• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 17 тисяч гривень в рік на одного школяра!!!

17 тисяч гривень в рік на одного школяра!!!

2013-04-03

/Files/images/школа.jpg

Так порахували вартість навчання одного школяра в конкретній школі Вінниччини. Ця цифра прозвучала на одній з останніх нарад в Хмільнику, на початку квітня 2013 року, де керівники облдержадміністрації та обласної Ради слухали звіт голови РДА та міського голови.

Така сума особливо вразила громадських активістів, які з початком весни розпочали моніторинг дерзакупівель саме в освітянській галузі Вінниччини в рамках реалізації проекту «Моніторинг, журналістські розслідування та громадське реагування на корупційні державні закупівлі». Адже не є таємницею сам факт існування різноманітних схем для розкрадання коштів під час непрозорих закупівель. Оскільки кожний товар має свою ціну, то привласнити можна лише надлишок, якщо спритним ділкам вдасться його «накрутити». Ось вам і зростання (чи зменшення!!!) затрат, якщо не буде дієвого народного чи громадського контролю за витрачанням державних (наших!) коштів.

До десяти місцевих адміністрацій Вінницької області громадські монітори з громадської організації «Філософія Серця» направили інформаційні запити, де попросили (згідно Закону України!) надати річні плани та додатки до них за 2011-2013 роки організації держзакупівель відділами освіти та науки.

Що вразило найперше? В Погребищі та Бершаді місцеве керівництво одразу почало шукати підстави, яким би чином не надати відповідь заявнику. Так, юрист з міської ради Погребища, замість того, аби виконати вимогу Закону «Про доступ до публічної інформації» і перенаправити запит до райвідділу освіти, вирішив в телефонному режимі лише виказати своє невдоволення діями громадських моніторів. Тим сам показав пан Микола, що не вивчає закони України. Принаймі, одного – точно! Навіщо ж такий юрист міській раді, що довелося нам потурбувати міського голову Анатолія Білика?!

Не менш цікавим був і лист-відповідь з Літина. Чомусь згадали тамтешні керівники конституційну норму, що «ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством», а ще - відмовилися надати суми укладених договорів на постачання товарів та послуг. Прикро, що Бельдій Наталя Анатоліївна, заступник начальника відділу освіти Літинської райдержадміністрації, відповідальна за підготовку відповіді, чи забула, чи не знала, що не можуть бути закритими для громадськості відомості про використання державних коштів. І якщо посадова особа, яка отримує зарплату з державного бюджету, дозволяє собі порушувати закони, однозначно виникає думка: є що приховувати!

На тлі таких ігнорувань Закону «Про доступ до публічної інформації» вже не так відверто кидалися в очі додатки до відповідей з Немирова та Жмеринки, в яких «просто» витерли суми закупівель з електронних форм.

Сумлінно віднеслися до підготовки відповідей у Вінницькій міській та районній радах, міській раді Хмільника та Тульчинській РДА. Дивує різне трактування однієї форми інформаційного запиту в різних державних установах, і все більшим є переконання: особисті якості людини таки впливають на якість її роботи. А це ж не припустимо, коли, отримуючи заробітню плату, посадовець дозволяє собі діяти на власний розсуд.

У випадку з вищенаведеними фактами «відписок» хочемо звернутися до керівників тих посадовців, які готували нам відповіді: навіть якщо у вас все в порядку з проведенням держзакупівель, приховування сум укладених договорів наштовхує на думку: чому приховується витрачання народних коштів? Сподіваємося, що відповідні контрольні органи також звернуть увагу на такі «загальні» відповіді. Адже громадський моніторинг проводять досвідчені виконавці. Це - Центр Політичних Студій та Аналітики за підтримкою партнерів з ГО «Філософія Серця» (Вінниця) та ГО «Брама» (Львів). А у Вінницькій області до проекту інформаційним партнером долучилася «Громадська студія». Тому однозначно вже можна стверджувати, що наявність формальної відповіді не означає, що заявники задовольняться цим. І громада врешті отримає дані про суми укладених контрактів.

А в наступному матеріалі ми з вами проаналізуємо, куди ж витрачалися державні мільйони гривень протягом 2011-2012 років на Вінниччині, і яким чином громада може зменшити собівартість навчання однієї дитини в школах області.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ЦПСА та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Кiлькiсть переглядiв: 327

Коментарi