрів України. Громадські активісти підрахували стан виконання зобов’язань українського уряду перед міжнародною ініціативою «Партнерство відкритого уряду». Цей проект створили 2011го країни-учасниці ООН. Зараз до ініціативи долучилися уряди 58ми країн. Кожна з них розробляє план дій, під які отримує фінансування. Олексій Хмара, громадський активіст: «Сьогодні нам колеги з Євросоюзу говорили, що близько 100 млн євро заморожених, бо українська влада нездатна показати достатній рівень оперування цими коштами – менеджменту банального. І прозорості, і якості». Україна мала відкриватися за 5тьма напрямами – протидія корупції, вдосконалення надання адмінпослуг, впровадження електронного врядування, забезпечення доступу до публічної інформації та залучення громади до держполітики. На все про все Кабмін розробив 30 заходів, а виконав на 100 відсотків лише 2».

Громадські експерти «Філософії Серця» перевіряли виконання розділу «Протидія корупції», який включає в себе 5 завдань. Буквально за кілька тижнів до оприлюднення результатів моніторингу урядом було виконано один з них - запровадження системи державного контролю, зокрема розроблення законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення засад запобігання і протидії корупції (у тому числі щодо контролю за конфліктом інтересів державних службовців та запровадженням механізму контролю за процедурою подання державними службовцями декларацій). «Нас також здивував результат виконання розділу «Протидія корупції» у 64%. Проте, навіть прийняття змін до антикорупційного законодавства, вже на практиці виконується проблематично. Так, отримати копії декларацій службовців, особливо місцевого самоврядування, неможливо» - зазначає Юлія Грига, голова ГО «Філософія Серця» . І громадські експерти вже стурбовані таким станом справ, бо отримання навіть детального опису доходів службовців не дозволяє оцінити реальні статки. «Окремо хочу відмітити, що нарешті держава почала опікуватись регіональною антикорупційною політикою і передбачила наявність регіональних програм. Проте, прийняли їх далеко не всі регіони (14 із 27). 8 областей розробило програми, однак, до їх прийняття руки так і не дійшли. А от Одеська і Полтавська області взагалі просто розробили плани заходів» - наголосила Юлія.

На прикладі Вінницької області, яка першою прийняла антикорупційну програму 22 грудня 2011 року, і не виконує її аж до тепер, можна передбачити подібні тенденції і в інших областях. І можуть лишитися програми просто макулатурою.

«Складним залишається питання про урахування європейських стандартів щодо фінансування діяльності політичних партій. Виконання заходу отримало нульову оцінку виконання» - підкреслив експерт Дніпропетровського координаційно-експертного центру з питань регуляторної політики Олексій Літвінов, який також оцінював «Протидію корупції».

А от надання адмінпослуг для громадян зараз переводять з тісних коридорів і черг у електронний формат. Здавалося б - інструментарій, жодної політики. Аж ні. До електронних систем потрібне програмне забезпечення. А його вартість оцінити дуже складно. До прикладу, одне електронне звернення в Центр надання адмінпослуг у Києві, вираховуючи з вкладених коштів, зараз вартує одну гривню. Валентина Дарнопих, експерт з електронного управління зазначає: «А если пересчитать количество обращений, которій идет на загальнодержавній портал звернень – есть такой зет.гов.юєй, на количество денег, которые потрачены. Это раз в 50-60 дороже». Експерти вирахували слабке місце виконання програми по відкритості уряду. Ефективно розпоряджатися коштами урядовцям не дає стара совкова звичка. Тобто, кількісні показники не відповідають якісним. Олексій Курінний, експерт з надання адмінпослуг: «Причина – це поява негативних тенденцій в сфері адмінпослуг, які є ризиком і можуть звести нанівець чи принаймні дуже спотворити всю концепцію надання адмінпослуг, як служіння громадянам». У механізмах вільного доступу до інформації у держреєстрах Україна і взагалі не зрушила з місця ані на крок - термін публічного обговорення сплив ще у грудні минулого року. Як результат – розділ «Доступ до публічної інформації» отримав найнижчий результат – 38%.

Чи продовжить український уряд участь в міжнародному проекті вирішуватимуть на координаційній раді «Партнерства відкритого уряду». Туди країни-учасниці напрявляють свої звіти, урядові і громадські. За попередніми оцінками експертів, нинішній Кабінет міністрів є найзакритішим за всю історію незалежної України.

Кiлькiсть переглядiв: 427

Коментарi

  • Astro

    2013-08-15 03:39:44

    Super jazzed about getting that kn-wohow....

  • Janiss

    2013-08-13 15:38:05

    To think, I was cousfned a minute ago....

  • Isabela

    2013-08-08 05:56:02

    Help, I've been informed and I can't become ignanort....