• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Міжнародний день «Права знати» відзначила і профільна комісія Вінницької облради

Міжнародний день «Права знати» відзначила і профільна комісія Вінницької облради

2013-10-11

/Files/images/DSC_0129.JPG

9 жовтня 2013 року відбулося розширене засідання комісії з питань розвитку демократії, гласності, свободи слова, інформаційного простору Вінницької обласної Ради, на яке депутати запросили представників облдержадміністрації та громадських активістів задля обговорення ситуації з виконанням Закону «Про доступ до публічної інформації» на Вінниччині.

Розпочав розмову голова ГО «Громадська студія» Анатолій Тобілко, який розповів депутатам про результати громадських моніторингів «доступу» та окреслив коло проблемних питань, на які необхідне реагування , в тому числі і депутатських комісій.

«Нещодавно коаліція у складі 9 громадських організацій України, серед яких була і Вінницька громадська організація «Філософія Серця», підготували моніторинговий звіт з громадською оцінкою першого року впровадження ПВУ-ініціативи в Україні. Результативність дій уряду після впровадження ініціативи Партнерство Відкритий Уряд за компонентом «доступ до публічної інформції» складає лише 38% і це є найнижчим показником серед всіх складових ПВУ-ініціативи, який у середньому становить 55%. Що стосується Вінницької облдержадміністрації, то вона не перестає вражати своїми рекордами:

від 13 хвилин на запит за телефоном – профільний відділ

до 2 місяців на запит в електронному вигляді - департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА» - зазначив Анатолій.

Також, громадський експерт звернув увагу депутатів і на проблеми з доступом до публічної інформації, розпорядниками якої є органи місцевого самоврядування. Майже 80% запитів залишаються з відписками без надання запитуваної інформації. Він висловив наміри громадських експертів починати судову практику і ця ініціатива була підтримана депутатами.

«Судову практику давно треба напрацьовувати і немає чого жаліти недобросовісних виконавців. Закон має виконуватись» - заявила депутат Тетяна Редькою

/Files/images/DSC_0118.JPGЗавідувачка сектору з доступу до публічної інформації відділу роботи зі зверненнями громадян Вінницької облдержадміністрації Ольга Люшнікова довела учасникам дані аналітичної довідки за результатами організації роботи по доступу до публічної інформації області в період 9.05.2011р. по 31.08.2013р. Ще пані Ольга презентувала розділ «Доступу» на сайті облдержадміністрації, який повністю відповідає вимогам ст. 15 Закону. Ознайомились учасники і з аналогічними розділами структурних підрозділів ОДА та відділів з доступу РДА.

«На загальноукраїнському рівні на сьогодні Вінниччина займає 2 місце по доступу. І це є результат постійної та планової роботи нашого відділу та усіх наших колег» - зазначила Ольга Люшнікова.

Тож, недарма профільний відділ облдержадміністрації отримав від громадських моніторів оцінку «відмінно». Напевно, через стабільну моніторингову роботу таких громадських організацій, як «Центр політичних студій та аналітики», «Філософія Серця», «Громадська студія», які є збудниками спокою місцевої влади та щирим бажанням гарно працювати, сектор з доступу впевнено тримає перші позиції в національних рейтингах прозорості влади.

/Files/images/DSC_0116.JPGПідсумовуючи засідання, голова комісії Марина Коваль наголосила на необхідності як найширше розповсюджувати позитивні практики, механізми застосування закону у місцевих ЗМІ. Високо оцінила голова комісії і постійне навчання державних службовців новаціям Закону та запропонувала поширити таку практику і на службовців органів місцевого самоврядування.

Кiлькiсть переглядiв: 476

Коментарi