Податкова теж має звітувати!

2013-03-21

/Files/images/пульс дпс.jpg

Державна антикорупційна програма передбачає підвищення рівня поінформованості підприємств та громадян щодо податкових процедур. Щоправда, оцінити виконання такого заходу громадським активістам було надзвичайно складно. В індикаторах виконання програми прописана цифра «4». Проте, чи це кількість інформаційних заходів, чи кількість звітних документів про такі заходи - не зрозуміло. Варто зазначити, що відповідь на це питання не змогли знайти ні громадські активісти, ні самі податківці.

Тому, податківці просто надали моніторам інформацію про кількість проведених інформаційних заходів: семінари, «гарячі лінії», консультації та телепередачі. Так, за даними Державної податкової служби України за 2012 рік було підготовлено 28 тис. роз’яснювальних та аналітичних статей, 23,4 тис. матеріалів з актуальних питань податкового законодавства центральними та регіональними радіостанціями, близько 3 тис. матеріалів з податкової тематики для транслювання по телебаченню. Але найбільш оперативним джерелом інформації про діяльність податкових органів є веб-портал ДПС. Протягом 2012 року на офіційному веб-сайті ДПС України та регіональних сайтах розміщено 27,8 тис. матеріалів про діяльність податківців за різними напрямами.

А для своєчасного інформування платників податків стосовно змін податкового законодавства протягом січня – вересня минулого року ДПС було підготовлено та розповсюджено серед платників податків 5 видів тематичної друкованої продукції накладом 68650 примірників. А для семінарів та практикумів окремо було розроблено та випущено більше 20 тис. видів друкованої продукції загальним тиражем 3,9 млн. примірників, розроблено 1,1 тис. брошур, 9,3 тис. листівок, 5,2 тис. пам’яток, по 1,4 тис. - плакатів та буклетів. За минулий рік було проведено близько 15, 9 тис. семінарів та практикумів для платників податків з питань оподаткування та застосувань положень Податкового кодексу України, з них : загальних – 2,7 тис., тематичних – 3,6 тис., кущових – 124, практикумів (тренінгів) – 9, 2 тис, інтернет-семінарів – 323. Також, позитивно можна оцінити і роботу «гарячої лінії», в рамках якої за минулий рік було організовано 13,7 тис сеансів телефонного зв’язку.

В лютому 2013 року ми з колегами з 11 областей вирішили з’ясувати, що з подібних заходів виконується на регіональному рівні. Усі регіональні монітори зазначили наявність актуальних інформаційних матеріалів в приміщеннях ДПС. Також, в усіх 11 областях в загальних звітах податкових служб міститься розділ про проведення інформаційних заходів. Проте, на інформаційні запити про виконання заходу «підвищення рівня поінформованості підприємств та громадян щодо податкових процедур» в 5 областях: Вінницькій, Закарпатській, Полтавській, Одеській та Чернігівській, у відповідях регіональні органи ДПС написали, що вони не володіють запитуваною інформацією, причому тексти відповідей були ідентичні. Виникає питання: якщо на регіональному рівні такої інформації немає, як вона узагальнюється?

Висновки:

На думку громадських експертів можна вважати пункт «підвищення рівня поінформованості підприємств та громадян щодо податкових процедур» Державною податковою службою виконано на відмінно. Хоча у даній ситуації ДПС стала заручником «складання формальних звітів», які часто-густо доводиться здавати платникам податків. Тому ми запрошуємо податківців до розробки рекомендацій змін до Державної антикорупційної програми. Окремо хотілось би відмітити, що крім зазначеного пункту, Державною податковою службою України було відкрито Центри обслуговування платників податків в усіх областях. За словами тих самих платників, звітність здавати стало набагато простіше, контакту з інспекторами менше, часу витрачається на здачу звітності набагато менше. Тож, експерти вважають, що в напряму реалізації антикорупційної політики Державною податковою службою зроблено набагато більше, ніж передбачає Програма.

Довідково:

Реалізація Державної програми щодо запобігання та протидії корупції на 2011-2015 рр. може обійтися платникам податків у 820 млн грн. Рік тому вона була прийнята Урядом на виконання Національної антикорупційної стратегії, затвердженої указом Президента. Тільки впродовж 2011-2012 рр. мало бути реалізовано 135 заходів антикорупційної держпрограми, яка є однією з найбільш вартісних держпрограм. Понад 90% всіх фінансових ресурсів антикорупційної програми закладено на введення електронного обігу медичних форм Мінохоронздоров’я, яке визначено головним розпорядником цих бюджетних коштів.

Громадський моніторинг виконання Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки здійснюється силами Transparency International Україна в партнерстві з Антикорупційною радою України, Українським інститутом публічної політики, Фундацією «Відкрите суспільство», Центром політико-правових реформ, ГО «Філософія серця» та Інформаційно-правовим центром «Наше право». Громадський моніторинг фінансово підтримується програмою MATRA (Посольство Королівства Нідерландів) та Міжнародним Фондом «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 446

Коментарi

  • Suhana

    2013-08-15 12:03:18

    Hats off to wheover wrote this up and posted it. http://rmlspafqr.com [url=http://djpugry.com]djpugry[/url] [link=http://whvklkm.com]whvklkm[/link]...

  • Charlotte

    2013-08-10 12:54:28

    You saved me a lot of halsse just now. http://ijvjms.com [url=http://hplfgwxsxo.com]hplfgwxsxo[/url] [link=http://kklxlxcuod.com]kklxlxcuod[/link]...

  • Carlos

    2013-08-09 16:43:42

    I never thought I would find such an everyday topic so ennilarlhtg!...

  • Roger

    2013-08-08 10:28:37

    Supnsirirg to think of something like that...